Expozitie de sculptura dedicata centenarului Gheza Vida, la Roma
Cu ocazia centenarului de la naşterea sculptorului Gheza Vida, Academia României în Roma prezintă o expoziţie dedicată marelui artist român, autor al unor monumente simbol ale istoriei naţionale româneşti. Expozitia va fi vernisata sâmbătă, 26 octombrie 2013, orele 18,30, in Sala de expoziții a Academiei României în Roma.
Născut în 28 februarie 1913 în Baia Mare, într-o străveche localitate minieră din Maramureş, a cărui faimă artistică internaţională se datora şcolii de pictură, întemeiată aici la sfârşitul secolului al XIX-lea, Gheza Vida a început să sculpteze încă din tinereţe, mai întâi personaje din lumea satului maramureşan sau inspirate din viaţa minerilor, manifestând o puternică comuniune şi admiraţie faţă de arta populară maramureşeană.
A fost pătruns de tânăr de atmosfera artistică de la Baia Mare, dar s-a întâlnit curând cu realităţile artistice din Spania, unde a participat ca voluntar la Războiul Civil, dar și din Franţa şi Ungaria.
După război a cunoscut deplina recunoaștere artistică lucrările sale fiind prezente în expoziţii personale şi colective din România (Baia Mare, Cluj, Braşov, Satu Mare, Bucureşti) sau din străinătate (Bienala Internaţională de la Veneţia, Cairo, Alexandria, Damasc, Moscova, Budapesta, Bratislava, Praga, Berlin, Leningrad, Sofia, Paris, Varşovia, Belgrad, Helsinki, Bologna, Torino, Roma, Londra, Haga, Bruxelles). Realizează opere monumentale, cum ar fi Monumentul Ostaşului Român de la Carei inaugurat în 1964, Monumentul țăranilor martiri de la Moisei, mai întâi sculptat în lemn în 1966, transpus apoi în piatră în 1972 sau Sfatul Bătrânilor – impresionantul grup statuar expus la Bienala de la Veneția în 1972, creații artistice excepționale intrate în conștiința publicului ca simboluri ale istoriei naționale, opere majore ale sculpturii monumentale contemporane.
Gheza Vida: Imagine
Foto: ICR
Lucrările sculptorului se găsesc în mai multe muzee și colecții particulare din România, dar și în colecții și muzee din Franța, Spania, Italia, Ungaria, Rusia, Iran, Chile. Pentru opera sa și angajamentul său artistic a primit numeroase premii și distincții printre care: Premiul de Stat (1953), titlul de Maestrul Emerit al Artei (1957), acela de Artist al Poporului (1964), Steaua Republicii (1978). Maestrul Gheza Vida a fost ales în 1968 vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 1974 a fost ales membru corespondent al celui mai înalt for științific și cultural al țării, Academia Română.
În 2013, cu ocazia Centenarului Vida, sub egida Academiei Române din București, au avut loc numeroase manifestări, respectiv expoziții, la Baia Mare, Carei, Cluj-Napoca, București. Expoziția deschisă la Academia Română din Roma se inserează în această serie de inițiative importante. Editura Academiei Române, în colaborare cu Editura Mega, au editat albumul Gheza Vida – Centenar 1913-2013, prezentat la Simpozionul dedicat marelui sculptor român în Aula Academiei Române din luna iunie. În luna noiembrie, cu implicarea majoră a Primăriei Municipiului Baia Mare se speră că se va inaugura „Atelierul memorial Gheza Vida“.