Sari direct la conținut

Fapte, informatii brute si cateva semne de intrebare intr-un dosar de mare coruptie. Cat si cand a stiut presedintele Basescu

HotNews.ro
Alina Bica (imbracata in negru) si Elena Udrea, Foto: joscenzura2014.wordpress.com
Alina Bica (imbracata in negru) si Elena Udrea, Foto: joscenzura2014.wordpress.com

Cronologia faptelor in dosarul retrocedarilor indica o serie de coincidente stranii si ridica un mare semn de intrebare legitim: cat si ce stia presedintele Basescu in legatura cu implicarea Alinei Bica in dosarul Despagubirilor? Daca nu stia nimic, de ce n-a fost informat de servicii. Daca serviciile l-au informat, cat si cand a stiut. Si din nou: de ce a numit-o pe Alina Bica la sefia DIICOT, mai ales ca, asa cum stim deja azi, prietenia ei cu politicienii era de notorietate.

  • Fosta sefa DIICOT, Alina Bica, a fost trimisa in judecata, luni, 15 decembrie, in dosarul Despagubirilor, insa cazul merita o mica reconstituire jurnalistica in momentele lui esentiale.

Cele mai importante momente de la numirea Alinei Bica in functia de procuror sef DIICOT la trimiterea sa in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu in dosarul Despagubirilor:

  • 15 martie 2011. Are loc sedinta la Agentia Natioala a Restituirilor in care se aproba, potrivit rechizitoriului DNA, raportul supraevaluat privind despagubirile acordate in cazul unui teren in zona Plumbuita. Alina Bica era secretar de stat la Ministerul Justitiei si reprezentanta ministerului in cadrul Comisiei Centrale de despagubiri.
  • 12 martie 2013. Presedintele Traian Basescu critica, intr-un interviu pentru Digi24, procedura concursului solicitata de Comisia  Europeana si declansata de ministrul Justitiei de atunci, Mona Pivniceru, pe motiv ca procedura interna ar fi suficienta: „Eu pot sa va spun ca nu sunt de acord cu ce a cerut Comisia Europeana, cu acest concurs, cu selectie, cu (…) Acest filtru era suficient: un ministru al Justitiei care trebuie sa-si asume desemnarea unui om de buna calitate, profesional si moral. CSM? Pai cine ii cunoaste mai bine pe procurori decat CSM? La randu-mi, eu privesc optiunea ministrului, privesc raportul CSM si avizul CSM si imi iau informatiile din toate zonele din care pot culege informatii despre un om care trebuie sa-l numesti procuror general al Romaniei sau procuror-sef DNA sau procuror-sef DIICOT.”
  • Traian Basescu a persiflat atunci unul din numele vehiculate la sefia DIICOT, Codrut Olaru: „Cum poti sa caracterizezi mai bine un procuror decat uitandu-te ce rechizitorii a facut, care au fost finalizate cu condamnari in instanta, cate rateuri a avut? Ca asa, sa vii cu un baiat frumos care miroase a stiu eu ce, a Dior e usor. si spui: uite ce frumos! Vreau sa vad ce dosare ai, ce experienta profesionala ai”. 
  • Victor Ponta si Traian Basescu, la sedinta solemna din Parlament
    Foto: Agerpres

    15 mai 2013. Traian Basescu si Victor Ponta ajung la un acord pe numele viitorilor procurori sefi. Presedintele Basescu anunta ca a semnat decretele celor sase noi procurori sefi, printre ei si Alina Bica. Culmea ironiei, in aceeasi seara presedintele Basescu anunta ca a promulgat si noua lege de accelerare a restituirii proprietatilor. Grupul de oameni de afaceri format inclusiv din Cocos, la vremea respectiva sotul Elenei Udrea, prietena Alinei Bica, a operat pe vechea lege. 

  • 15 mai 2013. Cativa ziaristi critica trocul Basescu – Ponta pe numirea procurorilor sefi. Am avertizat inca de atunci in textul „Liniste. Incepe coabitarea in trei”: „Ne-am procopsit apoi cu procurori sefi care merg la fitnes si la coafor cu politicieni. Unii au contrasemnat deciziile unor politicieni in calitate de secretar de stat pe vremea guvernului Boc, deci reprezinta o buna garantie ca nu se vor ancheta vreodata singuri.”
  • 15 mai 2013. Jurnalista Sorina Matei scrie pe blogul ei despre trocul pe procurori „Cand nu mai alegi pentru tara, ai obligatia sa demisionezi”: Cand stii, vrei sa pui si pui in functii cheie pentru Justitia din Romania oameni care au blocat cu intentie dosare extrem de importante, oameni care au stat cu infractorii la masa, oameni care au comis ilegalitati pe banda rulanta, oameni suspectati ca au si tras la Revolutie, aici ce mai ai de zis? Cand nu te forteaza nimeni si nimic pe lumea asta, nici exteriorul, nici interiorul, nici USL, nici Ponta si ii faci cadou de buna voie, pentru ca asa vrei doar tu, Elenei Udrea tot DIICOT-ul cu funda rosie, de ce o faci?”
  • 16 mai 2013. In textul Mic raport pentru uzul unor ambasade am scris urmatoarele: „Sa zicem ca, luand prin surprindere pe toata lumea, doamna Udrea doreste sa fie anchetata gruparea Bittner-Petrache, despre care actualul presedinte Traian Basescu zicea in campania din 2004 (ce vremuri) ca face parte din mafia personala a lui Adrian Nastase. Ce-ar trebui sa faca doamna Bica, noua sefa de la crima organizata? Sa se execute pe loc? Chiar daca merge cu doamna Udrea la fitness, impart acelasi coafor si sunt bune prietene, chiar daca ii datoreaza saltul in cariera, credeti ca rolul unui procuror sef este sa indeplineasca fanteziile politicienilor?”
  • 28 mai 2013. La doua saptamani dupa numirea Alinei Bica in fruntea DIICOT, Oficiul National pentru Combaterea Spalarii Banilor transmite DIICOT tranzactiile financiare din dosarul Despagubirilor, in care si Alina Bica fusese implicata. (potrivit rechizitoriului DNA)
  • 14 iunie 2013. Alina Bica ar fi primit un teren la Snagov drept spaga de la familia Cocos prin interpusi. Fosta sefa a DIICOT ar fi primit, „fara a plati contravaloarea, o cota parte dintr-un teren situat la Snagov, in suprafata de 4.425 de metri patrati, apartinand numitei Chiriac Olguta”, tranzactia imobiliara fiind facuta prin interpusi, conform documentului citat. Olguta Chiriac este fosta sotie a lui Dorin Cocos si mama lui Alin Cocos, precizeaza procurorii in ordonanta.
  • Elena Udrea si Dorin Cocos
    Foto: ph-online.ro

    10 iunie 2013. Elena Udrea anunta divortul de Dorin Cocos intr-un text publicat in Evenimentul Zilei: „Dupa 10 ani, casatoria noastra a luat sfarsit astazi, 10.06.2013, in mod amiabil si in fata notarului. Decizia de a ne desparti vine dupa o analiza indelungata si profunda a relatiei noastre si a optiunilor de viitor a fiecaruia dintre noi. Faptul ca avem cariere atat de diferite si, in cazul nostru, chiar incompatibile, unul politica, altul afaceri, ne-a privat de timpul petrecut impreuna necesar relatiei si a supus casatoria unor presiuni din exterior care au afectat-o iremediabil. De astazi, mergem pe drumuri separate, dar pastram prietenia si parteneriatul solid construite in ultimii 15 ani, ramanand in cele mai bune relatii.”

  • 11 decembrie 2013. Potrivit rechizitoriului DNA, Sectia de combatere a coruptiei s-a sesizat din oficiu „cu privire la savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta, prev. de art. 61 complicitate la infractiunea de cumparare de influenta, prev. de art. 26 C. pen. raportat la art. 61 alin. 1 din Legea 78/2000, complicitate la infractiunea de cumparare de influenta in forma continuata, prev. de art. 26 C. pen. raportat la art. 61 alin. 1 din Legea 78/2000 si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, prev. de art. 12 alin.1 lit. b Legea 78/2000”. Deci acesta este momentul cand, teoretic, seful statul ar fi trebuie sa stie ca Alina Bica, seful DIICOT, este vizata intr-un dosar penal: decembrie 2013.
  • 13 decembrie 2013. In toate iesirile publice, Traian Basescu a laudat activitatea DIICOT, desi oamenii din sistem se plang de ineficienta institutiei si de faptul ca o serie de sesizari importante raman nelucrate. La doua zile dupa ce DNA deschide dosarul Despagubirilor, in care e vizata si sefa DIICOT, Traian Basescu o lauda pe Alina Bica ca ar fi „procuror onest”. Intr-un interviu acordat B1 TV pe data de 13 decembrie 2013, Basescu afirma: „Justitia poate sa lupte atata timp cat nu se va modifica cadrul legal. Daca tu, Parlament, ii iei instrumentele prin modificarea legilor, atunci cum sa-si facatreaba? Ati vazut vreo reactie de la dl Nitu? Eu zic „bogdaproste” ca DIICOT si DNA sunt asigurate cu procurori onesti.” 
  • Incepand din februarie 2014 pana in mai 2014 in acest dosar DNA efectueaza o serie de investigatii si acte de urmarire penala. Era informat seful statului ca Alina Bica este vizata de o ancheta DNA? 
  • 28 octombrie 2014. Cu doua zile inainte de aparitia fotografiilor care o infatiseaza pe Elena Udrea si Alina Bica suprinse impreuna la cumparaturi la Paris, Traian Basescu lauda din nou activitatea DIICOT. Intr-un interviu pentru Adevarul, seful statului afirma: „DNA a devenit echidistant politic, apolitic odata cu numirea lui Daniel Morar. Eu am convingerea ca isi va mentine acest spirit daca nu se vor face interventii brutale. Nu doar DNA, ci si DIICOT. Cand ati mai vazut grupari ale mafiei tiganesti, ale diversilor oameni de afaceri care pareau intangibili? 
  • 16 octombrie 2014. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, intrebata daca este de acord cu confiscarea extinsa, in caz ca Dorin Cocos ar fi condamnat in dosarul Mirosoft, Elena Udrea raspunde: „Elena Udrea: In principiu sint de acord cu confiscarea extinsa. Nu este cazul, pentru ca bunurile pe care le-am obtinut la partaj sint bunuri care erau dobandite fie inaintea casatoriei, fie in perioada 2005-2006 maxim 2007. Si asta se poate vedea pe declaratia de avere.” Nu este deloc clar de ce partajul a vizat aceasta perioada, avand in vedere ca Elena Udrea a fost casatorita cu Dorin Cocos din decembrie 2003 pana in iunie 2013.
  • 30 octombrie 2014. Pe site-ul joscenzura2014.wordpress.com au aparut mai multe fotografii cu Elena Udrea si Alina Bica, procurorul sef DIICOT. Textul care insoteste aceste imagini sustine ca Udrea si Bica au fost suprinse in februarie 2014, la Paris, intr-o vizita privata. Traian Basescu acuza serviciile secrete ca se implica in campanie si anunta ca va convoca conducerea serviciilor dupa primul tur. Basescu mai sustine ca fotografiile cu Elena Udrea si sefa DIICOT, Alina Bica, la Paris au fost realizate si cu sprijinul serviciilor secrete franceze, a afirmat, joi, presedintele Traian Basescu. „Este clar ca serviciile secrete s-au implicat in campania electorala. Este clar ca au fost lucruri in neregula”, a spus Basescu la un pot de televiziune.
  • 31 octombrie 2014. Presedintele Traian Basescu cere serviciilor secrete sa ii spuna „in cateva zile cine a efectuat filajul in cazul Elenei Udrea si al procurorului sef al DIICOT, Alina Bica”. „Cineva a facut acest filaj, suntem de acord amandoi ca nu e vorba de paparazzi, care ar fi exploatat pozele peste noapte (…) Daca nu e filaj romanesc, la puterea pe care o aveti, imi spuneti in cateva zile a cui e (…) Eu am cerut un final la aceasta problema publica, cine a facut supravegherea procurorului sef DIICOT si a unui parlamentar roman la Paris „, a afirmat seful statului la Realitatea TV.  Ori seful statului nu era inca informat la data respectiva in legatura cu ancheta in dosarul Despagubirilor, ori stia de dosar si o apara pe Alina Bica. In ambele cazuri, situatia este inacceptabila. 
  • Alina Bica
    Foto: Agerpres

    20 noiembrie 2014. DNA anunta retinerea Alinei Bica in dosarul Despagubirilor. O luna mai tarziu, Pe 15 decembrie, Alina Bica este trimisa in judecata in stare de arest preventiv, alaturi de  Crinuta Dumitrean, fost presedinte ANRP si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri, Sergiu Diacomatu, fost  vicepresedinte ANRP, deputatul PNL Catalin Teodorescu, Remus Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru coruptie in alta cauza, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in cadrul Ministerului Justitiei la data comiterii faptelor, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte ANAF si Lacramioara Alexandru. Prejudiciul in acest dosar calculat de procurori se ridica la 61 de milioane de euro. 

  • 21 noiembrie. Apare informatia ca fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi primit 10 milioane de euro pentru sprijinul pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian pentru a obtine despagubirile de la ANRP.  
  • 5 decembrie 2014. Elena Udrea declara, intr-un interviu pentru EVZ, ca a sesizat ca a sesizat in interiorul partidului ce se intampla la ANRP inca de cand partidul se afla la guvernare. Ziarul  atrage atentia din primele randuri asupra unei declaratii facute de Udrea in timpul interviului:  „Dar pot iesi acum sa spun foarte multe lucruri pe care unii par ca nu si le amintesc ori cred ca eu le-am uitat„. Fragment din interviu: „Am spus de multe ori colegilor despre ce auzeam ca ar face aceasta doamna in functia pe care o ocupa la ANRP, dar, neavand altceva decat vorbe, a ramas ca in gara. In plus, cand s-a facut reimpartirea functiilor ocupate pe criterii politice, dupa plecarea PSD de la guvernare, m-am opus ca PDL-ul sa preia conducerea Agentiei, stiind ce potential de scandaluri are. Eram in decembrie 2009, in Salonul Alb de la Guvern. Alti colegi au insistat sa numim noi conducerea ANRP si asa a fost. Vreau sa vad cine ma mai contrazice!”.  
  • 14 decembrie 2014. Jurnalistul Robert Turcescu publica, pe blog, o ordonanta a procurorilor DNA care arata ca acestia au constituit un nou dosar pe numele Alinei Bica, disjuns din cel al despagubirilor de la ANRP, in care fosta sefa DIICOT este arestata preventiv. Potrivit documentului DNA, noul dosar are legatura cu mai multe cauze aflate pe rolul DIICOT, in care fosta procuror-sef Alina Bica ar fi intervenit pentru solutionarea lor favorabila, in schimbul unor avantaje. Nume importante apar in acest dosar: omul de afaceri Ioan Niculae – care i-ar fi dat Alinei Bica 3,5 milioane euro mita pentru a scapa de dosarul in care este acuzat de subminarea economiei nationale; vicepremierul Liviu Dragnea – care a intervenit la Bica pentru Ioan Niculae, promitandu-i in schimb ca o va sprijini sa ajunga procuror general; Ovidiu Tender – care a apelat la Bica pentru formularea unei aparari favorabile chiar intr-un dosar instrumentat de aceasta, oferindu-i in schimb un teren; Dorin Cocos si Elena Udrea – la care au ajuns o parte din banii din deja celebra despagubire de la ANRP pentru care Bica este urmarita penal.
  • 14 decembrie 2014. Premierul Victor Ponta sustine ca presedintele Traian Basescu a semnat numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT „dupa ce refuzase alte propuneri facute de doamna Pivniceru pentru respectivele functii” Ponta a mai spus ca nu avea nicio informatie cu privire la eventuale fapte de natura penala comise de Alina Bica: „Daca n-avea CSM-ul si presedintele tarii, va dati seama ca eu nici in mod legal n-aveam cum sa am acces”.

Potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, informatiile aparute pana acum in dosarul Despagubirilor reprezinta doar varful icebergului, ramificatiile acestui dosar fiind mult mai mari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro