Sari direct la conținut

FOTO Statuie ridicată în onoarea soldatului filmat fumând ostentativ în fața rușilor și care a spus Slava Ukraini înainte să fie executat

HotNews.ro
pictura murala cu soldatul care a fost filmat spunand Glorie Ucrainei inainte de a fi executat de rusi, Foto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images
pictura murala cu soldatul care a fost filmat spunand Glorie Ucrainei inainte de a fi executat de rusi, Foto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images

Soldatul ucrainean neînarmat care a devenit cunoscut în întreaga lume pentru că a spus „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de rușia fost omagiat de Ucraina înălțându-i o statuie în orașul său natal, relatează Reuters. De asemenea, Ucraina i-a acordat postum o medalie.

Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare în luna martie îl arată pe soldatul ucrainean, identificat ulterior ca Oleksandr Mațievski, un lunetist neînarmat și fumând o țigară în apropierea a ceea ce pare a fi o poziție de luptă.

Bărbatul este apoi arătat scoțându-și țigara din gură, suflând fumul și poate fi auzit spunând „Glorie Ucrainei”, înainte ca soldații care nu apar în cadru să tragă mai multe focuri de armă asupra lui.

Mațievski este văzut apoi prăbușindu-se la pământ.

Kievul i-a învinuit pe rușii „brutali și nesăbuiați” pentru moartea sa, la fel și mama acestuia.

„I-ar fi luat pe toți cu el dacă ar fi avut o grenadă”, a spus Paraska Demciuk, mama acestuia, în timp ce arăta cu mândrie medalia pe care președintele Volodimir Zelenski i-a acordat=o fiului ei, reprezentând onoarea „Eroului Ucrainei”.

„Îmi spunea: „Mamă, nu-i voi lăsa niciodată să mă captureze”, a spus ea printre lacrimi.

Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la moartea lui Mațievski, despre care s-a vorbit rapid ca despre un erou pe rețelele de socializare, unde mulți susținători au postat cuvintele „Heroyam Slava” sau „Gloria eroilor”, răspunsul tradițional la „Slavei Ukraini”.

„Slavei Ukraini” / ”Glorie Ucrainei” este o expresie veche de mai bine de un secol care a devenit o expresie populară a rezistenței în fața invaziei Rusiei din februarie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro