Florin Iordache susține că va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, în cazul în care va decide că a fost adusă atingere independenței Justiției
Preşedintele Comisiei speciale care a modificat legile justiţiei, Florin Iordache, susține că, în cazul în care Comisia de la Veneția va spune că o prevedere din legile justiției aduce „atingere independenței„ sistemului judiciar, atunci aceasta va fi pusă „în concordanță” cu solicitările comisiei.
„Dacă spun că a fost adusă atingere independenței, să se precizeze clar care articol aduce atingere independenței justiției, fără îndoială acel articol trebuie pus în concordanță”, a spus Iordache, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
El a susținut însă că „legile sunt foarte bune și sunt în concordanță cu deciziile Curtii (constituționale) și cu recomandările Comisiei de la Veneția”.
Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Venețiapentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE, anunța PNL într-un comunicat de presă.
La începutul lunii martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-un răspuns pentru Forumul Judecătorilor, că nu va sesiza Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse de Parlament legilor justiției. Acesta argumenta că, având în vedere termenele de care dispune pentru promulgarea legilor, de maximum 20 de zile, și de procedura pe care Comisia de la Veneția trebuie să o urmeze în cazul unei astfel de solicitări, „nu poate aprecia dacă o astfel de sesizare ar putea fi valorificată”.
După cel de-al doilea control de constituționalitate, două din cele trei legi ale Justiției au fost declarate constituționale, urmând ca prevederile din Legea 303/2004 privind statutul magistraților declarate neconstituționale să fie discutate în Comisia specială din parlament condusă de Florin Iordache, după ce CCR publică motivarea acestei decizii.
La sfârșitul lunii martie, PNL a folosit două căi prin care a solicitat APCE să sesizeze Comisia de la Veneția, în baza precedentului identificat în cazul inițiativei pentru modificarea legislației organizațiilor neguvernamentale, semnată de parlamentarii PSD, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu, proiect care a intrat în analiza Comisiei de la Veneția.