Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Consiliul local sector 2 a aprobat construirea unui bloc de 4 etaje pe un spatiu verde dintre doua blocuri din zona Bucur Obor din Capitala. Vecinii se opun proiectului

HotNews.ro
Str Masina de Paine - terenul pe care ar urma sa se ridice blocul de 4 etaje 3, Foto: Google Maps
Str Masina de Paine - terenul pe care ar urma sa se ridice blocul de 4 etaje 3, Foto: Google Maps

Consiliul local sector 2 a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc de 4 etaje pe un spatiu verde dintre doua blocuri de pe strada Masina de Paine, in zona Bucur Obor. Decizia a fost luata in ciuda protestelor proprietarilor din cele doua blocuri care doresc pastrarea spatiului verde. Vecinii spun ca vor ataca proiectul in instanta.

„Primaria ne-a comunicat faptul ca PUD-ul s-a aprobat, doar un enunt, fara date tehnice si de amplasament ale cladirii. Pe pagina de internet a Primariei n-am gasit afisata plansa de reglementare in care se specifica cum este amplasata pe teren cladirea, hotararea de aprobare, avizul Comisiei de Urbanism, raportul de informare a publicului intocmit pe baza raspunsului nostru la cele doua notificari ale Primariei, potrivit Ordinului nr. 2701/2010, datele si locurile tuturor întâlnirilor la care cetătenii au fost invitati să dezbată propunerea solicitantului. La fata locului nu sunt afisate panouri pe care sa se explice ce doreste proprietarul sa construiasca, asa cum prevede legea”, spune Ileana Matasaru unul dintre vecinii nemultumiti de acest proiect.

Reprezentantii Primariei sector 2 spun ca au respectat legea.

„Documentatia PUD a fost aprobata cu respectarea legislatiei in vigoare referitor atat la incadrarea in indicatorii urbanistici ai zonei, regimul de inaltime, cat si la consultarea populatiei”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria sector 2 cetatenilor din zona.

Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei sectorului 2, firma Timea Trade Investment a cerut in aprilie 2014 certificat de urbanism, primul pas in aprobarea proiectului, pentru ridicarea unei cladiri cu subsol, parter si 4 etaje pe str. Masina de Paine nr. 2C, in spatele blocurilor de vizavi de Magazinul Bucur Obor. Terenul pe care se doreste edificarea constructiei are circa 280 mp si ar fi devenit proprietate privata dupa ce a fost retrocedat. Terenul figureaza ca spatiu verde in Registrul spatiilor verzi realizat de Primaria Capitalei.

In urma cu cateva saptamani, HotNews.ro a prezentat acest caz si nemultumirile vecinilor.

Asociatiile de locatari din cele doua blocuri intre care ar urma sa se ridice blocul de patru etaje se opun proiectului deoarece este singurul spatiu verde din cvartalul lor de blocuri.

„Este vorba de un spatiu verde care a fost retrocedat. Pe aceasta parceluta, Primaria sectorului 2 intentioneaza sa aprobe un Plan Urbanistic pentru o constructie cu 6 etaje, destul de ciudata, cu multe retrageri. Cladirea se va lipi de casa aceasta veche, ramasa din perioada comunista, intre blocuri. Nici proprietarii de acolo nu sunt de acord. Ne nemultumeste faptul ca nu mai avem spatiu verde, iar in scrisoarea trimisa Primariei am explicat ce inseamna sa ai o suprafata verde in fata blocului, ecologic, vanturi, umiditate, lumina. Daca se face aceast cladire noua ni se inchide directia vantului, stam ca o insula aici. Acesta este singurul spatiu verde din acest ansamblu de locuinte si pe care Primaria Capitalei l-a declarat in Cadastrul Verde spatiu verde, iar Primaria sectorului 2 il are in evidenta fiindca, chiar in ziarul lor „Foisor”, au declarat ca str. Masina de Paine este deficitara in ceea ce priveste spatiul verde” spune Ileana Matasaru, unul dintre vecinii nemultumiti.

