Sari direct la conținut

FAO: Preturile alimentare la nivel global au crescut brusc, cu 6%, in iulie, pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile

HotNews.ro

Preturile alimentare la nivel mondial au crescut brusc, cu 6%, in iulie, in raport cu luna anterioara, dupa trei luni consecutive de scadere, in special din cauza majorarii preturilor la cereale si zahar, a anuntat joi agentia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), relateaza AFP.

Indicele FAO al preturilor alimentare a ajuns la 213 puncte in iulie, in crestere cu 12 puncte in raport cu luna anterioara, insa se afla in continuare sub nivelul sau maxim, atins in februarie 2011, a indicat FAO intr-un comunicat.

Dupa mai multe saptamani, preturile materiilor prime agricole, in special cerealele si oleaginoasele, au cunoscut cresteri in Europa si pe bursa din Chicago, sub presiunile impuse de conditiile climatice nefavorabile care au afectat simultan mai multe state mari producatoare la nivel mondial.

Organizatia cu sediul la Roma a surprins analistii prin publicarea acestui indice in aceasta luna, lucru pe care de obicei nu il face, din cauza situatiei exceptionale de piata, generata de conditiile meteorologice neobisnuite.

Indicele FAO al preturilor cerealelor a ajuns la 260 de puncte, cu 38 de puncte mai mare fata de luna iunie. Totodata, acesta este la 14 puncte sub nivelul sau record absolut, de 274 puncte, atins in aprilie 2008.

In Statele Unite perspectivele recoltelor de porumb s-au deteriorat in mare parte din cauza secetei si a temperaturilor inalte care au venit intr-o perioada critica pentru dezvoltarea cerealelor, a precizat FAO. Prin urmare, preturile au crescut in iulie cu 23%, a afirmat aceasta intr-un comunicat.

Cursurile graului au crescut cu 19%, pe fondul inrautatirii perpectivei de productie din Rusia, in conditiile in care cererea pentru grau destinat cresterii animalelor ar trebui sa fie sustinuta, din cauza rezervelor limitate de porumb.

Cu toate acestea, preturile orezului, un produs esential pentru securitatea alimentara umana, au ramas relativ neschimbate in luna iulie, indicele FAO ajungand la 238 de puncte, cu un punct mai mare fata de iunie.

In ceea ce priveste pretul zaharului, acesta a crescut in iulie din cauza conditiilor climatice din Brazilia, principalul exportator mondial, precum si a celor din India si Australia, a subliniat FAO.

Cu toate acestea, ploile musonice insuficiente din India in luna iulie ar trebui sa conduca la o revizuirea in jos a previziunilor pentru productia globala de orez in 2012, a indicat FAO la inceputul acestei saptamani.

Pe de alta parte, preturile carnii au cunoscut a treia luna consecutiva de scadere, indicele coborand cu 3 puncte. Declinul pietei a atins cele patru tipuri principale de carne, in special carnea de porc, care a scazut cu 3,6%, a mentionat FAO. Un recul de aproximativ 1% a fost inregistrat pentru carnea de vita, oi si pasari.

In acelasi timp, preturile produselor lactate au ramas stabile in iulie in raport cu iunie, dupa cinci luni consecutive de scadere, insa exista unele contraste in cadrul productiei de lactate. Laptele praf a inregistrat o crestere a preturilor, spre deosebire de preturile untului, laptelui praf degresat si cazeinei.

De la inceputul anului, preturile produselor lactate au avut o scadere de 16%, cele la unt scazand cu 27%, a reamintit FAO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro