Fondurile de pensii private obligatorii au generat un castig pentru clienti de circa 757 milioane lei in trei ani de functionare
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au generat pentru clienti un castig net (diferenta dintre activul net total al tuturor fondurilor de pensii si contributiile brute virate) de circa 757 milioane lei, in cei trei ani de functionare a sistemului, arata datele prezentate luni de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
In luna mai din acest an se implinesc trei ani de la virarea primelor contributii in sistemul de pensii private obligatorii din Romania (pilonul II). In aceasta perioada, fondurile de pensii au colectat contributii in valoare totala de 4,3 miliarde lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 5,06 miliarde lei, generand astfel un castig net (de toate comisioanele) pentru participanti de aproape 757 milioane lei, conform datelor asociatiei. In aceasta perioada, fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu anual de 14,1% (fata de o inflatie medie anuala de 6,3%).
„La nivelul unui participant, o simulare folosind salariul mediu pe economie si 36 de luni de contributii arata ca, in acesti 3 ani, contributia medie virata catre Pilonul II este de 1506 lei, iar castigul mediu este de 246 lei, adica 16,3% din suma contribuita”, a declarat Crinu Andanut, membru in Consiliul Director al acestei asociatii, in cadrul Forumului International Asigurari-Reasigurari (FIAR) 2011.
Datele prezentate luna trecuta de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca 5,27 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) la sfarsitul primului trimestru din acest an, iar 68,65% dintre acestia inregistrau o valoare a contului cel mult egala cu valoarea medie din sistem, respectiv 926 lei (225 euro). 39,28% dintre participanti aveau in conturi sub 100 euro (inclusiv conturile goale), in timp ce 10,70% acumulasera cel putin 500 euro