Fostul primar Ciuhandu, condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare în dosarul finanţării Clubului "Poli"
Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat luni, definitiv, pe fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, la trei ani cu suspendare, în dosarul finanţării ilegale a Clubului de Fotbal Politehnica Timişoara, când acesta era condus de Marian Iancu, anunță Agerpres.
În dosar au mai fost judecaţi şi 10 angajaţi ai primăriei.
„Condamnă inculpatul Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, primar la data comiterii faptelor, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. (…). Dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 (patru) ani (…)”, arată sentinţa publicată luni seara pe site-ul Curţii de Apel Timişoara.
Fostul secretar al Primăriei Timişoara, Cojocari Ioan, rămâne cu condamnarea de 3 ani cu suspendare dată de Tribunalul Timiş.
Fosta directoare economică a Primăriei Timişoara la data săvârşirii faptelor, Haracicu Smaranda Maria, a primit 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, la fel ca şi fosta directoare a Direcţiei de Comunicare a Primăriei Timişoara, Mihalache Violeta.
Pe partea civilă, instanţa obligă, în solidar, pe inculpaţii Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Haracicu Smaranda Maria şi Mihalache Violeta-Teodora să plătească în favoarea părţii civile Municipiul Timişoara suma de 27.000.000 lei împreună cu dobânda legală aferentă calculată începând cu data emiterii fiecărei ordonanţări de plată şi până la plata efectivă a prejudiciului.
Inculpaţi în dosar au mai fost, pentru abuz în serviciu sau complicitate la această infracţiune, şi viceprimarul din timpul mandatului Ciuhandu, Adrian Orza, dar şi alţi şase angajaţi ai municipalităţii.
Procurorii DNA au reţinut că acordarea unor sume de bani „în mod abuziv şi contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. Politehnica Timişoara S.A. (…) nu a servit intereselor comunităţii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese, organizat în jurul clubului de fotbal, finanţarea fiind ilegală”.
Un raport al Curţii de Conturi pe perioada respectivă a arătat că finanţările pentru clubul timişorean de fotbal, venite din partea Consiliului Judeţean şi Primăriei Timişoara, au fost ilegale, iar prejudiciul total creat este de aproape 30 de milioane de lei.