Fondul Proprietatea – o afacere profitabila pentru cei increzatori
Documente: | |
Activele Fondului Proprietatea (12.10.2005) DOC |
|
Textul de lege pentru Fondul Proprietatea (12.10.2005) DOC |
Dupa 15 ani de tergiversari Guvernul a scos din maneca o solutie menita sa despagubeasca fostii proprietari deposedati abuziv de regimul comunist.
Pentru a nu fi afectat bugetul de stat Ministerul Finantelor Publice a hotarat infiintarea unui organism care sa grupeze actiunile pe care statul roman le detine inca la o serie de societati. Beneficiarii acestui fond vor fi acei proprietari carora Guvernul nu le poate restitui imobilele revendicate.
„Fondul Proprietatea”, va fi constituit ca societate de investitii, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii. Pe baza titlurilor de proprietate pe care pagubitii le vor primi de la Ministerul de Finante, acestia vor putea deveni actionari la firmele pe care Guvernul le-a introdus in acest fond. Valoarea nominala a unui titlu este de 1000 RON.
Potrivit legii fondul va fi administrat de o unitate de management desemnata de Ministerul de Finante, urmand ca in cel mai scurt timp sa se organizeze o licitatie pentru desemnarea unei companii straine care sa-l administreze.
Valoarea actiunilor incluse in fond este cel putin la nivel scriptic de aproximativ 5 miliarde de euro. Suma este suficienta pentru asigurarea despagubirilor pentru cele 210 mii de cereri de revendicare.
La o privire mai atenta in afara celor catorva societati care intr-adevar si-au dovedit profitabilitatea, Guvernul a inclus in acest fond toate societatile care nu au putut fi privatizate in ultimii 15 ani.
Potrivit datelor furnizate de Prime Transaction, printre companiile propuse se evidentiaza activele companiilor nationale din domeniul energetic – Electrica, Transelectrica , Hidroelectrica si Nuclearelectrica; din domeniul gazelor naturale si din industria petroliera – Romgaz, Transgaz, Distrigaz Sud si Nord, Oil Terminal, Petrom, Conpet;
din domeniul transporturilor – „CFR” SA, „CFR Calatori” SA, „CFR Marfa” SA, „Metrorex” SA, CN
„Aeroportul International Bucuresti-Otopeni”, „Tarom” SA, CN „Administratia Porturilor Maritime” SA Constanta, CN „Administratia Porturilor Dunarii Maritime” SA Galati.
Completarea sumei pana la nivelul necesar despagubirilor va fi acoperita prin cesionarea creantelor pe care statul roman le are de recuperat de la statele cu care regimul Ceausescu a dezvoltat parteneriate.
Printre statele datoare se numara Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania, Republica Democrata Congo, Republica Democrata Coreeana, Cuba, Republica Mongolia iar datoria se ridica la aproximativ 2.5 miliarde de dolari.
Experienta post-revolutionara a statului referitoare la gradul de recuperare a acestor creante demonstreaza in proportie de 75% din totalul datorat, romanii isi pot lua adio de la bani. Introducerea datoriilor pe lista fondului este o masura menita sa scape Guvernul de problema creantelor externe.
Una dintre marile probleme ale acestui sistem inedit de despagubire tine insa de lipsa de transparenta in ceea ce priveste optiunile pe care fostii proprietari le au. Daca luam in calcul ca marea majoritate a persoanelor ce au intrat in posesia titlurilor de proprietate au o varsta inaintata, este de inteles reticenta cu care privesc aceasta forma de despagubire.
Surse din piata afirma ca deja s-a format o piata neagra de comercializare a titlurilor. Valoarea de tranzactionare a acestora se face la sume derizorii ce nu depasesc jumatate din valoarea lor reala.
Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea EstInvest, a declarat in exclusivitate pentru redactorii Hotnews.ro, ca societatea pe care o reprezinta s-a confruntat deja cu oferte de cesionare a acestor titluri de proprietate.
Directorul EstInvest a mai afirmat ca in conditiile in care actualele prevederi ale legii nu se vor modifica, potentialul de crestere al Fondului Proprietatea este unul mare.
„Intr-adevar exista riscuri dar beneficiile celor ce se decid sa foloseasca aceste titluri pe viitor, ar putea fi mult mai mari” este de parere Marcel Murgoci.