Sari direct la conținut

Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia după naționalizarea proiectului Sahalin-1

HotNews.ro
Benzinărie Exxon, Foto: Andrew H Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia
Benzinărie Exxon, Foto: Andrew H Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Exxon Mobil a anunţat luni că a părăsit complet Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin i-a expropriat proprietăţile, în urma a şapte luni de discuţii privind transferul ordonat al pachetului său de 30% deţinut la proiectul petrolier major Sahalin-1, transmite Reuters, citat de news.ro.

Exxon nu a spus dacă a primit vreo compensaţie pentru activele pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze dacă va continua să conteste confiscarea printr-un proces de arbitraj internaţional, o posibilitate semnalată în august.

Plecarea Exxon ilustrează ciocnirea dintre Occident şi Rusia din cauza energiei, în urma invadării Ucrainei de către Moscova, la sfârşitul lunii februarie, şi a ameninţărilor cu utilizarea armelor nucleare împotriva ţării şi a susţinătorilor acesteia.

BP, TotalEnergies, Equinor şi Shell au transferat proprietăţi partenerilor ruşi sau au lăsat operaţiunile în urmă.

”Am depus toate eforturile pentru a discuta cu guvernul rus şi cu alte părţi interesate”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Compania a declarat că ”a părăsit în siguranţă” Rusia, după ce, la începutul acestei luni, guvernul ”i-a reziliat unilateral” interesele în proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, cel mai mare din ţară.

Exxon a încercat să renunţe la operaţiunile Sahalin-1 de la 1 martie, când a anunţat că va abandona toate activele sale de peste 4 miliarde de dolari, lăsând deschisă posibilitatea de a vinde Sahalin-1. Acesta a spus că ”va coordona îndeaproape” transferul operaţiunilor cu partenerii săi – compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India şi SODECO din Japonia, pentru a se asigura că acesta va avea loc în siguranţă.

În aprilie, Exxon a dezvăluit o revizuire în scădere a activelor, cu 3,4 miliarde de dolari, la ieşirea din Rusia, şi luna aceasta a semnalat un cost de depreciere de 600 de milioane de dolari, înregistrat în trimestrul al treilea, pentru active neidentificate.

Exxon şi-a evaluat participaţiile din Rusia la peste 4 miliarde de dolari.

Pe 7 octombrie, Putin a confiscat acţiunile Exxon în societatea mixtă de producţie de petrol şi le-a transferat unei companii controlate de guvern.

În august, Putin a semnat un prim decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieşire sigură pentru mediu din Sahalin-1.

Producătorul american a reacţionat la decretul din august emiţând ”o notă de diferenţă”, un pas legal înainte de arbitraj.

Limbajul dur al ieşirii oficiale a Exxon arată un rezultat dorit pentru Exxon – părăsirea Rusiei – dar în termeni neamicali, care s-ar putea traduce în dispute juridice de mai mulţi ani, începând cu arbitrajul în instanţele europene.

Exxon şi-a redus prezenţa în Rusia din 2014, în urma sancţiunilor impuse Moscovei după ce a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Compania americană şi-a extras la începutul acestui an lucrătorii expatriaţi şi şi-a închis afacerile cu lubrifianţi şi produse chimice din Rusia.

Până în iulie, producţia proiectului Sahalin-1 a scăzut cu 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 de barili pe zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Volumul a fost suficient pentru a furniza gaze naturale pentru a menţine luminile aprinse în oraşele ruseşti Habarovsk şi Vladivostok.

Aproximativ 700 de angajaţi din Rusia care şi-au continuat operaţiunile vor fi transferaţi către noua companie rusă care preia activul, a spus Exxon.

”Suntem recunoscători pentru profesionalismul, expertiza şi angajamentul demonstrat de angajaţii ENL în aceste circumstanţe dificile”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Exxon s-a angajat să asigure un transfer în siguranţă către un nou operator pentru a evita scurgerile, accidentele de mediu sau oprirea energiei electrice în oraşele aprovizionate de proiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro