Sari direct la conținut

FADERE: Restrictiile de munca din Spania afecteaza de fapt jumatate dintre romanii din aceasta tara

HotNews.ro

Restrictiile pentru romani pe piata muncii din Spania se aplica nu doar celor ajunsi acolo dupa 22 iulie 2011, ci si multor altora care in prezent fie nu lucreaza, fie muncesc la negru si intentioneaza sa gaseasca un loc de munca, dar nu sunt inscrisi ca fiind cautatori de munca, sustine Federatia Asociatiilor de Romani din Europa, ciatata de Mediafax.

Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) anunta, intr-un comunicat de presa de joi, ca desi in Buletinul Oficial din 22 iulie in care sunt publicate restrictiile de munca pentru romani pe piata Spaniei se spune ca ele vor fi aplicate la fel ca in perioada 2007-2009, oficiile de munca spaniole au primit un regulament conform caruia restrictiile ii vizeaza pe toti romanii care nu sunt inscrisi in registrele de munca.

„Toti romanii din Spania care au avut un loc de munca si l-au pierdut sau care nu s-au prezentat in timp de 15 zile la oficiul de munca pentru a spune ca sunt in cautarea unui loc de munca, dar si cei care nu au revenit la fiecare trei luni pentru a reinnoi aceasta situatie au pierdut total dreptul de munca in Spania. Reamintim ca inscrierea in registrele de munca este optionala”, scriu reprezentantii FADERE, care afirma ca aceasta este forma in care oficiile de munca din Spania au inceput sa aplice restrictiile pe piata muncii pentru romani.

Potrivit FADERE, aceasta nuanta schimba total mesajul de fond al restrictiilor, ele ajungand astfel sa se aplice nu doar celor care au venit in Spania dupa 22 iulie 2011, ci si multor romani care in aceste momente nu lucreaza sau lucreaza la negru si intentioneaza sa gaseasca un loc de munca, insa nu sunt inscrisi ca fiind in cautare de serviciu.

„Aceasta masura va afecta si pe toti copiii romanilor din Spania care sunt studenti sau elevi si care urmaza sa termine si sa se angajeze. De asemenea, aceasta masura ii va afecta si pe toti romanii care au plecat in vacanta in Romania si care intentioneaza sa revina si sa lucreze”, scriu cei de la FADERE, afirmand ca „foarte multi” romani care pleaca vara in tara din Spania aleg sa se „stearga” din registrele oficiilor de munca pentru a nu plati cotizatie pe durata concediului.

FADERE estimeaza ca masura astfel aplicata afecteaza mai mult de jumatate dintre romanii care sunt in Spania de dinainte de 22 iulie 2011, astfel ca organizatia a trimis Ministerului Afacerilor Externe un mesaj in care i-a rugat pe oficialii romani sa schimbe „mesajul eronat” publicat pe site-ul www.madrid.mae.ro, din care se intelege ca restrictiile nu ii vor afecta pe cei care sunt veniti in Spania inainte de 22 iulie 2011, data la care au intrat in vigoare restrictiile impuse de statul spaniol pe piata muncii.

„Consideram ca este un abuz din partea autoritatilor spaniole care, dupa ce au transmis un mesaj in care spuneau ca restrictiile nu ii vor afecta pe romanii veniti inainte de 22 iulie 2011, lasa pe strada jumatate dintre romanii care au lucrat legal si care si-au platit impozitele catre stat”, se precizeaza in comunicatul FADERE.

Reprezentantii organizatiei au mai anuntat, in acelasi comunicat, ca vor trimite o scrisoare „Uniunii Europene” pentru a informa despre aceasta „incoerenta”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro