Sari direct la conținut

Filmul pe care Kevin Costner și-a pariat inclusiv ranch-ul are încasări cu mult sub așteptări / „Un dezastru”, scrie revista Variety

HotNews.ro
Filmul pe care Kevin Costner și-a pariat inclusiv ranch-ul are încasări cu mult sub așteptări / „Un dezastru”, scrie revista Variety
Kevin Costner într-o secvență din primul film „Horizon: An American Saga”, FOTO: Warner Bros / Backgrid UK / Profimedia Images

„Horizon: An American Saga”, filmul în care Kevin Costner a investit zeci de milioane de dolari și și-a ipotecat inclusiv ranch-ul pentru a-l produce, a avut la debutul în cinematografe încasări cu mult sub așteptări, revista Variety vorbind despre un veritabil „dezastru”. 

După cum îi sugerează și numele, Costner a gândit Horizon ca o saga cinematografică și una care să aducă în cele din urmă pe marele ecran nu mai puțin de 4 filme western. Actorul și regizorul american în vârstă de 69 de ani a gândit această serie de lungmetraje ca o continuare după 35 de ani a filmului Dancing With Wolves („Dansând cu lupii”), un clasic al genului western care a fost recompensat cu nu mai puțin de 6 Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun regizor, adjudecat de Costner.

Horizon: An American Saga – Chapter 1, primul dintre noile lungmetraje western scrise, regizate și produse de Kevin Costner, a avut premiera internațională în luna mai la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unde a fost ovaționat în picioare timp de 7 minute după difuzarea sa.

Însă primele recenzii publicate de criticii de film după premiera de la Cannes a capitolului unu din saga Horizon au fost mai puțin generoase, unii desființând lungmetrajul lui Costner, care joacă rolul principal. Unii au criticat inclusiv durata de 3 ore a filmului, considerând că povestea sa așa cum se desfășoară ea nu o justifică.

„Lui Kevin Costner nu îi lipsește ambiția în timp ce schițează această saga de frontieră [a Vestului Sălbatic], dar primul capitol al Horizon se dovedește prea difuz în obiectiv pentru a satisface o inițiativă de sine stătătoare”, notează consensul criticilor pe agregatorul de recenzii Rotten Tomatoes, unde lungmetrajul are o rată a aprobării din partea specialiștilor de doar 40%.

Spectatorii de rând par să fi fost mai convinși, Horizon: An American Saga – Chapter 1 având o notă medie de 7,2 / 10 pe IMDb, însă numărul de recenzii este încă mic (în jur de 3.000), având în vedere că filmul abia a debutat weekendul acesta în cinematografele din America de Nord. Iar încasările au fost extrem de dezamăgitoare.

Încasări „dezastruoase” pentru noul film western al lui Kevin Costner

Lungmetrajul western a vândut bilete în sălile de cinema nord-americane în valoare de doar 11 milioane de dolari, debutând abia pe poziția a treia a box office-ului. Spre comparație, filmele Inside Out 2 și A Quiet Place: Day One au avut fiecare încasări de peste 50 de milioane de dolari pe piața internă din America de Nord.

Weekendul a fost unul deosebit de bun pentru cinematografele din America de Nord, însă nu și pentru Horizon: American Saga, care a avut un buget de producție de 100 de milioane de dolari, la care se adaugă costurile cu promovarea și distribuirea. În aceste condiții, revista Variety descrie drept „dezastruoase” încasările filmului lui Costner.

Dezamăgirea este cu atât mai mare încât actorul și studioul Warner Bros., care s-a ocupat de distibuirea filmului, se așteptau ca succesul uriaș de care s-a bucurat serialul western Yellowstone în care Costner a jucat în ultimii ani să ajute An American Saga să atragă spectatorii în sălile de cinema. Din punct de vedere financiar, îngrijorările sunt acum că lipsa de interes față de primul film va afecta și al doilea lungmetraj din American Saga, care urmează să apară în cinematografele americane luna viitoare, pe 16 august.

Una dintre teoriile vehiculate de analiștii din industrie e că spectatorii au perceput Horizon: An American Saga mai mult ca o miniserie TV, având în vedere numărul de filme planificate și că nu s-au înghesuit în sălile de cinema, considerând că vor avea timp să vadă următoarele lungmetraje sau așteptând ca ele să apară în streaming.

Având în vedere că distribuitorul filmului este Warner Bros., filmele Horizon vor intra probabil în streaming pe Max, platforma care a înlocuit acum defuncta HBO Max și în România. Serialul Yellowstone și seriile spin-off pe care le-a inspirat sunt disponibile în România și restul Europei pe platforma SkyShowtime deoarece au fost produse de studioul rival Paramount și difuzate în SUA pe Paramount+.

Situație bizară: megasuccesul serialului „Yellowstone” ar fi tras în jos încasările pentru noul film western al lui Costner

Succesul de care s-a bucurat Yellowstone a fost atât de mare încât inclusiv Netflix a cumpărat drepturile de a putea difuza câteva sezoane ale sale pe anumite piețe, inclusiv cea din România.

„Kevin Costner a avut parte de multă reclamă în Yellowstone pe Paramount+. Pe această piață o producție cinematografică care arată ca una TV are un dezavantaj”, a declarat pentru Variety analistul David A. Gross.

Eșecul în cinematografe a primei părți a Horizon marchează o lovitură financiară pentru Costner, pentru care această saga care spune povestea colonizării Vestului Sălbatic american din perspectiva crescătorilor de vite, fermierilor și soldaților care au încercat să își construiască o viață în regiune după încheierea Războiului Civil, dar și a amerindienilor care au trăit acolo, este un proiect profund personal.

Actorul și producătorul american a investit o mare parte din averea sa pentru a realiza acest film, dezvăluind în interviuri că și-a ipotecat inclusiv ranch-ul pentru a obține banii necesari pentru producerea sa.

Revista Variety estimează la 38 de milioane de dolari contribuția personală a lui Costner la bugetul de producție al filmului, peste o treime din totalul său.

Ca întotdeauna, poți afla mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

INTERVIURILE HotNews.ro