FOTO Prima sedinta a Consiliului Regal dupa excluderea Principelui Nicolae. Marea noutate e disparitia din Consiliu a lui Mihnea Constantinescu
Casa Regala anunta prima sedinta a Consiliului Regal, dupa excluderea Principelui Nicolae. „In zilele de 1-2 martie 2016, are loc, la Aubonne si Morges, in Elvetia, a cincea sesiune a Consiliului Regal”, corp consultativ „care sa ajute, ‘prin sfaturile si rezolutiile lui, Seful Familiei Regale in deciziile sale curente sau de importanta istorica'”, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. Fotografiile publicate nu il infatiseaza, insa, la aceasta sedinta pe Regele Mihai. De data aceasta, Casa Regala enumera fiecare membru al acestui Consiliu, calificat drept „confidential” in urma cu 8 luni de consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad. Noutatea: in componenta nu mai apare Mihnea Constantinescu – fost consilier pe langa patru premieri si unul dintre cei trei sfatuitori ai Regelui Mihai care au fost prezenti in ziua in care s-a decis excluderea Principelui Nicolae.
- HotNews.ro a incercat sa ii contacteze atat pe Mihnea Constantinescu, cat si pe consilierul Ioan Luca Vlad pentru mai multe detalii referitoare la lipsa lui Constantinescu din componenta Consiliului Regal, insa acestia nu au raspuns pana la ora publicarii acestui material
- HotNews.ro a trimis o serie de intrebari Secretariatului Regal (1. Cine a convocat si cand a fost stabilita data desfasurarii acestei sesiuni a Consiliului Regal? 2. Fata de august 2015, din Consiliul Regal nu mai face parte Mihnea Constantinescu, potrivit comunicatului dvs. De ce si de cand nu mai este Mihnea Constantinescu membru? 3. A fost decizia lui Mihnea Constantinescu sa nu mai faca parte din Consiliul Regal sau a Regelui Mihai? 4. Mihnea Constantinescu ocupa in prezent un alt rol in Casa Regala sau nu mai are nicio legatura? 5. Casa Regala are in vedere reprimirea lui Nicolae?), la care a primit urmatorul raspuns: „Biroul de Presa nu doreste sa faca niciun comentariu referitor la subiectul propus de Hotnews.ro”.
Secretariatul Regal a trimis presei si doua fotografii cu titlul „Sesiunea Consiliului Regal, Morges, Elvetia, 1 martie 2016”. Dupa cum o arata aceste imagini publicate si pe site-ul familiaregala.ro, de la sedinta Consiliului Regal pare sa lipseasca Regele Mihai.
Click pentru a mari fotografia:
Biroul de Presa al Regelui Mihai anunta, intr-un comunicat de presa, ca „in zilele de 1-2 martie 2016, are loc, la Aubonne si Morges, in Elvetia, a cincea sesiune a Consiliului Regal„.
Consiliul Regal a fost reinfiintat de Regele Mihai, „printr-un Decret semnat la 1 octombrie 2010 in Aubonne, Elvetia, cu scopul de a fi un corp consultativ, care sa ajute, ‘prin sfaturile si rezolutiile lui, Seful Familiei Regale in deciziile sale curente sau de importanta istorica, juridica, economico-financiara, politica si dinastica‘ (Articolul 2 din Decret). El este succesorul comitetelor politice si consultative infiintate de Majestatea Sa in cursul exilului si dupa anul 1989„, se arata in comunicat.
Click pentru a mari fotografia:
Secretariatul Regal detaliaza si componenta Consiliului Regal: „Membrii Consiliului Regal sunt
- Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei,
- Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Lorenz al Austriei, Principe al Belgiei,
- domnul Andrew Popper, Seful Casei Majestatii Sale Regelui,
- maestrul Adrian Vasiliu,
- dr. Jonathan Eyal,
- domnul Guy Pochelon,
- domnul Anders Lindberg
- dr. Anneli Ute Gabany.
- Secretarul Consiliului este, de la reinfiintare, domnul avocat dr. Ioan-Luca Vlad, Consilier Privat onorific al Familiei Regale a Romaniei”.
Amintim ca in urma cu 8 luni, la momentul excluderii principelui Nicolae din linia de succesiune la tron, consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad a declarat pentru HotNews.ro ca acest Consiliu Regal „este format din 8 persoane, dar este o chestiune confidentiala, un instrument cu care lucreaza Regele. Atat Mihnea Constantinescu, cat si eu, Principele Radu si Principesa Margareta sunt membri in Consiliul Regal”. Familia Regala a publicat atunci fotografii de la sedinta din 1 august 2015 a Consiliului Regal, in cadrul careia Regele Mihai a decis sa-i retraga nepotului Nicolae titlul de „Principe al Romaniei” si sa-l excluda din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei.
Fotografiile au aratat ca la luarea deciziei au fost prezenti, alaturi de Regele Mihai, consilierul Regal Ioan Luca Vlad, Mihnea Constantinescu si principele Radu Duda. De la sedinta a lipsit chiar Nicolae (Sursa si detalii)
Din componenta Consiliului Regal de astazi lipseste Mihnea Constantinescu, fost ambasador cu insarcinari speciale pentru securitatea energetica, fost purtator de cuvant al premierului Petre Roman, fost consilier al premierilor Theodor Stolojan, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta (sursa si detalii) si unul dintre cei 3 sfatuitori ai Regelui Mihai din ziua in care Regele a semnat excluderea nepotului Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei (detalii aici).
