FMI ne recomanda sa cautam „coruptia adevarata” in subteranele economiei
Coruptia si, implicit, fraudele fiscale si spalarea banilor raman probleme serioase pe care Romania nu a reusit inca sa le limiteze. Aceasta este concluzia unei mese-rotunde organizate, ieri, de catre Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si de catre Biroul de Asistenta Tehnica al Trezoreriei americane.
Desi premierul Adrian Nastase declara, cu doua zile in urma, ca unele informatii despre coruptia din tara noastra sunt simple legende, Graeme Justice, rezidentul FMI la Bucuresti, a declarat ca institutia financiara internationala este ingrijorata de impactul economic al fraudelor economice si spalarii banilor.
Chiar daca premierul Adrian Nastase a incercat sa trateze bascalios semnalele oficialilor straini referitoare la coruptia din Romania, declarand ca „informatiile privind coruptia circula undeva in stratosfera si, din cand in cand, prin ploi acide, ajung si la Bucuresti”, reprezentantul FMI este de parere ca, pentru a descoperi coruptia adevarata, trebuie mers in „subteran”.
„Este intr-adevar dificil sa masori economia subterana (…). In cadrul noului acord cu FMI exista si o componenta esentiala conform careia Guvernul se angajeaza sa rezolve aceste probleme”, a declarat Graeme Justice. El a subliniat insa faptul ca, desi exista un cadru legal pentru anchetarea acestor infractiuni, anchetele progreseaza foarte incet.
„In acordul stand-by din anul 2000, Guvernul s-a angajat sa intreprinda actiuni rapide impotriva responsabililor de prabusirea FNI. Dupa patru ani, ancheta nu a produs inca nici un rezultat”, a exemplificat Justice.
Spre deosebire de premierul Nastase, care spunea ca nu are informatii despre cazuri concrete de coruptie, reprezentantul Fondului a aratat ca, de exemplu, falimentul FNI a afectat in mod direct sistemul bancar, in special CEC si Banca Populara Romana. „Nefinalizarea acestor anchete poate avea efecte negative pe termen lung asupra mediului de afaceri”, a avertizat Graeme Justice.
Acesta a raspuns si unei intrebari prin care explica cererea Fondului de auditare a SNTR: „Multe intrebari se ridica dupa incheierea anumitor privatizari”. „Sa spui ca nu este coruptie in Romania este deja prea mult”, a declarat si Mihai Bogza, viceguvernatorul Bancii Nationale. „Exista multe cazuri clare de frauda in Romania care nu sunt pedepsite”, a adaugat oficialul BNR.
El a comentat astfel declaratia premierului Nastase, care cerea cazuri concrete de coruptie, numai insirand lista falimentelor bancare provocate de diverse fraude, uneori cu acoperire politica: Bancorex, BTR, Banca Religiilor, Bankcoop sau FNI.
El a explicat ca exista trei motive pentru care marile cazuri de frauda nu sunt finalizate: aspectul tehnic foarte dificil de inteles cu implicatiile sale, dar si cumpararea sau intimidarea celor care sunt pusi sa judece astfel de cazuri. „Dar, daca accepti o pozitie in care stii ca trebuie sa te lupti cu pestii mari, atunci trebuie sa-ti asumi si riscurile”, a subliniat viceguvernatorul BNR.
Aceasta idee a fost dezvoltata de catre Timothy Phillips, ofiter economic al Ambasadei SUA: „Trebuie prinsi pestii cei mari, altfel nu va exista un efect de descurajare a acestui fenomen. O tara in tranzitie, cu institutii judiciare inca nedezvoltate si cu o pozitie geografica cum are Romania, este foarte expusa acestui tip de criminali”, a spus Phillips.