Sari direct la conținut

Focus Atelier, scoala de la care n-ai chiuli niciodata

HotNews.ro
Focus Atelier, scoala de la care n-ai chiuli niciodata

Au inceput inscrierile pentru pentru cea de-a doua editie Focus Atelier, un eveniment care dureaza o luna si presupune ateliere si dezbateri menite sa te faca sa vezi lumea contemporana dintr-o alta perspectiva, punand educatia intr-o lumina noua. O parte dintre aceste ateliere sunt adresate adolescentilor, celelalte fiind gandite pentru oricine este interesat de tema din acest an: chestionarea educatiei din cat mai multe perspective.

Focus Atelier este un proiect organizat de Asociatia Reciproca din Cluj-Napoca, iar tema de investigatie a atelierelor si dezbaterilor vizeaza felul in care arta este implicata social, felul in care trateaza sau poate sa trateze problemele societatii contemporane si modul in care responsabilizeaza civic.

De exemplu, atelierele „Arta de a fi spectator” sau „The feedback method” iti pot schimba modul in care percepi mersul la teatru.

In plus, Focus Atelier iti propune sa investighezi, printre altele, problema egalitatii de gen si sanse. De toate aceste lucruri se vor ocupa traineri din Romania si din strainatate. Ei vor incearca sa dezvaluie publicului dimensiunea educationala a artei.

Pentru a ne face o idee mai conturata despre „Focus Atelier”, am stat de vorba cu regizoare Leta Popescu, unul dintre organizatorii Focus Atelier.

Cu ce vine Focus Atelier in plus fata de orele de la scoala?

Intalnirea cu un trainer mi se pare cea mai mare diferenta fata de scoala. Sa faci cunostinta cu un trainer inseamna sa intalnesti un alt mod de abordare a unei probleme care te intereseaza, care nu se bazeaza nici pe concurentialitate, nici pe note/clasamente, asa cum suntem obisnuiti in scoala. Ce propunem noi e ceea ce de fapt ar trebui sa existe in scolile finantate de stat. Un sistem in care fiecare invata ce alege sa invete si toti participantii sunt dispusi sa invete. „Elevul” de la trainer, trainerul de la „elev”. Schimbul de bagaj intelectual/spiritual/creativ e cel mai fain.

Cui se adreseaza atelierele voastre?

Atelierele sunt pentru toate categoriile de varsta, dar daca intrati pe site, www.focusatlier.ro, veti vedea ca fiecare atelier are specificul lui, i se adreseaza unei anumite categorii de varsta. Focus Atelier e anul acesta pentru liceeni, dar si pentru oameni mari sau studenti care cauta sa descopere si sa invete ceva nou ce poate fi dat mai departe. Celelalte evenimente, spectacolele, documentarele, dezbaterile, nu fac decat sa creasca pofta si sa te introduca in tema „educatiei” si mai adanc.

De ce ar trebui sa participam la Focus Atelier?

Intodeauna e bine sa gusti putin din afara sistemului din care faci parte, fie ca sistemul functioneaza sau nu. Sa aprofundezi teme pe care tu ti le alegi si sa intalnesti alti colegi mi se pare realmente esential si important. Asa iei contact cu generatia ta si te racordezi la prezent, care e mult mai vast decat cel la care ne rezumam mergand doar la liceu sau facultate.

Cu ce pleaca participantii de la Focus Atelier?

Sper ca oamenii sa plece de la noi cu o revelatie, contradictie, cu ceva de rezolvat si facut, dar si cu cheful de a da mai departe ceea ce a primit la noi. Sa plece cu dorinta de a pune umarul la educatia din Romania.

Atelierele vor avea loc pe tot parcursul lunii martie, in Cluj, iar participarea este gratuita, insa exista o limita a locurilor disponibile. Prin urmare, oricine doreste sa invete lucruri noi fara povara evaluarilor scolaresti si a rigiditatii institutionale, are posibilitatea de a intra pe site-ul evenimentului Focus Atelier si de a alege, pana pe 25 februarie, dintr-o lista de workshop-uri diverse.

Asociatia Reciproca a inceput si o strangere de fonduri pentru aceste ateliere pe crestemidei.ro pentru decontarea biletelor de avion si onorariile trainerilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro