Sari direct la conținut

Fost model pentru conservatori și fost cancelar al Austriei, Sebastian Kurz părăsește scena politică într-un mod șocant

HotNews.ro
Sebastian Kurz, Foto: Francisco Seco / AFP / Profimedia
Sebastian Kurz, Foto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

Joi, fostul cancelar austriac Sebastian Kurz și-a anunțat retragerea de pe scena politică, punând astfel capăt rolului carismatic pe care l-a avut ca model al conservatorilor din Europa și ajungând acum un fost lider în dizgrație, marginalizat la vârsta de 35 de ani, scrie Rador care citează Washingon Post.

Decizia ar putea marca totodată și sfârșitul cancelariei ocupate de succesorul lui Kurz, fostul ministru de externe al țării, Alexander Schallenberg.

Schallenberg a depus jurământul în luna octombrie pentru a păstra actuala coaliție de la guvernare, dar a fost considerat de către criticii conservatori ai partidului drept o marionetă, ei susținând că Kurz ar fi cel care ar trage în continuare sforile din culise.

Kurz a fost silit să demisioneze la începutul lunii octombrie, pe fondul unei anchete legate de corupție. Procurorii afirmă că Kurz ar fi ajuns la putere convingându-i pe contribuabili să plătească niște false sondaje de opinie și facilitând mituirea unui important tabloid pentru a-l convinge să publice sondajele.

Kurz a respins toate acuzațiile, dar a prevenit un vot parlamentar de neîncredere demisionând la începutul lunii octombrie. El a rămas în continuare lider al Partidului Popular Austriac (ÖVP) și șef al grupului parlamentar al acestuia.

Totuși, în ultimele săptămâni, poziția sa a fost tot mai imposibil de susținut. Luna trecută, Parlamentul Austriei a votat unanim retragerea imunității parlamentare a lui Kurz, permițând astfel continuarea anchetei anticorupție.

Joi, la conferința de presă organizată pentru a-și anunța părăsirea tuturor funcțiilor deținute, Kurz a spus că uneori “s-a simțit aproape vânat“. El a spus că viața sa de zi cu zi a devenit “o apărare în fața acuzațiilor, ipotezelor, insinuărilor și procedurilor”. El a mai spus că nașterea fiului său, survenită săptămâna trecută, i-a arătat totodată și “cât de multe alte lucruri minunate și importante mai există pe lume în afara politicii“.

Din acest moment, retragerea sa de pe scena politică marchează totodată și sfârșitul speculațiilor pe tema unei posibile reveniri rapide.

Născut la Viena, Kurz a renunțat la studiile de avocatură pe la vârsta de 20 de ani pentru a se concentra asupra politicii, el conducând mai întâi organizația de tineret a conservatorilor din capitală și umblând într-o mașină pe care a calificat-o drept “un mobil redutabil”. La vârsta de 24 de ani, el a devenit ministru al integrării, afirmând că dorește “să-i aducă pe oameni în centrul societății și să ajute la integrarea noilor veniți”.

Dar după ce, la vârsta de 27 de ani, a devenit cel mai tânăr ministru de externe al țării, el a început să adopte o poziție mai dură pe tema migrației, uneori, rivalizând cu extrema-dreaptă, în rândurile căreia și-a câștigat de altfel popularitatea începând din 2015, când milioane de migranți au ajuns în Europa. În 2017, el a devenit cel mai tânăr șef de guvern din lume.

Prin poziția sa dură pe tema migrației, prin apariția sa tinerească și prin costumele strânse pe talie, Kurz i-a atras pe alegătorii de centru-dreapta și pe conservatorii din Austria.

În ultimii ani, în pofida eforturilor lor de a-l imita și luptându-se să copieze modelul lui Kurz, partidele conservatoare de centru din Germania și Franța au pierdut teren în avantajul partidelor de stânga și de extremă-dreaptă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro