Fir destins
Sute de pescari amatori sau profesionisti din Sibiu au luat cu asalt barajul Oltului in acest week-end. Bucurosi ca a inceput sezonul, pescarii s-au „inarmat” cu undite care mai de care mai scumpe si cu momeli pe masura. Din pacate, pestii s-au cam lasat asteptati.
La sfirsitul saptaminii trecute a fost declarat deschis sezonul la pescuit. Cu mic, cu mare, toti pescarii din Sibiu s-au trezit cu noaptea-n cap si au dat fuga la barajul Avrig. Au ajuns acolo cind s-a crapat de ziua, deoarece, spun ei, atunci trage pestele. Au stat ore in sir, au depanat povesti pescaresti, au baut bere, insa firul unditei nu s-a prea intins.
Desi luna iunie este considerata una dintre cele mai bune perioade de pescuit, rezultatele lasa de dorit. Unul dintre motive ar putea fi si instabilitatea barometrica din aceasta perioada.
Mamaliga, la putere
Amatorii de pescuit au burdusit trenurile, iar cei mai norocosi s-au dus cu masina personala. Toate detaliile au fost puse la punct. Echipament, lansete, bautura din belsug si, nu in ultimul rind, momeala. O momeala buna este cheia succesului. Iar majoritatea celor care au ramas si ieri pe balta spuneau ca „in top” ramine mamaliga preparata cu arome.
„Momeala este cel mai improtant lucru. Aromele care se pun in ea nu sint la intimplare, la fel si cantitatile. In afara de mamaliga, mai folosim si rime sau macaroane. Vin la Avrig de ani buni de zile, insa in aceasta vara se pare ca nu prea am noroc. De obicei aici trage pestele ca este apa statatoare, insa in acest week-end nu prea a tras.
Aici se prind pesti foarte frumosi si mari cum este carasul, crapul sau bibanii”, povesteste Vasile Hanea, un pescar „inrait” din Talmaciu.
Petreceri de balta
Daca au prins sau nu peste, toti pescarii profita de deplasare si petrec. Tema principala este pescuitul, bineinteles. Se pun la curent cu noile aparitii in materie de unelte pentru pescui si deapana binecunoscutele povesti pe care nu trebuie sa le crezi nici pe jumatate. Daca mai prind vreo doi-trei pesti, fac si o ciorba la ceaun si petrec in lege.
„Cei care vin pentru prima data sint dezamgagiti daca nu prind peste, insa cei care au experienta stiu ca asfel de lucruri se mai intimpla. Noi venim aici din pasiune, iar daca nu prindem peste nu este o tragedie. Venim in gasca, ne distram, mai ales ca stam de pe o zi pe alta. Mai sint si care vin cu trenul, iar pentru ei este o adevarata peripetie”, explica Vasile.
Intre pescari
In Sibiu, deja s-a creat o comunitate a pescarilor. Stie fiecare ce performante are celalalt, cine fabuleaza cel mai mult despre „prada”, care sint locurile preferate ale fiecaruia si cine nu a mai fost de mult pe balta. In breasla lor exista o lege: nu se spune „noroc” sau „bafta” inainte de a pleca la pescuit.
Aceste cuvinte sint chiar considerate un adevarat „blestem”. In schimb, pescarii insista ca urarea trebuie sa fie „Fir intins!”.