Farmacista șefă a spitalului din Marghita a decontat servicii fictive în valoare de 377.000 de lei. Dosarul penal s-a închis prin prescriere
Curtea de Apel Oradea a stabilit printr-o decizie definitivă că Eva Balogh, farmacista șefă a Spitalului Municipal din Marghita (Bihor), trebuie să returneze 377.417 lei – prejudiciul cauzat Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, la care s-au adăugat penalități și majorări – prin servicii fictive pe care le-a decontat, relatează publicația locală Bihon.
„În baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b) Cod de procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de inculpata BALOGH EVA [] împotriva sentinţei penale nr. 202/22.08.2023 pronunţate de Judecătoria Marghita. În baza art. 275 alin. (2) Cod procedură penală obligă pe inculpata Balogh Eva la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în apel. DEFINITIVĂ”, se menționează în decizia judecătorilor publicată pe
Eva Balogh a fost trimisă în judecată în decembrie 2021, când rechizitoriul Parchetului Bihor consemna în dreptul său acuzații ce vizau fraude informatice (425 de acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (490 de acte materiale) şi opt infracţiuni de fals în declaraţii.
Mai exact, potrivit procurorilor, faptele de care era acuzată s-au petrecut între 2015 și 2018, când, în calitate de reprezentant al unui SRL cu activități „referitoare la sănătatea umană”, ar fi decontat la CAS Bihor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu care, în realitate, nu au fost administrate beneficiarilor.
Printre acestea, procurorii enumerau „aplicare de ploscă, (…) măsurarea parametrilor fiziologici, temperatură, respirație, puls, (…) manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor pulmonare”. Aceste servicii de îngrijiri nu au fost prestate, au confirmat atât aparținători ai pacienților, cât și angajați ai firmei Evei Balogh.
Dosarul penal avea să fie închis în august 2023 când Judecătoria Marghita a constatat prescrierea faptelor. În decizia respectivă, judecătorii au stabilit însă că Eva Balogh trebuie să răspundă civil prin returnarea sumei de 377.417 pe care a încasat-o pentru servicii fictive.
Farmacista a atacat decizia, dar Curtea de Apel a respins pe 26 aprilie definitiv contestația și a obligat-o să returneze sumele decontate de la CAS Bihor.