Finantele vor putea imprumuta administratiile locale pentru ca acestea sa isi achite datoriile. Plafonul maxim e de 1,5 miliarde de lei, cu 6,25% dobanda, pe maxim 5 ani
Guvernul a adoptat astazi o Ordonanta de Urgenta prin care Ministerul Finantelor Publice acorda administratiilor locale imprumuturi de cel mult 1,5 miliarde de lei din veniturile obtinute din privatizare, cu o dobanda de 6,25%, cu termen de rambursare de maxim 5 ani si o perioada de gratie de un an, pentru achitarea obligatiilor de plata restante inregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2009, se arata intr-un comunicat al Finantelor. Platile sunt destinate companiilor furnizoare de bunuri, servicii si lucrari, inclusiv fata de cele care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat, neachitate la data solicitarii imprumutului.
De asemenea, sumele obtinute din astfel de imprumuturi se vor utiliza si pentru stingerea obligatiilor fiscale restante ale operatorilor economici care au de incasat sume restante de la operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat.
Perioada de acordare a imprumutului se stabileste in conventiile de imprumut incheiate cu unitatile administrativ-teritoriale. Unitatile administrativ-teritoriale pot contracta aceste imprumuturi numai cu avizul Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale.
Ministerul Finantelor Publice va comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sumele aprobate unitatilor administrativ-teritoriale precum si lista operatorilor economici furnizori de bunuri, servicii si lucrari ale caror obligatii fiscale restante se sting in limita acestor sume.
In termen de 5 zile lucratoare de la semnarea conventiilor, Ministerul Finantelor Publice va vira suma aprobata intr-un cont distinct deschis pe numele unitatii administrativ-teritoriale, la unitatea trezoreriei statului unde aceasta este arondata.
Unitatile administrativ-teritoriale vor vira, in termen de 5 zile lucratoare de la incasarea fondurilor necesare de la Ministerul Finantelor Publice, operatorilor economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat, sumele din care vor fi stinse obligatiile fiscale restante ale furnizorilor acestor operatori economici.
De asemenea, imprumuturile pot fi utilizate si pentru stingerea obligatiilor reciproce, in cazul in care unitatea administrativ-teritoriala locala are atat calitatea de debitor fata de agentul economic, cat si pe cea de creditor fata de acesta, pentru creantele fiscale restante catre bugetul local al acesteia, neachitate la data solicitarii ale agentului economic respectiv.
Sumele destinate stingerii obligatiilor fiscale fata de agentii economici si ramase neutilizate se restituie in contul Ministerului Finantelor Publice.