FOTOGALERIE Ce sansa au cetatenii in lupta cu sistemul – episodul 3 Ce s-a intamplat cu casa din Maria Rosetti 38 demolata ilegal in 2009
In mai 2009, intr-o sambata dimineata, o casa de secol XIX de pe strada Maria Rosetti 38, din centrul Capitalei, a fost pusa aproape in totalitate la pamant. Mai exact, din imobilul care a trecut cu bine prin doua razboaie mondiale au mai ramas trei pereti, la strada. Proprietarul i-ar fi demolat si pe aceia, insa ministrul Culturii din vremea respectiva, Theodor Paleologu, a venit la fata locului si a constatat ca autorizatia de demolare era emisa ilegal de Primaria sectorului 2 deoarece nu avea la baza avizul Ministerului Culturii, dupa cum a declarat in mod public.
Tot atunci s-a aflat ca Primaria sectorului 2 si-a dat acordul si pentru construirea unui bloc de 9 etaje pe respectivul teren, desi regimul de inaltime in zona este mult mai mic. Nici aici nu exista aviz de la Ministerul Culturii. Suparat, Paleologu l-a acuzat pe primarul sectorului 2 ca vrea sa transforme zona in “Demolava secolului XXI”.
Dupa acest scandal, Primaria sectorului 2 a suspendat autorizatia de demolare si a cerut Comisiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului a sectorului 2 si proprietarului imobilului sa identifice o solutie urbanistica potrivit „regimului tehnic” mentionat in Certificatul de urbanism. Nu in ultimul rand, primaria a dispus ca proprietarul imobilului din str. Maria Rosetti nr. 38, sector 2, sa ia masuri urgente pentru paza, conservarea si punerea in siguranta a ce a mai ramas din cladire.
Proiectul insa nu s-a oprit aici, iar 4 luni mai tarziu, Directia de Cultura Bucuresti, institutie in subordinea Ministerului Culturii, si-a dat acordul pentru construirea blocului de noua etaje peste ruina casei. Interesant este faptul ca seful directiei de Cultura Bucuresti, Eugen Plesca, care demisionase din functie, si-a dat consimtamantul pentru constructie exact in perioada de preaviz.
Pe 13.10 2009, Primaria sectorului 2 a eliberat o noua autorizatie de construire pentru un bloc de 9 etaje. Autorizatia a fost emisa cu doar doua zile inainte ca aceasta competenta sa fie transferata Primariei Capitalalei, deoarece s-a schimbat legea, iar autorizatiile de construire in zonele protejate puteau fi emise doar de aceasta institutie. Beneficiarul este firma Trei Lacuri Invest, iar proiectant Studio 10 M.
Pana la sfarsitul anului 2012 nu s-a mai intamplat nimic, insa dupa aceasta data au inceput lucrarile de construire a blocului de 9 etaje, in ciuda protestelor venite din partea societatii civile.
Acum, constructia este gata, ruina casei fiind incorporata in noua cladire, iar proprietarii vand apartamentele. Pretul unei garsoniere pleaca de la 60.000 de euro, iar al unui apartament de doua camere de la 113.000 de euro.
Asociatia Salvati Bucurestiul are mai multe procese pe rol cu proprietarii si Primaria sector 2 pentru demolarea constructiei existente si reconstruirea casei demolate in 2009, sustinand ca blocul a fost ridicat ilegal.
„Avem trei procese pe rol. Primul a fost initiat pe 10.07.2012, iar noi cerem anularea autorizatiei de demolare si reconstruirea casei vechi. Procesul se judeca la Tribunalul Bucuresti si este pe rol. Al doilea proces a fost pornit pe 25 martie 2013 si cerem anularea autorizatiei de construire pentru blocul de 9 etaje si desfiintarea acestuia. Se judeca tot la Tribunalul Bucuresti si avem termen pe 12 septembrie 2014. Al treilea proces are ca obiect oprirea lucrarilor si a fost initiat pe 7 ianuarie 2013. Acest proces l-am pierdut, instanta pronuntandu-se pe 5 martie 2013, insa nu am putut face recur fiindca instanta nu a redactat nici pana in prezent motivarea. Cerem anularea autorizatiei deoarece ea se bazeaza pe un plan urbanistic de detaliu emis ilegal, principala ilegalitate fiind ca se creste regimul de inaltime prin aceasta documentatie. Eu sper ca acest bloc sa fie demolat prin decizia instantei”, a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Pana acum insa, in Bucuresti, nu a fost demolata nicio cladire ridicata ilegal, desi instanta a anulat autorizatia de demolare si a decis demolarea. Cel mai cunoscut caz in acest sens este turnul Cathedral Plaza.