Fosilele descoperite in Africa de Sud ar putea schimba teoria evolutiei umane
Fosilele a doua creaturi asemantoare omului, vechi de peste 1,9 milioane de ani, au fost descopertite in Africa de Sud si ar putea schimba perspectiva asupra originii umane. Ramasitele au fost expuse prima data in 2010 si au definit o noua specie numita Australopithecus sediba, anunta BBC.
Echipa de cercetatori condusa de profesorul Chris Stringer a publicat recent un studiu in care sustine ca trasaturile creierului, picioarelor, mainilor si pelvisului acestor creaturi indica faptul ca specia lor se afla pe o linie directa de evolutie catre specia noastra Homo sapiens.
In prezent teoria evolutiei noastre este legata direct de Homo erectus, care a trait cu un million de ani in urma si care, potrivit paleontologilor, era legat la randul lui de alte creaturi mai vechi si mai primitive precum Homo habilis sau Homo rudolfensis.
Marea descoperire a lui Stringer consta in faptul ca desi Australopithecus sediba este o specie mult mai veche decat Homo erectus, anatomia si capabilitatile sale sunt mult mai avansate. Din aceasta cauza apare teoria evolutiei omului din Australopithecus sediba, mai probabila decat din celelalte specii.