Sari direct la conținut

FOTO Litoralul românesc este sufocat de algele aduse pe plajă, turiștii sunt nemulțumiți / Explicațiile date de autorități

HotNews.ro
FOTO Litoralul românesc este sufocat de algele aduse pe plajă, turiștii sunt nemulțumiți / Explicațiile date de autorități
Plajă sufocată de alge - FOTO: Schoening / imago stock&people / Profimedia

Valurile Mării Negre aduc cantități foarte mari de alge pe litoralul românesc și turiștii se plâng de prezența acestora și de mirosul urât, dar specialiștii spun că fenomenul este normal din cauza temperaturilor ridicate, iar autoritățile afirmă că ridică în fiecare noapte sute de tone de alge.

În ultima perioadă numeroşi turişti de pe litoralul românesc s-au plâns că nu pot intra în apă din cauza algelor, dar şi de mirosul cauzat de acestea.

„Codul portocaliu de caniculă de pe litoralul românesc a dus la o intensificare a fenomenului de înflorire algală în multe stațiuni de pe malul Mării Negre“, potrivit Apelor Române, organizația Dobrogea Litoral.

Potrivit acesteia echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța intervin în fiecare noapte pentru a aduna algele smulse din larg și aduse la mal de curenții marini.

„Stratul gros de alge de la linia apei poate fi strâns doar cu ajutorul utilajelor de mare tonaj, care din motive de siguranță pentru turiști pot intra să curețe malul apei doar noaptea. De multe ori, dimineața, acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge.

„Prezența algelor aduse de curenții marini la țărm este influențată de condițiile meteorologice la Marea Neagră. Algele se dezvoltă în număr mare pe fundul mării, la adâncimi mici, în condiții de temperaturi ridicate, având nevoie de multă lumină și căldură“. Acestea sunt smulse de curenții marini și aduse la mal, unde echipele noastre intervin pentru a menține plajele curate”, a explicat sursa citată.

Sute de tone de alge sunt adunate în fiecare noapte cu utilajele Administrației de Apă Dobrogea Litoral, dar eforturile par să fie în zadar, notează TVR Info.

„Estimăm că acesta va fi un fenomen pentru durata întregii veri, pentru că temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate și sunt prielnice dezvoltării acestor alge. Ele nu ne fac rău, sunt doar plante”, a spus Oana Marin, cercetător științific Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanța.

INTERVIURILE HotNews.ro