Flori din perioada cretacica, gasite perfect conservate in chihlimbar
Sapte flori perfect conservate in chihlimbar cu mai bine de 100 de miloane de ani in urma au fost recent descoperite in Myanmar. Se pare ca florile au fost invelite in chihlimbar in perioada cretacica, potrivitiflscience.com.
Autorii lucrarii care studiaza florile, aflate intr-o stare aproape perfecta, au speculat ca acestea ar fi putut fi rupte din copaci de un dinozaur in trecere.
„Dinozaurii s-au lovit de ramurile care au aruncat florile in depozite de rasina, despre care se crede ca s-a fosilizat in chihlimbar”, este de parere George Poinar Jr, profesor la Colegiul de Stiinte al Universitatii de Stat din Oregon.
„Copacii Araucaria sunt legati de padurile de pini kauri gasite astazi in Noua Zeelanda si Australia, iar pinii kauri produc o rasina speciala care rezista la intemperii”, a mai adaugat acesta.
Cele sapte flori sunt destul de mici, cu diamentrul de 3,4 pana la 5 milimetri, astfel ca cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon le-au studiat folosind microscopul si au ramas uimiti de conditia in care se aflau florile.
„Chihlimbarul a pastrat florile atat de bine incat arata de parca ar fi fost culese din gradina cu doar putin timp in urma”, a mai spus Poinar.
Florile, care au fost denumite Tropidogyne pentaptera, fac parte din familia Cunoniaceae.