Sari direct la conținut

Firma tatalui vedetei TVR, Andreea Marin, incalzeste scolile din Campina

Republicanul

„Surprize-surprize” cu bani publici

In primavara anului 2004, pe adresa Consiliului Local Campina a ajuns o scrisoare de intentie a firmei Termax Grup din Roman, care propunea concesionarea sistemului de incalzire a unitatilor de invatamint din Campina.

A fost suficient acest demers pentru infiintarea unei comisii a primariei, care a efectuat in timp record un studiu de oportunitate. Coincidenta, sau nu, zece licee, scoli si gradinite din Campina aveau urgent nevoie de lucrari de modernizare.

In sedinta sa din 25 martie 2004, Consiliul Local Campina a hotarit concesionarea serviciului de furnizare a energiei termice la unitatile de invatamint si a aprobat constituirea unei comisii de organizare a licitatiei condusa de viceprimarul Horia Tiseanu, actualul edil al municipiului.

Trei luni mai tirziu a avut loc si licitatia de concesionare, la care a participat o singura firma, Termax Grup SRL. Din motive greu de inteles, la acesta licitatie nu s-a inscris si compania publica de gospodarire comunala, cea care se ocupa de acest serviciu inainte de concesionare.

„Poate nu aveau in plan efectuarea unor asemenea investitii”, explica primarul Tiseanu. ~n aceste conditii, cistigatoare a licitatiei este desemnata firma din Roman, al carei director general este Danut Marin, nimeni altul decit tatal vedetei TVR, Andreea Marin.

Clauze „interesante”

Practic, firma din Roman a instalat la cele zele unitati de invatamint din Cimpina doar centrale termice, obligindu-se sa furnizeze apa calda menajera si agent termic. Dar nu oricum, ci in conditii avantajoase pentru familia Marin. Astfel, potrivit contractului de concesiune nr. 10475 din 22 iunie 2004 dintre Primaria Campina si Termax Grup,

Municipalitatea se obliga sa plateasca agentul termic livrat in perioada 15 octombrie- 15 aprilie, indiferent de temperaturile inregistrate si vacantele scolare! Mai mult, primaria este obligata sa plateasca pentru fiecare unitate de invatamint opt metri cubi de apa calda pe zi, cam cit incape intr-o piscina de dimensiuni decente!

In ceea ce priveste durata de concesionare, o clauza stipuleaza urmatoarele: „Aceste imobile vor ramine bransate la centralele termice pe toata durata contractului de concesionare”, adica 20 de ani! ~n caz contrar „concedentul (n.r. Primaria Campina) se obliga a plati lunar in pausal catre concesionar contravaloarea capacitatii termice instalate si neacoperite cu consumuri de agent termic si apa calda menajera datorita debransarii”.

Cu alte cuvinte, daca in decursul celor 20 de ani de concesionare se desfiinteaza o unitate de invatamint, Termax va incasa in continuare bani grei pentru un serviciu pe care nu-l furnizeaza! „Era normal sa-mi iau masuri de siguranta pentru recuperarea investitiei. Daca se desfiinteaza o scoala, ce fac eu cu centrala?”, se justifica directorul Termax. Oricum, redeventa pe care o plateste aceasta firma este mai mult simbolica, de 1.500 de eruo pe an.

Afacere profitabila

Afacerea trebuie sa fie destul de profitabila pentru tatal Andreei Marin atit timp cit pentru caldura furnizata Grupului {colar Petrol din Campina in perioada noiembrie- decembrie 2005 Termax a incasat peste 110 milioane lei vechi doar pentru ca a instalat o centrala termica. Pentru a diminua costurile, Primaria Campina a montat termostate si gigacalorimetre, din bani publici, evident. Primarul Tiseanu crede, insa, ca prin concesionarea acestui serviciu s-au scutit fonduri importante.

„Deja, facturile pe care le platim sint mult mai mici decit inainte de concesionare, iar asta e un lucru bun pentru bugetul local. ~n ce priveste clauzele respective, citeva au suferit modificari. Astfel, o singura gradinita mai beneficiaza de apa calda pentru ca in restul unitatilor de invatamint consumul nu justifica factura. In ceea ce priveste caldura furnizata in timpul vacantelor scolare, avem o intelegere verbala cu concesionarul prin care acesta asigura o temperatura in salile de curs de 15 grade, si nu 20 cit era prevazut in contract”, ne-a declarat primarul Tiseanu.

Acesta a tinut sa precizeze ca nu ii apartine forma in care a fost semnat contractul de concesionare, ci consilierilor locali care au votat proiectul in sedinta publica. „Nu am facut nimic ilegal” Directorul Termax Grup Roman, Danut Marin, sustine ca nu este nimic ilegal in aceasta afacere. „Eu am propus Primariei Campina rentabilizarea serviciului de furnizare a energiei termice la scoli si gradinite, iar aceasta a acceptat. A fost si o licitatie, pe care am cistigat-o, iar eu imi vad de treaba.

Oricum, pretul la care furnizez eu gigagacaloria, 1.417.000 fara TVA, este mult sub cel al pietei”, ne-a declarat Danut Marin. Acesta a negat orice lobby pe care fiica sa, Andreea Marin, l-ar fi facut firmei tatalui sau pentru concesionarea acestui serviciu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro