Sari direct la conținut

Fostul ministru de interne al Poloniei a intrat în greva foamei după ce a fost arestat la palatul prezidențial

HotNews.ro
Mariusz Kaminski, Foto: Marek Antoni Iwanczuk / Imago Stock and People / Profimedia
Mariusz Kaminski, Foto: Marek Antoni Iwanczuk / Imago Stock and People / Profimedia

Fostul ministru de interne al Poloniei, Mariusz Kamisnski (PiS), a intrat în greva foamei după ce a fost reținut marți de poliție la palatul prezidențial de la Varșovia alături de unul dintre colaboratorii săi, relatează Reuters, citând un apropiat al politicianului.

O curte de apel din Varșovia i-a condamnat pe 20 octombrie pe Kaminski și Maciej Wasik, fostul său adjunct de la ministerul de interne, la doi ani de închisoare. De asemenea, doi oficiali din cadrul agenției anti-corupție de la Varșovia inculpați în acest dosar au primit o condamnare de un an de închisoare.

Deși decizia judecătorească este definitivă, Kaminski afirma atunci că „acesta este un verdict pe care nu îl recunoaștem și nu există niciun temei pentru anularea mandatelor noastre”. „Nu ne simțim vinovați sau condamnați, am fost grațiați de domnul președinte”, a spus și Wasik, de asemenea un politician al Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat până recent la guvernare.

Acuzațiile aduse fostului ministru de interne al Poloniei

În 2015, la doar câteva săptămâni după ce PiS a ajuns la putere, președintele Andrzej Duda l-a grațiat pe Kaminski, care fusese găsit vinovat de abuz de putere când a ocupat funcția de șef al agenției anticorupție de la Varșovia. Grațierea i-a permis lui Kaminski să devină ministru și a eliminat necesitatea ca acesta să atace la apel hotărârea judecătorească, aceasta fiind pronunțată de o instanță inferioară.

Tribunalul Constituțional de la Varșovia, despre care criticii PiS spun că a fost puternic politizat în timpul guvernării naționaliste, a stabilit în iunie anul trecut că grațierea lui Kaminski a intrat sub incidența prerogativelor prezidențiale, salvând astfel partidul de guvernământ de necesitatea de a-l înlocui pe unul dintre cei mai importanți miniștri ai săi tocmai într-un an electoral.

Însă Curtea Supremă a Poloniei a decis doar câteva zile mai târziu că speța privind abuzul de putere ar trebui redeschisă.

Criticii celor doi spun că aceștia au dat dovadă de exces de zel când lucrau la agenția anticorupție, folosind metode care uneori au încălcat legea și au dus la hărțuirea unor persoane nevinovate. Kaminski a argumentat în schimb că democrația poloneză este subminată de corupție și că aceasta trebuie combătută cu vigurozitate.

El a asigurat interimatul la ministerul de interne până când a fost învestit noul guvern al lui Donald Tusk ca urmare a rezultatului alegerilor parlamentare organizate la jumătatea lunii octombrie.

Președintele Andrzej Duda a încercat să facă scut în jurul lui Kaminski și a fostului său adjunct

Luni seara, o instanţă a emis un mandat de arestare pe numele lui Kaminski și Wasik. Poliţia nu i-a putut găsi pe cei doi bărbaţi la domiciliu marţi dimineaţă. Dar aceștia au apărut la scurt timp alături de preşedintele Andrzej Duda, el însuşi un fost membru al PiS, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial unde au petrecut apoi întreaga zi.

Potrivit presei, preşedintele lipsea în momentul arestării. După-amiază, cei doi au dat declaraţii în curtea palatului prezidenţial.

„Nu ne ascundem, suntem aici cu preşedintele, ştim că forţele de poliţie sunt adunate lângă preşedinţie pentru a ne aresta”, a declarat Kaminski. „Dacă vom ajunge în închisoare, vom fi prizonieri politici”, a adăugat el.

Personalitate controversată, Kaminski a servit şi în calitate de coordonator al serviciilor secrete şi întruchipează, în ochii criticilor săi, tendinţele autoritare din cadrul partidului naţionalist şi populist Lege şi Justiţie (PiS), care a condus Polonia timp de aproape un deceniu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro