Fenomenul fotovoltaicelor a scăpat de sub control. ANRE propune limitarea capacității pe care o poate instala un prosumator
Prosumatorii au început să-și instaleze panouri fotovoltaice mai mult decât consumă, în ideea de a face o afacere din vânzarea surplusului de energie. Însă acest lucru creează probleme cu dezechilibrele în toată rețeaua, spune președintele ANRE, care propune fixarea unei limite pentru capacitatea pe care o pot instala oamenii pe acoperișuri.
Rolul prosumatorilor este de ne eficientiza energetic, de a ne reduce factura într-o perioadă de prețuri mari la energie și gaze, nu de a câștiga bani din asta, a afirmat George Niculescu, președintele ANRE, în cadrul conferinței de lansare a Codului de bune practici în sectorul energiei regenerabile.
„Am încurajat și cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficiență energetică. Cred în continuare că, pentru a ne reduce facturile la utilități, trebuie să apelăm la panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor, ca și consumatori casnici. Nu cred însă în supradimensionarea instalațiilor de producție astfel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc”, spune Niculescu.
El a afirmat că există situații unde un consumator, deși are un aviz tehnic de racordare doar pentru 5 kW, instalează 20 de kW, pentru că acoperișul o permite, însă în acest fel dezechilibrează rețeaua de distribuție.
„Ajungem în situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poate racorda și, dacă se racordează, vom avea probleme cu distribuția de joasă tensiune. De aceea, cred eu, trebuie impus un prag pentru aceste capacități, un procent din necesarul pe care îl consumi. Nu vrem să descurajăm acest proces, însă vrem să fie o măsură de eficiență energetică, nu de monetizare a unei situații”, a subliniat președintele ANRE.
Recent, Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE, a afirmat că în prezent sunt instalate panouri fotovoltaice cu atâta rapiditate încă, anul viitor am putea avea o putere instalată de 2.000 MW, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă.