Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Poti identifica ce tip de comportament este suspect in imaginile alaturate? (proiect fotografic ce are ca subiect securitatea publica)

HotNews.ro
Comportamentul deviant in spatiul public - Esther Hovers, Foto: captura ecran
Comportamentul deviant in spatiul public - Esther Hovers, Foto: captura ecran

Stai in picioare intr-un colt de strada prea mult timp. O rupi la fuga dintr-o data. Te uiti in mod repetat in urma ta. Iti schimbi subit directia de mers. Toate aceste actiuni le facem, mai mult sau mai putin calculat, fiecare dintre noi, aproape in fiecare zi, atunci cand mergem pe strada. Care dintre aceste actiuni ti se par suspecte? Toate, numai unele, sau niciuna dintre ele?

Astfel de actiuni nu sunt in mod normal un motiv de ingrijorare, dar daca privim lucrurile din perspectiva securitatii publice si a sistemelor de supraveghere video stradale, care au ca scop identificarea comportamentului suspect, intelegem care a fost motivatia artistei fotograf Esther Hovers pentru proiectul ce poarta numele de „False Positives”, scrie wired.com.

Spatiul public este al tuturor, dar apartine, totusi cuiva. Din punctul de vedere al privitorului, tot ce se intampla in spatiul public poate deveni un act artistic. Esther Hovers este fascinata de modul in care oamenii se comporta pe aceasta „scena” care apartine tuturor, dar pe care nu putem „juca” in orice fel, fiind necesar sa invatam cum sa ne comportam in conformitate cu regulile de buna conduita, asa incat aceasta scena ne da, pe de-o parte, toata libertatea, iar pe de alta parte ne constrange, conform startpointprize.eu.

Fotografiile sale au ca subiect comportamentul deviant al cetatenilor in spatiul public, un subiect central al domeniului securitatii publice. Conectate la software-uri specializate, camerele video de supraveghere pot detecta, printre altele, comportamentul anormal pe care il are o persoana, spre exemplu lasarea unei serviete in mijlocul unei strazi aglomerate, si pot alerta autoritatile atunci cand un astfel de comportament este detectat.

In ianurie 2015 artista olandeza a intervievat cativa experti in securitate publica, care au declarat ca deviante, printre altele, urmatoarele tipuri de comportament: mersul grabit, stationarea la un colt de strada, privitul in urma, mersul in directia opusa traficului, abandonarea bagajelor, despartirea brusca a unui grup de oameni.

Prin proiectul „False Positives” Esther Hovers vrea sa ridice cateva semne de intrebare in privinta a ceea ce numim comportament deviant. „Pentru a afla ce este comportamentul deviant, trebuie sa raspundem mai intai la intrebarea: ce comportament e considerat normal? Interesul pentru siguranta publica a crescut in ultima perioada in intreaga lume, iar daca avem in vedere descrierile date de specialisti, din punctul de vedere al camerelor video stradale, orice persoana poate fi un posibil suspect. Va raspunde oare sistemul inteligent de supraveghere stradala nevoii noastre pentru siguranta publica?,” intreaba artista in descrierea proiectului sau.

Mai multe imagini surprinse de Esther Hovers si expuse in cadrul proiectului „False Positives” pot fi vizualizate aici.

In materialul video de mai jos, publicat in urma cu cateva luni pe canalul Vimeo al artistei, este analizat comportamentul pietonilor din perspectiva camerelor video stradale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro