Sari direct la conținut

Finantele vor sa impoziteze salariile din IT

HotNews.ro

Declaratiile ministrului de finante Sebastian Vladescu referitoare la posibila introducere a impozitului pe salariile angajatilor din domeniul IT au provocat convulsii in randul firmelor de software.

Pana acum domeniul IT era scutit de la plata impozitului pe salariu tocmai din dorinta ca acest sector sa se dezvolte. In prezent, in domeniul IT din Romania lucreaza peste 25.000 de specialisti.

Un numar de 6000 dintre acesti beneficiaza de scutiri la plata impozitului pe salariu. Surse din cadrul Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) ne-au declarat ca suma pe care Ministerul de Finante o va colecta in plus la bugetul de stat, prin introducerea acestui impoizt, se va situa in jurul valorii de 3,5 milioane de euro anual.

Conform acelorasi surse, renuntarea la acest avantaj va descuraja companiile sa investeasca in dezvoltare, in conditiile in care accesul la finantari este greoi si complicat. In final, se va ajunge la micsorarea bugetelor companiilor si, poate, chiar la „atrofierea” unuia dintre cele mai competitive secatore din economia romaneasca.

Potrivit unui studiu efectuat de IDC, o companie internationala care se ocupa de sondarea pietelor informatice din 57 de tari, Romania are cea mai dinamica piata IT din sud-estul Europei, cu un potential de dezvoltare foarte ridicat.

Pentru urmatorii cinci ani, IDC estimeaza ca piata IT din Romania va inregistra o crestere anuala medie de 10%, astfel ca in 2009 va atinge 1,3 miliarde de dolari si va aduce statului, in plus, incasari de 69 de milioane de dolari.

Acelasi studiu apreciaza ca pana in anul 2009 sectorul IT va genera inca 7000 de noi locuri de munca, ridicand astfel totalul la 32.000.

Conform unui alt studiu, realizat de ANIS, in Romania exista in momentul de fata 8.480 de companii de software, iar salariul mediu lunar brut este de 310 euro.

Andrei Woinarovski, directorul general al firmei Sintact, a declarat pentru Hotnews.ro ca „este putin probabil ca firmele sa mentina salarile actuale ale angajatilor, pierderile suferite prin introducerea impozitului resimtindu-se direct in buzunarele acestora din urma. Din acest moment ne putem astepta la un exod al specialistilor in informatica”.

„Pentru o persoana cu calificare inalta in acest domeniu nu se pune problema gasirii unui post in strainatate” a mai adaugat Andrei Woinarovski.

Reprezentantii Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii au declarat pentru Hotnews.ro ca in urmatoarea perioada vor incerca sa determine impactul acestei propuneri asupra companiilor din domeniu, urmand ca in cel mai scurt timp sa-si exprime o pozitie oficiala referitoare la aceasta propunere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro