Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Proteste violente în Kenya, declanșate de creșterea impozitelor: flăcări în parlament, poliția a ucis mai mulți manifestanți

HotNews.ro
FOTO/VIDEO Proteste violente în Kenya, declanșate de creșterea impozitelor: flăcări în parlament, poliția a ucis mai mulți manifestanți
Proteste antiguvernamentale în Kenya. FOTO: Brian Inganga / AP / Profimedia

Poliția kenyană a deschis marți focul asupra demonstranților care încercau să ia cu asalt clădirea legislativului din Nairobi, după adoptarea unui proiect legislativ privind creșterea impozitelor. Cel puțin cinci protestatari au fost uciși, alți zeci au fost răniți, iar unele secțiuni ale clădirii parlamentului au fost incendiate, scrie Reuters.

O manifestație violentă împotriva creșterii taxelor și impozitelor a generat scene haotice în capitala kenyană Nairobi, marți.

În încercarea de a lua cu asalt clădirea parlamentului, protestatarii au copleșit poliția și au reușit să incendieze unele secțiuni ale legislativului.

Poliția a deschis focul după ce gazele lacrimogene și tunurile cu apă nu au reușit să disperseze mulțimea.

Un jurnalist Reuters a numărat cadavrele a cel puțin cinci protestatari în fața parlamentului. Un paramedic, Vivian Achista, a declarat însă că cel puțin 10 oameni au fost împușcați mortal.

Un alt paramedic, Richard Ngumo, a declarat că mai mult de 50 de persoane au fost rănite de focurile de armă.

Proteste și ciocniri au avut loc marți și în alte câteva orașe și localități din țară. Iar televiziunea privată KTN News a declarat că autoritățile au amenințat că o vor vor închide din cauza relatărilor sale despre protestele naționale.

Creșterea impozitelor pentru reducerea deficitului

Haosul a pornit după ce parlamentul a aprobat legea bugetului public, în a doua lectură. Urmează a treia lectură, iar apoi, legea ar urma să fie trimisă președintelui pentru promulgare. Acesta o poate trimite înapoi la parlament, dacă are obiecții.

În proiectul de lege pentru 2024/25, guvernul kenyan își propune să crească impozitele pentru a reduce deficitul bugetar și împrumuturile de stat.

Datoria publică a Kenyei se ridică la 68% din PIB, peste nivelul de 55% din PIB recomandat de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Proteste în Nairobi, Kenya. FOTO: LUIS TATO / AFP / Profimedia

Protestatarii se opun însă creșterii impozitelor într-o țară care se confruntă deja cu o criză a costului vieții, iar mulți cer, de asemenea, demisia președintelui William Ruto.

Ruto a câștigat alegerile în urmă cu aproape doi ani pe o platformă de susținere a muncitorilor săraci din Kenya, dar este acum prins între solicitările contradictorii ale creditorilor, precum Fondul Monetar Internațional, care îndeamnă guvernul să reducă deficitele pentru a accesa mai multe fonduri, și ale populației greu încercate.

Kenyenii trebuie de fapt să facă față mai multor șocuri economice cauzate de impactul persistent al pandemiei COVID-19, de războiul din Ucraina, de doi ani consecutivi de secetă și de deprecierea monedei naționale.

Concesiile guvernului

Proiectul de lege privind bugetul public urmărește să obțină o sumă suplimentară de 2,7 miliarde de dolari sub formă de impozite, ca parte a unui efort de reducere a gradului ridicat de îndatorare, numai plata dobânzilor consumând 37% din veniturile anuale.

Guvernul a făcut deja unele concesii, promițând să renunțe la noile taxe propuse pentru pâine, ulei de gătit, proprietate auto și tranzacții financiare. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru a mulțumi protestatarii.

Protestele de marți au început într-o atmosferă de festival, dar, pe măsură ce mulțimea a crescut poliția a început să tragă cu gaze lacrimogene în districtul central de afaceri din Nairobi și în cartierul sărac Kibera. Protestatarii s-au adăpostit și au aruncat apoi cu pietre înspre cordoanele de poliție.

Manifestație în Nairobu, Kenya, împotriva creșterii impozitelor. FOTO: Brian Inganga / AP / Profimedia

Poliția a tras cu gaze lacrimogene și în Eldoret, orașul natal al lui Ruto din vestul Kenyei, unde mulțimea de protestatari a umplut străzile și multe întreprinderi au fost închise de teama violențelor.

Ciocniri au izbucnit și în orașul de coastă Mombasa, iar demonstrații au avut loc în Kisumu, pe malul lacului Victoria, și Garissa, în estul Kenyei, unde poliția a blocat drumul principal spre portul Kismayu din Somalia.

În Nairobi, oamenii au scandat „Ruto trebuie să plece”, iar mulțimea a cântat în swahili: „Totul poate fi posibil fără Ruto”. Muzica a răsunat din difuzoare, iar protestatarii au fluturat steaguri kenyene.

O mișcare organică

Mii de persoane au ieșit pe străzile din Nairobi și din alte câteva orașe în timpul a două zile de proteste săptămâna trecută, pe măsură ce o mișcare online, condusă de tineri, a luat amploare.

Duminică, Ruto a lăudat protestatarii, spunând că au fost pașnici și că guvernul va discuta cu ei despre calea de urmat. Deși inițial s-au concentrat asupra legii finanțelor, protestatarii și-au extins revendicările, cerând demisia lui Ruto.

Opoziția a refuzat să participe la votul din parlament, strigând „respingeți, respingeți” atunci când camera a trecut în revistă punctele unul câte unul. Proiectul de lege urmează să fie supus unui al treilea și ultim vot în plenul parlamentului.

Ministerul de Finanțe a avertizat că concesiile aprobate ar genera o gaură de 200 de miliarde de șilingi kenyeni (1,56 miliarde de dolari) în bugetul pentru 2024/25 și ar obliga guvernul să facă reduceri de cheltuieli sau să crească taxele în altă parte.

Protestatarii și partidele de opoziție au declarat oricum că aceste concesii nu sunt suficiente și doresc abandonarea întregului proiect de lege.

INTERVIURILE HotNews.ro