Sari direct la conținut

FOTO Imagini din satelit arată nivelul distrugerii uzinei Azovstal din Mariupol, în timp ce sute de oameni se adăpostesc în subsoluri

HotNews.ro
Imagini din satelit arata distrugerile produse la uzina Azovstal, Foto: Maxar
Imagini din satelit arata distrugerile produse la uzina Azovstal, Foto: Maxar

Aproape fiecare clădire a uzinii Azovstal, ultima redută în apărarea ucraineană din Mariupol, a fost distrusă, arată noile imagini de satelir de la Maxar Technologies, potrivit CNN.

Sunt găuri mari în acoperișuri, unele acoperișuri sunt complet prăbușite, iar unele clădiri au fost reduse la moloz.

Multe dintre clădirile rezidențiale și guvernamentale aflate la est de fabrică au fost, de asemenea, complet distruse.

Sâmbătă, primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a spus că Misiunea Națiunilor Unite și Crucea Roșie negociază pentru asigurarea evacuării a sute de localnici care sunt prinși în combinatul siderurgic Azovstal.

Sute de oameni s-au adăpostit în subsoluri

CNN a raportat anterior că forțele ucrainene și sute de civili rămași în Mariupol s-au refugiat în subsolurile adânci ale fabricii de oțel. Din imaginile din satelit făcute vineri nu este clar dacă vreunul dintre atacurile militare a distrus vreunul dintre subsoluri.

Sviatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov la uzină, a declarat vineri pentru CNN că oțelăria a fost bombardată intens.

„Sunt pivnițe și buncăre la care nu putem ajunge pentru că sunt sub moloz”, a spus Palamar. „Nu știm dacă oamenii de acolo sunt în viață sau nu. Sunt copii cu vârsta cuprinsă între patru luni și 16 ani. Dar sunt oameni prinși în locuri în care nu poți ajunge”.

Sviatoslav Palamar afirma într-un interviu acordat prin telefon jurnaliștilor de la Reuters joi că nu poate da un număr exact al civililor care s-au refugiat în uzină dar că este de ordinul sutelor și că aceștia se află în buncăre diferite de cele ale soldaților.

Acesta a spus de asemenea că peste 500 de răniți se află în uzina Azovstal, ultima redută controlată de apărătorii ucraineni după ce orașul-port de la Marea Azov a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei încă de pe 5 martie, a 10-a zi a războiului din Ucraina.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare săptămâna trecută arată că printre civilii care s-au refugiat în uzina Azovstal se numără și părinți cu copiii lor.

Palmar a relatat că apa, hrana și medicamentele sunt toate pe terminate dar că soldații săi vor rezista „atât cât e nevoie” și că predarea nu reprezintă o opțiune pentru soldații săi deoarece ei vor fi uciși dacă sunt luați prizonieri de ruși.

El a făcut apel la comunitatea internațională să organizeze un culoar umanitar cu garantori care să asigure evacuarea civililor și apoi a apărătorilor rămași în uzina Azovstal.

  • Urmărește ultimele evoluții din a 66-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro