Sari direct la conținut

Falimentul Euroins a ajuns la Curtea de Arbitraj de la Washington. Bulgarii de la Eurohold cer României daune de peste 500 milioane de euro

HotNews.ro
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Eurohold și EIG, patronii bulgari ai Euroins, fostul lider RCA intrat în faliment în vara anului trecut, au depus oficial o cerere de arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington DC. Aceștia acuză că decizia ASF de a retrage autorizația Euroins a fost ilegală și cer daune de peste 500 milioane de euro.

Litigiul a fost anunțat miercuri seară pe Bursa de Valori de la Sofia.

Bulgarii acuză ASF de „o expropriere ilegală a Euroins România”

  • „Eurohold și EIG au declanșat procedura de arbitraj din cauza nerespectării de către statul român a obligațiilor care îi revin în temeiul tratatului bilateral de investiții dintre Bulgaria și România, inclusiv obligația sa de a acorda un tratament corect și echitabil companiilor. EIG a fost unul dintre cei mai mari investitori de pe piața asigurărilor din România, investind cca. 280 de milioane de euro.
  • Eurohold și EIG caută dreptate și despăgubiri pentru multiplele acțiuni ilegale ale autorităților române care au prejudiciat afacerile EIG în România și au distrus complet compania Euroins România, afectând întreaga piață de asigurări din România, cu efecte negative semnificative pentru asigurați și persoanele beneficiare ale asigurărilor”, se arată în comunicatul Eurohold.

Pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras licența Euroins România, decizie pe care grupul Eurohold o consideră nejustificată.

  • „După cum a mai anunțat Eurohold anterior, decizia autorității de reglementare a fost arbitrară și discriminatorie, fiind în practică o expropriere ilegală a Euroins România printr-o încălcare flagrantă a dreptului UE și internațional. Decizia ilegală a ASF a provocat falimentul asigurătorului român în iunie 2023, distrugând operațiunile companiei, anterior lider în sectorul asigurărilor locale”, se menționează în comunicat.

Soluționarea amiabilă a litigiului, respinsă de Guvern: „Statul român nici nu a încercat să discute cu noi”

Pe 25 octombrie 2023, Eurohold și EIG au trimis Guvernului României o notificare de litigiu, în care au solicitat soluționarea pe cale amiabilă a litigiului legat de cazul Euroins România, fără a aduce atingere dreptului grupului de a introduce o procedură de arbitraj.

Guvernul României nu a folosit însă această opțiune, se arată în comunicat.

  • ”Așa cum am informat deja toate părțile interesate, ne vom proteja investițiile prin toate mijloacele legale.
  • Statul român a decis să nu se intereseze de problemele pe care le-am ridicat noi. Mai mult, nici nu a încercat să discute subiectul acesta cu noi.
  • În plus, autoritățile române au neglijat în totalitate propunerile noastre constructive de soluționare a litigiului și de a economisi daunele și costurile impuse de ASF cetățenilor romani prin revocarea ilegală a licenței Euroins România.
  • Ca atare, următorul pas logic este să mergem mai departe cu procedura de arbitraj”, a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.

Eurohold și EIG sunt consiliate în procedurile de arbitraj de către firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, precum și de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari firme de avocatură din Bulgaria.

Cum a fost declanșat falimentul Euroins: ASF și EIOPA au constatat că firma avea un deficit de capital de miliarde de lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023 să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

În data de 5 aprilie 2023, conducerea ASF a fost chemată la Guvern să explice plafonarea prețurilor RCA în contextul unui nou faliment major în piața RCA, la Euroins, moment în care Valentin Ionescu, directorul general în asigurări din ASF, a declarat că și EIOPA a făcut o analiză proprie și a confirmat decizia luată în cazul Euroins.

  • „EIOPA a confirmat analiza ASF și deciziile ASF la Euroins. Și noi și autoritatea din Bulgaria am primit acest raport, dar nu-l putem face public pentru că nu avem acordul autorității europene. Pot să confirm ce a apărut în presă. Ajustările EIOPA pe rezervele tehnice și pe reasigurare sunt principalele ajustări, așa cum am avut și noi.
  • Principalele ajustări sunt pe best estimate, pe rezervele tehnice brute și pe cedările din reasigurare. Nevoia de SCR este publică este in decizie undeva la 2,2 miliarde de lei, deci 440 milioane de euro. EIOPA vine și confirmă suma noastră, chiar e ceva mai mare în ajustarea EIOPA.”, a precizat atunci directorul ASF.

Eurohold a acuzat o posibilă scurgere ilegală de informații / Asemenea concluzii ale EIOPA ar putea viza doar perioade financiare foarte vechi

Legat de informațiile privind raportul EIOPA, grupul bulgar Eurohold a reacționat miercuri acuzând că scurgerea unor astfel de informații, dintr-un raport pe care Euroins nu l-a primit, ar încălca legea.

  • „Nici Eurohold, nici Euroins Insurance Group sau acționarii și reprezentanții săi nu au primit vreun raport de control oficial sau orice alt document valabil care se referă la capitalul sau poziția de solvabilitate a Euroins România. Scurgerea unor astfel de informații ar putea însemna că o instituție oficială a încălcat legea.
  • Deoarece nu am primit un astfel de raport de control, nu cunoaștem care sunt concluziile unui astfel de raport. Asemenea concluzii ar putea viza doar perioade financiare vechi, precum de la 30 septembrie 2022. După cum am menționat anterior, contractul de reasigurare cu EIG Re acoperă întregul risc aferent portofoliului Euroins România, inclusiv daunele, precum și eventuala creștere a rezervei și eventuala diminuare a acoperirii contractelor anterioare de reasigurare care erau valabile anterior celui semnat cu EIG Re.
  • Încă o dată, subliniem faptul că contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re a fost valabil în perioada 1 ianuarie – 17 martie 2023. Decizia ASF de a retrage licența și de a iniția procedura de faliment a Euroins România, luată la 17 martie 2023, a fost exact actul care a reziliat acest contract de reasigurare și i-a lăsat pe toți clienții asigurați fără protecție și acoperire de asigurare.
  • În cele din urmă, acționarii EIG, inclusiv BERD, au înaintat către ASF o propunere concretă care ar salva toate cheltuielile FGA și ar împiedica piața de asigurări din România de haosul care a fost generat. Suntem gata să prezentăm public această propunere când va fi cazul. Am înaintat această propunere și autorității bulgare de reglementare (FSC) și EIOPA.”, a transmis grupul Eurohold.

Guvernul Ciucă a aprobat în data de 5 aprilie plafonarea pentru 6 luni a prețurilor RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la legea RCA pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro