FOTOGALERIE Aparitii neobisnuite pe cerul din Romania. Au fost descoperite trei specii de pasari disparute din tara noastra
In ultimele luni, Romania a avut parte de niste oaspeti mai putin obisnuiti. Este vorba despre cateva specii foarte rare de pasari care au disparut de multi ani din tara noastra – vulturul sur, vulturul hoitar, ielcovanul si acvila de camp. Zburatoarele au fost descoperite si fotografiate de specialistii de la Societatea Ornitologica Romana SOR.
- Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea cum arata zburatoarele
Vulturul sur
In urma cu cateva luni, un vultur sur a fost descoperit in apropiere de Targoviste. Pasarea se afla pe marginea drumului, iar persoana care a gasit-o a confundat-o cu un vultur plesuv. In final, zburatoarea a ajuns la Gradina Zoologica din Targoviste unde se afla si acum si unde este ingrijita de specialisti. „Vulturul sur era slabit pentru ca nu se hranise de mult timp. Specie care se hraneste cu cadavre, vulturul provine probabil din Bulgaria, tara in care se desfasoara programe de reintroducere a aceste specii. Populatia este estimata la 60 de perechi „, spun reprezentantii SOR.
In luna mai a fost descoperit un vultur sur in apropiere de Cernavoda. „Acest exemplar era marcat si avea un numar de contact al asociatiei Green Balkans din Bulgaria, ONG care se ocupa, printre altele, si de reintroducerea speciilor de vultur in Bulgaria. Pasarea parea sa se simta bine, dar refuza sa mai zboare. O echipa de ornitologi bulgari a mers la Cernavoda si au preluat zburatoarea. Aceasta a fost transportata de urgenta la Centrul de Salvare din Stara Zagora. K4L, asa cum este identificat vulturul, dupa marcajele puse de ornitologii bulgari, este un mascul tanar, de doi ani, care a ajuns in Bulgaria din Franta, in 2012, in cadrul programului de repopulare cu vulturi. In luna august, pasarea fusese eliberata din centrul de adaptare aviara din Bulgaria. Apoi a gasit un nou loc de hranire si a plecat in Parcul Natural Sinite, unde a stat alaturi de un grup de 20-30 de pasari. Ultima oara a fost vazut pe 20 mai in Bulgaria, ca apoi sa apara in Romania. La aceasta ora, pasarea sta pe propriile picioare, se hraneste singura, iar primele investigatii nu au indicat rani deschise sau fracturi „, spune cu mandrie Ovidiu Bufnila, purtator de cuvant SOR.
Hoitarul
Tot in luna mai, specialistii SOR au descoperit un vultur hoitar in apropiere de localitatea Rahman din judetul Tulcea. Hoitarul a devenit o specie foarte rara pentru fauna tarii noastre, desi in trecut era una dintre cele patru specii de vultur care cuibareau aici. “Ca specie, hoitarul este afectat de mortalitatea crescuta, mai ales in randul pasarilor tinere. Fiind o specie care se hraneste cu hoituri, este frecvent victima actiunilor ilegale de combatere a pradatorilor de catre persoanele care amplaseaza hoituri otravite pe camp. Conform unor studii recente, productivitatea acestei specii este de asemenea afectata de concentratiile crescute de substante toxice din hrana (metale grele, plumb, respectiv antibiotice si alte medicamente cu care sunt tratate animalele domestice care pot ajunge hrana vulturilor etc.). Alte amenintari recente includ coliziunile cu turbinele eoliene (asa cum s-a confirmat in repetate randuri in Spania in zona parcurilor eoliene nou construite), care pot afecta considerabil o populatie si asa foarte redusa numeric”, spune biologul SOR Sebastian Bugariu.
Conform informatiilor SOR, ultima confirmare a cuibaritului acestei specii in Romania dateaza de la finele anilor ‘80. Mai mult, in Bulgaria specia cunoaste un nou declin, desi este strict protejata prin lege. La vecinii din sudul Romaniei au ramas mai putin de 20 de perechi cuibaritoare. Din 1980 si pana acum au mai existat observatii ale hoitarului in Romania.
Ielcovani
In mai 2012, in cadrul monitorizarilor facute de SOR pentru proiectul european „Pregatirea inventarului de Arii Marine de Importanta Avifaunistica pe coasta de sud a Marii Negre (Romania, Bulgaria si Turcia)”, ornitologii au observat un stol de circa 7500 de ielcovani, din punctul de observare de pe plaja Vadu din judetul Constanta. “Ielcovanii au trecut in doua stoluri mari de cateva mii de exemplare si in mai multe grupuri mici. Toti se indreptau spre nord. Putin mai tarziu, cateva mii de ielcovani au revenit la Vadu si au inceput sa se hraneasca alaturi de pescarusi, chire, pelicani si cormorani. La o jumatate de ora dupa ce “au cinat”, pasarile au plecat din nou spre nord”, povesteste Emil Todorov, project officer la SOR. Potrivit SOR, aceasta observatie este una istorica pentru ornitologii din Romania, respectiv este cea de-a doua observatie ca marime a unui grup de ielcovani. In 1974, pe 27 iulie, la Capul Midia, a fost vazut un grup mai mare, care numara 20.000 de indivizi.
„Aprilie si mai sunt lunile cand specia este prezenta in apele teritoriale romane, deoarece urmareste miscarile mai multor specii de pesti, in principal hamsii si sprot, care sunt hrana preferata a ielcovanilor. Populatia globala a ielcovanilor este estimata la 75.000 – 92.000 de exemplare”, sustin specialistii de la SOR.
Acvila de camp in Dobrogea
Pe 23 mai 2013, ornitologii de la SOR au avut privilegiul de a observa si de a fotografia una dintre cele mai rare si mai frumoase pasari din aceasta zona a Europei: acvila de camp – sau cum ii spun englezii – Imperial Eagle. Pasarea a fost observata in apropiere de localitatea Haidar, langa satul Rahmanu din judetul Tulcea. “Vantul batea foarte puternic in ziua aceea. Asta a fost si norocul nostru, pentru ca pasarea incerca sa se ridice si rafalele o duceau tot mai aproape de noi. Am reusit sa o si fotografiem si sa vedem ca avea pe spate un emitator, iar pe unul dintre picioare avea un inel color verde cu marcajul K2. Ne-am informat si am aflat ca este un marcaj pus de colegii bulgari de la Green Balkans”, spune Sebastian Bugariu, SOR.
Povestea acestei pasari este impresionanta. Potrivit SOR, cand era pui, a fost gasita de padurarii bulgari, cazuta din cuib. A fost preluata de biologii de la Green Balkans, reabilitata si apoi pusa intr-un alt cuib. Parintii adoptivi au crescut-o pana cand a reusit sa zboare singura. In ianuarie 2012, a fost observata si fotografiata in Turcia, iar acum este in al treilea an de viata si se hraneste in Romania. “La noi in tara, in prezent, nu se cunosc cuiburi de acvila de camp. Sporadic, sunt observate cateva exemplare, in special imaturi, mai ales in zona Dobrogei. Specia are o mortalitate ridicata, una din principalele cauze ale mortalitatii fiind electrocutarea pe liniile de medie si de inalta tensiune. De asemenea, la fel ca vulturii, acvilele de camp cad frecvent victime otravirii”, sustin specialistii de la SOR.