„Prima nemultumire este ca, asa cum vedeti, de la capatul str. Masina de Paine pana aici fiecare bloc beneficiaza de spatiu verde. Vreau sa stiu de ce noi nu beneficiem de asta. De ce Primaria Sector 2 considera ca blocul nostru nu are dreptul la niste conditii de viata normala. Eu locuiesc la parter si sunt cel mai afectata, am foarte putina lumina, iar aceasta constructie va influenta si mai mult viata noastra. Aceasta constructie afecteaza reteaua de gaze, intrarea pompierilor si se incalca Constitutia Romaniei, dreptul nostru la o viata civilizata”, spune si Emilia Persinaru, o alta vecina nemultumita.

Spatiul verde pe care ar urma sa se ridice blocul de 4 etaje a fost plantat si ingrijit de locatarii din la cele doua blocuri, iar o parte dintre arbori au fost deja taiati, ilegal, spun vecinii.

„Acesta a fost un spatiu verde ingrijit de la inceput de noi, de acum 40 de ani. Era aici ca o padure. Toata lumea spunea ca este o placere sa scoti capul pe geam si sa simti aerul ca intr-o padurice. Intr-o dimineata, acum 5 ani, s-au auzit fierastraiele si proprietarul cu niste muncitori au taiat vreo 11 copaci de aici. Acum au mai ramas doar doi copaci. Cand am chemat politia, au fugit ca potarnichile. De atunci nu s-a mai intamplat nimic. A venit doar el si si-a imprejmuit terenul, fara executor, fara nimic. Acum locul a devenit WC public, vedeti cum miroase”, spune Petrescu Mariana, o alta vecina nemultumita.

Cetatenii spun ca si-au prezent nemultumirile in scris, Primariei sector 2, in cadrul procedurii de consultare publica, insa institutia nu a tinut cont de parerea lor.

Si atunci, reprezentantii Primariei sector 2 spuneau intr-o scrisoare trimisa cetatenilor nemultumiti ca au respectat legea, iar terenul nu este spatiu verde.

„In conformitate cu Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti si Planul Urbanistic Zonal sector 2, terenul pe care se realizeaza investitia se incadreaza in Unitatea Teritoriala de Referinta – M2a in care sunt posibili urmatorii indicatori urbanistici : Procent de Ocupare al Terenului max 70%; Coeficent de Utilizare al Terenului admis = max. 3,0 – subzona mixta, nicidecum zona verde. In baza certificatului de urbanism si in urma consultarii publicului, documentatia PUD a fost analizata in cadrul sedintei nr. 7 a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului si Urbanism Sector 2 din data de 06.06.2014. Ca urmare a deliberarii comisiei abilitate (…) solutia de urbanism propusa a primit aviz favorabil pentru edificarea unui imobil de locuinte colective avand regim de inaltime S+P+2E+4Er cu parterul liber in vederea asigurarii numarului de locuri de parcare, amplasat pe limita posterioara de proprietate (S+P+2E), cuplat cu imobilul existent pe aceasta limita, retras cu min. 2,0 m fata de limita stanga, retras de la 1,0m pana la 4,0m fata de limita de vest a terenului (limita paralela cu strada Masina de Paine); etajele 3 si 4 vor fi retrase de la 1,5 m pana la 3,7 m fata de limita posterioara. Indicatori urbanistici aprobati sunt: POT= max. 70%; C.U.T. admis = max. 3,0”, se arata in raspunsul trimis de Primaria sectorului 2 vecinilor afectati de proiect.

In plus, reprezentantii Primariei sector 2 spun ca terenul este proprietate privata, iar potrivit Codului Civil: „Proprietatea privata este dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune de un bun in mod, exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele stabilite de lege”.

Str. Masina de Paine nr. 2C – terenul pe care ar urma sa fie ridicat blocul de patru etaje. Foto: Google Maps

Str. Masina de Paine nr. 2C – terenul pe care ar urma sa fie ridicat blocul de patru etaje. Foto: Google Maps

Str. Masina de Paine nr. 2C – terenul pe care ar urma sa fie ridicat blocul de patru etaje. Foto: Google Maps

Str. Masina de Paine nr. 2C – terenul pe care ar urma sa fie ridicat blocul de patru etaje.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro