Sari direct la conținut

Finaliste pentru BCR – Erste Bank si Banco Comercial Portugues

Gandul

Semifinalele in privatizarea BCR au durat peste trei ore si jumatate. Atmosfera a fost tensionata, negocierile s-au purtat intr-o sala mica, in care s-au inghesuit peste 50 de oameni – majoritatea bancheri importanti si avocati.

Trecuse de 11 noaptea cand reprezentantii unor importante banci internationale au parasit sediul AVAS, cu oboseala bine intiparita pe fata. Doar doua dintre acestea ramasesera in cursa – Erste Bank si Banco Comercial Portugues. Finala se anunta stransa.

Erste Bank (Austria) si Banco Comercial Portugues, finalistele in „batalia” pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), urmeaza sa inceapa, saptamana viitoare, negocierile pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii. Penultima runda a licitatiei de la AVAS nu a fost insa lipsita de surprize.

Cea mai mare a fost iesirea din cursa a Deutsche Bank, una din favoritele la castigarea licitatiei.

O alta surpriza a fost anuntul privind accesul in finala a portughezilor de la Millennium – Banco Comercial Portugues (BCP) care, desi cotat drept cel mai solid grup financiar din Portugalia, nu parea a fi „in carti” pentru aceasta etapa.

Surse apropiate negocierilor spun ca austriecii de la Erste Bank ar fi oferit un pret care depaseste cu mult estimarile initiale, de 3,5 miliarde de euro.

„Pentru aceasta suma e clar ca trebuie sa-ti constitui niste provizioane, adica sa te atingi la capitalurile proprii, lucru pe care nu multi actionari l-ar accepta”, ne-au declarat sursele citate.

Ionut Stanimir, reprezentantul Erste Bank in Romania a refuzat sa spuna la cat s-a ridicat oferta bancii pe care o reprezinta, marginindu-se sa declare ca spera ca in final Erste sa preia controlul BCR.

„Erste Bank este multumita ca se afla printre cele doua companii alese sa ia parte la rundele urmatoare de negocieri.

Negocierile cu cele doua banci, care se vor desfasura pe parcursul urmatoarelor saptamani, vor urmari sa stabileasca in detaliu termenii achizitionarii cotei de 61,8825% din capitalul de actiuni al bancii” a mai spus Stanimir.

Zvonistica, in floare

Potrivit unor surse apropiate negocierilor cu AVAS, motivul pentru care Erste a plusat la oferta este acela ca banca austriaca ar urma sa fie preluata, la randul ei, de un grup financiar mai puternic, iar castigarea licitatiei din Romania i-ar creste cota de piata.

„In acest moment, ritmul anual de crestere a profitului Erste Bank este de asa natura, incat nu face profitabila o eventuala vanzare a bancii. Stam prea bine ca sa ne vindem acum”, ne-a declarat Stanimir. In ce priveste banca portugheza, exista analisti care pun in discutie forta financiara a grupului.

„Ca sa ridice cateva miliarde de euro din piata fara ca acest lucru sa afecteze banca, e nevoie de o forta”, comenteaza un analist. Motiv pentru care se avanseaza chiar ideea ca in spatele bancii portugheze s-ar afla un consortiu mai puternic, dar care nu doreste acum sa iasa in fata.

„Nu ar fi exclus sa asistam la o surpriza, in sensul ca BCR sa fie preluata, prin BCP de un grup financiar strain, care a preferat sa-i scoata in fata pe cei de la Millennium, din motive de discretie”, mai spun surse apropiate tranzactiilor.

Cert este ca reprezentantii BCP au dat un comunicat potrivit caruia, in cazul in care va castiga licitatia pentru BCR, va face o majorare de capital, aceasta depinzand de rezultatul final al privatizarii.

„Oricum, trebuiau selectate nu primele doua, ci primele trei oferte pentru BCR. Daca se negocia cu primele trei se obtinea, probabil, un pret mai bun.

Plus ca, e posibil ca negociind numai cu doua banci, dintre care una a fost un adevarat outsider, am putea asista la mentinerea pretului initial, sau chiar la oferte care sa fie sub nivelul lui”, spun sursele noastre din apropierea negocierilor.

Pasii urmatori

Cei doi finalisti vor intra iar in „camera de secrete” a BCR, pentru a-si putea elabora si, ulterior, inainta ofertele financiare imbunatatite, care sa permita departajarea.

Astfel, castigatorul procesului de privatizare va fi declarata banca ce va oferi in a doua etapa cel mai mare pret pentru pachetul de actiuni scos la vanzare.

Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la BCR, fie o participatie de 61,8825%, insa ambele finaliste au declarat public ca vor licita pentru pachetul mai mare.

In criteriile de departajare a ofertantilor, pretul va detine o pondere de 90%, iar oferta tehnica va reprezenta 10%.

Reamintim ca statul a scos la vanzare 61,88% din actiunile BCR, Guvernul controland prin intermediul AVAS, 36,88% din capitalul BCR, si avand dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta, in mod egal, de International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din anul 2003.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro