FMI a propus plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului la 600-1.000 lei si reducerea concediului la un an – Surse
FMI a sugerat Guvernului Romaniei sa reduca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului la maxim un an, au declarat surse din Coalitia de guvernamant. De asemenea, FMI a mai propus ca aceasta indemnizatie sa fie plafonata la 600-1.000 lei. Liderii coalitiei de guvernamant s-au reunit joi la Palatul Victoria pentru o discutie in care au fost analizate si variantele privind concediul maternal.
La randul sau, Varujan Pambuccian, liderul deputatilor minoritatilor nationale a spus ca varianta propusa de minoritati este acordarea indemnizatiei pe o perioada de trei ani, in conditiile unui cuantum de 600 de lei.
Toate variantele referitoare la indemnizatia de acordare a indemnizatiei vor fi analizate duminica in Coalitie, urmand sa fie discutate, luni, de Guvern, a precizat Pambuccian.
Miercuri, premierul Emil Boc a declarat ca este „ultimul” care ia decizia in privinta reducerii duratei concediului maternal, afirmand ca o hotarare in acest sens va fi luata dupa finalizarea dezbaterii publice si dupa ce vor fi ascultate toate parerile.
„Vom lua o decizie dupa ce se va finaliza dezbaterea publica si dupa discutiile din coalitie. Vom lua o decizie pe care o vom anunta. Pana atunci, evident, ascultam toate parerile si opiniile care se exprima pe acest subiect si dupa ce aceasta perioada va fi finalizata vom anunta decizia Guvernului”, a spus Boc.
Intrebat daca au fost facute evaluari privind eficienta reducerii concediului maternal, Boc a afirmat: „Domnul ministru cred ca a prezentat aceste date si le va prezenta in continuare”.
Vezi aici cum stau lucrurile in alte tari sau citeste despre tendintele europene in domeniu.
Premierul nu a avansat nicio data pana la care va dura dezbaterea publica pe tema reducerii concediului maternal.
In urma cu zece zile, ministrul Muncii Ioan Botis a afirmat ca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi redusa de la 24 de luni, variantele luate in calcul fiind ca aceasta sa fie de 12, 14 sau 18 luni.
Marti, Botis a declarat: „Sustin varianta de reducere a concediului maternal la 12 luni, urmata de stimulente de 500 de lei pentru intoarcerea la locul de munca”. Declaratia oficialului a fost facuta dupa o discutie avuta cu parlamentarii PDL, pe marginea propunerii sale privind reducerea duratei concediului de maternitate la un an. Potrivit unor surse parlamentare, ministrul Muncii ia in calcul si mentinerea la 24 de luni a concediului de ingrijire a copilului, insa acest lucru ar insemna plafonarea indemnizatiei la 1.500 sau 1.000 de lei lunar.
Botis a afirmat ca „avem trei variante pe care lucram si in minister si le vom prezenta saptamana viitoare inca o data, imbunatatite”.
Tot marti, Laszlo Borbely (UDMR) a afirmat ca „Nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal si am spus-o si la discutia din coalitie de ieri. Suntem de acord sa analizam, pentru ca avem nevoie de bani”. El a precizat ca ar trebui redus maximul indemnizatiei, dar concediul sa ramana la doi ani.