FOTO Noi fragmente de dronă, căzute pe teritoriul Republicii Moldova / Drona este asemănătoare celei de tip "Gherani-2", spune Poliția
Noi fragmente de dronă, asemănătoare celei de tip „Gherani-2”, au fost găsite sâmbătă în zona de frontieră moldo-ucraineană, a indicat Poliţia de frontieră a Republicii Moldova, citată de NewsMaker şi Deschide.md.
Fragmentele au fost găsite pe un câmp din apropierea localităţii Etulia Nouă, raionul Vulcăneşti, potrivit acesteia.
- „Astăzi, 17 februarie 2024, în jurul orei 16:40, în apropierea localităţii Etulia Nouă, raionul Vulcăneşti, au fost identificate alte fragmente ale unei drone, asemănătoare celei de tip „Gherani-2″ (varianta modificată de ruşi a dronei iranene Shahed). Rapid, informaţiile au fost transmise autorităţilor competente, iar accesul în zona unde s-au găsit resturile dronei a fost restricţionat. Fragmentele de dronă au fost depistate într-un câmp, la aproximativ 2 km de linia frontierei moldo-ucrainene şi circa 5 km de localitate”, anunţă Poliţia de Frontieră, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, autorităţile au implementat „toate măsurile necesare pentru a menţine ordinea, liniştea şi siguranţa publică”.
„Pentru a preveni răspândirea informaţiilor false şi pentru a evita panicarea populaţiei, vă rugăm să rămâneţi calmi şi să vă informaţi doar din prima sursă”, îndeamnă forţele de ordine moldovene.
Fragmentele sunt ridicate de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP și urmează să fie supuse expertizei.
Mai multe fragmente de dronă de tip Shahed, folosite de Federaţia Rusă în invazia împotriva Ucrainei, au fost descoperite la 11 februarie în apropierea localităţii Etulia, raionul Vulcăneşti. A doua zi, IGP a comunicat că rămăşiţele conţineau 50 kg de explozibil, acesta fiind ulterior detonat în condiţii de siguranţă, notează News.ro.
Preşedinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean şi ministrul de externe Mihai Popşoi au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după incidentul de săptămâna trecută, şi au cerut sprijin internaţional pentru ţara vecină, atacată militar de aproape doi ani.
Premierul Dorin Recean a declarat atunci că radarele aflate în prezent în serviciu în Moldova nu pot detecta dronele Shahed, iar ţara va trebui să achiziţioneze în viitor un sistem capabil să detecteze toate tipurile de ameninţări aeriene.
NewsMaker reaminteşte că în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziţionat din bugetul naţional de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informaţional şi logistic. Potrivit lui Recean, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone şi rachete care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, ţara nu îi are.