Componenta Consiliului Regal a fost publicata si pe site-ul familiaregala.ro, unde in dreptul numelui „ES Ambasadorul Mihnea Constantinescu” apare precizarea „de la infiintare pana in decembrie 2015„, fara alte detalii. Precizari fata de comunicatul Casei Regale apar si in dreptul numelor Anders Lindberg – „Suedia (din ianuarie 2015)” si Anneli Ute Gabany „(din ianuarie 2016)”.
Agenda intalnirii de pe 1-2 martie 2016 „cuprinde puncte privind bunul mers al Casei Regale, sarbatoarea din acest an dedicata implinirii a 150 de ani de la fondarea Casei Regale si a Statului roman modern, precum si chestiuni legate de viitor„, potrivit comunicatului remis HotNews.ro.
Casa Regala precizeaza ca, „pana in prezent, Consiliul Regal a avut urmatoarele sesiuni:
- 2-4 octombrie 2010, Palatul Elisabeta, Bucuresti,
- 19-20 februarie 2011, Palatul Elisabeta, Bucuresti,
- 31 octombrie 2011, Aubonne, Elvetia (cu aceeasi ocazie a avut loc si un Consiliu al Familiei Regale, conform art. 9 din Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, condus de Majestatea Sa Regele)
- 1 august 2015, Aubonne, Elvetia”.
Descarca de aici comunicatul integral al Casei Regale
Comunicat de Presa Palatul Elisabeta 1 martie 2016
Informatii de background
Ziua Excluderii Principelui Nicolae – Regele Mihai, principele Radu, Mihnea Constantinescu si Ioan Luca Vlad, la 1 august 2015
Foto: romaniaregala.ro
Amintim ca aceasta este prima sedinta a Consiliului Regal, dupa excluderea Principelui Nicolae. „In ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de ‘Principe al Romaniei’ si calificativul de ‘Alteta Regala’. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Aceste hotarari au intrat in vigoare in aceeasi zi”, a anuntat pe 10 august 2015 Casa Regala.
Nicolae Medforth-Mills este nepotul Regelui Mihai si a primit titlul de „Principe al Romaniei” in 2010. De atunci si pana pe 1 august 2015, el a fost al treilea mostenitor al tronului, dupa Principesa Margareta si Principesa Elena (mama sa) (sursa si detalii).
„Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca (…) vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti”, s-a mai aratat in comunicat.
Principele Nicolae
Foto: Facebook/ Casa Regala a Romaniei
Nici Regele Mihai, nici Casa Regala nu au explicat oficial nici pana astazi care sunt motivele acestei excluderi.
In august 2015, consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad a declarat pentru HotNews.ro ca „decizia nu este o pedeapsa, ci o decizie luata in asentimentul Principelui Nicolae. Nu vine in urma unei greseli” si ca Nicolae „a fost in asentiment cu ea si poate chiar usurat de aceasta decizie. Acest gen de restrictii reprezentau o povara pe care si el o resimtea” (sursa si detalii).
Patru luni mai tarziu, pe 31 decembrie 2015, fostul principe Nicolae a scris, insa, pe Facebook, ca „a trecut un an greu si profund nedrept, care mi-a rapit tara si m-a dus departe de voi, intr-un exil pe care insa l-am acceptat. Respectul fata de Majestatea Sa ramane neclintit. Un An Nou plin de bucurii, sanatate si impliniri!” (sursa si detalii).
Linia de succesiune la tron, dupa excluderea lui Nicolae
1. Principesa Mostenitoare Margareta
– este prima fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Pe 30 decembrie 1997, Principesa Margareta a fost desemnata de catre Regele Mihai sa-i succeada in toate drepturile si prerogativele. Sursa si detalii aici
2. Principesa Elena
– este a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Este mama a doi copii: Nicolae (fostul Principe Nicolae, exclus din linia succesorala pe 1 august 2015), nascut in 1985, si Elisabeta-Karina, nascuta in 1988. Citeste aici mai multe despre Principesa Elena
3. Elisabeta Karina
– este fiica Principesei Elena si sora lui Nicolae.
- Din 2010 si pana la 1 august 2015, pe locul 3 in linia de succesiune la tron era Nicolae
4. Principesa Sofia
– este a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Are un copil: Elisabeta Maria Biarneix. Citeste aici mai multe despre Principesa Sofia
5. Elisabeta Maria Biarneix
– este fiica Principesei Sofia. Detalii aici
6. Principesa Maria
– este a cincea fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Citeste aici mai multe despre Principesa Maria
Statutul Casei Regale prevede ca „linia de Succesiune poate fi modificata de Seful Casei Regale a Romaniei”.
Citeste aici cum a aratat linia de succesiune la tron anterior deciziei din 1 august 2015 a Regelui Mihai (sursa si detalii)
Citeste si: