Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti a fost arestat
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, Florinel Rotaru, acuzat de abuz in serviciu la achizitionarea de carti supraevaluate, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie luata miercuri seara de Tribunalul Bucuresti, informeaza Mediafax. Prin aceeasi hotarare, s-a dispus masura controlului judiciar pentru Elena Cristina Baldovin si Ioana Gogoneata, angajate ale bibliotecii la data faptelor.
Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Florinel Rotaru, Elena Cristina Baldovin si Ioana Gogoneata, impreuna cu Irina Bologa si Rodica Cosmaciuc, si ele angajate ale institutiei la data faptelor, au fost retinuti marti de Procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.
Fostul director este acuzat de abuz in serviciu, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fals in declaratii si conflict de interese, iar cele patru foste subalterne, de abuz in serviciu.
Potrivit procurorilor, in perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpati „si-au incalcat atributiile de serviciu cu ocazia incheierii si executarii unor contracte de achizitii publice prin plata unor lucrari pentru care nu au fost furnizate documente justificative, fie prin plata unor lucrari ce nu s-au executat niciodata, fie prin angajarea unor lucrari pentru care exista posibilitatea efectuarii acestora de catre angajati ai Bibliotecii Metropolitane Bucuresti”.
Totodata, acestia ar fi produs un prejudiciu de 2.662.634 lei Bibliotecii Metropolitane, prin achizitionarea, in perioada 2008 – 2012, de carti si colectii speciale pentru care au fost platite preturi supraevaluate.
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Florinel Rotaru mai este acuzat si de fals in declaratiile de avere si conflict de interese, respectiv luarea unor decizii in cadrul institutiei pe care o conducea „prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sotia inculpatului sau entitati de la care acesta a beneficiat de foloase de orice natura”, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.
Procurorii au instituit sechestru asigurator pe 12 imobile in valoare de 507.746 de euro si pe 688 de carti, evaluate la 5.485.450 lei, care au fost achizitionate de Biblioteca Metropolitana in perioada 2008 – 2012.
Politistii au facut, marti, 18 perchezitii la sediul Bibliotecii Metropolitane si la alte 17 adrese din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Dambovita si Teleorman, in dosarul privind achizitia unor carti considerate ca fiind „rare”, dar care au fost luate la preturi supraevaluate.
In acest dosar au fost audiate marti 16 persoane, cinci fiind retinute si 11 lasate sa plece acasa, dupa ce au fost sincere in ancheta si si-au recunoscut faptele.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca fostul director al Bibliotecii Metropolitane Florinel Rotaru si ceilalti patru suspecti care i-au fost subalterni in perioada comiterii faptelor ar fi cumparat 688 de carti rare la preturi supraevaluate, dar si pachete de turism, si ar fi inchiriat sali de conferinta sau ar fi contractat diferite lucrari la preturi supraevaluate.
„Totul s-a facut in mod legal si am imbogatit patrimoniul cultural, si al Romaniei, si direct al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti”, declara Florinel Rotaru pentru Mediafax, precizand ca nu s-a facut nicio expertiza in legatura cu „preturile supraevaluate”.
Potrivit directorului Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Rapeanu, cele 688 de carti au fost cumparate de la Constantin Pavelescu, in prezent decedat.
Anca Rapeanu a precizat ca din cele 16 persoane vizate de ancheta, numai patru lucreaza in prezent la biblioteca si acestea colaboreaza cu anchetatorii.
In aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus incetarea delegarii lui Florinel Rotaru in functia de manager al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, pentru management defectuos si ineficienta in administrarea, angajarea si utilizarea resurselor publice locale. Masura a fost luata in urma verificarilor facute de Directia de Control si Directia de Audit Intern din Primaria Capitalei.
Raportul a aratat ca multe dintre deficientele constatate sunt rezultatul unui „management defectuos”, ca urmare a necunoasterii sau „cunoasterii insuficiente” a prevederilor legislative in vigoare, dar si ineficientei in administrarea, angajarea si utilizarea resurselor publice locale, se arata atunci intr-un comunicat de presa.
Anca Cristina Rapeanu este din ianuarie 2014 director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, aceasta castigand concursul de management desfasurat in noiembrie.
Pana la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei institutii, primarul general l-a desemnat pe scriitorul si publicistul Nicolae Iliescu.