FOTOGALERIE Doar patru acvile tipatoare din 20 mai pot fi monitorizate de ornitologi. Una dintre pasari a fost ucisa si arsa de satenii din Zambia, care au crezut ca au de-a face cu o fiinta magica
Din cele 20 de acvile tipatoare monitorizate prin satelit de Societatea Ornitologica Romana, doar patru mai pot fi vazute pe radarul ornitologilor. Restul de 16 pasari fie au murit, fie au pierdut emitatorul, fie acest dispozitiv nu mai functioneaza. Una dintre pasarile disparute, Lisa, a fost prinsa de niste sateni din Zambia, care au considerat-o o fiinta magica „decorata cu inel metalic argintiu si ecran de televizor”, au batut-o cu betele, dupa care au ars-o. O soarta nefericita a avut si acvila Coves care a murit dupa ce a mancat in Uganda carne dintr-o capra otravita. Pentru a recupera trupul pasarii, s-a platit o cautiune.Narcis, vedeta proiectului, a supravietuit, iar emitatorul sau functioneaza.
- Pentru a vedea rutele de migratie, fotografii si informatii despre cele 20 de acvile din program, click aici.
„In prezent, din cele 19 acvile pe care s-au montat transmitatoare satelitare, mai sunt monitorizate doar 3 pasari. Motivul il reprezinta faptul ca transmitatoarele nu mai transmit date sau le trimit din aceleasi locatii de mai mult timp, ceea ce poate insemna ori ca pasarea a murit, ori ca a cazut transmitatorul de pe spatele ei. Este foarte greu sa aflam, chiar si cu ajutorul transmitatoarelor satelitare, ce s-a intamplat cu pasarile ale caror transmitatoare nu mai trimt date: daca sunt in viata si s-au eliberat de transmitator, daca mai sunt in viata si transmitatorul inca aflat pe spatele lor s-a defectat sau pur si simplu au murit. In foarte putine cazuri am aflat date certe despre cateva dintre pasarile pe care le-am monitorizat, in special de la ornitologi din diverse zone pe care pasarea le tranziteaza in migratie sau din zonele de iernare”, a declarat pentru HotNews.ro Ovidiu Bufnila, purtatorul de cuvant al SOR.
Potrivit Societatii Ornitologice Romane, transmitatorul montat pe Gura de Aur, puiul lui Narcis, emite din aceeasi locatie din 25 februarie 2013. Din data de 11 februarie 2013, ora 18:00, nu a mai venit nici un mesaj nici de la transmitatorul lui Darazska.
Beni este unul din supravietuitorii care a scapat de transmitatorul de pe spate. In 2010 transmitatorul sau a incetat sa mai emita, dar pasarea a fost observata de ornitologul italian Saverio Gatto in Egipt. A fost recunoscuta dupa inelul de la picior.
Coves a fost murit in 2011, dupa ce a mancat carne dintr-o capra otravita. Pasarea moarta a fost dusa la sectia de politie din Mubede din Uganda. Pentru a se elibera corpul pasarii s-a platit cautiune.
In 2010, acvila Adel a murit in Peninsula Sinai si Jakab in Etiopia. Tot atunci pasarile Cingar si Arthur s-au eliberat de transmitatoare.
Din datele cunoscute, cea mai cruda soarta a avut-o acvila Lisa. Aceasta a fost prinsa de niste sateni din Zambia, care au considerat-o o fiinta magica, asa ca au lovit-o si i-au dat foc.
„Totul s-a intamplat pe 18 octombrie 2011, in localitatea Kawambwa, la granita dintre Zambia si Congo. Un grup de sateni din Mutoba a gasit acvila obosita de migratie si au considerat ca e o pasare magica. Capetenia satului Mutoba a spus ca pasarea a cazut dintr-un copac care a fost taiat. El a povestit ca „atunci cand pasarea a cazut si-a pierdut puterile si a devenit atat de slabita incat nu a mai putut zbura, deoarece era decorata cu ornamente de diferite feluri”. Capetenia a povestit despre „creatura” decorata cu cate un inel metalic argintiu pe fiecare dintre picioare, cu inscriptii pe ele, spunand ca inelul de pe piciorul drept era inscriptionat cu literele „USA” iar pe cel din stanga era scris numarul „1995” (n.r. in realitate era vorba de inelul color cu inscriptia „SA” si inelul metalic H 001395). El a mai spus ca pe pieptul pasarii se afla un mic ecran de televizor cu un panou solar si o baterie conectata la el. Capetenia a mai adaugat ca pe spatele pasarii se afla un mic motor de masina atasat la o motocicleta. Capetenia satului Mutoba a mai povestit ca, atunci cand unii dintre cei prezenti au inceput sa loveasca „creatura” cu bete, aceasta nu a dat vreun semn ca isi pierde viata decat dupa trei ore. Tot el a mai povestit ca mai tarziu „creatura” a fost arsa pana la cenusa timp de cateva ore sub privirile celor prezenti. Aceasta creatura ciudata era de fapt un pui de acvila tipatoare mica, numit Lisa, echipata cu transmitator satelitar in Piemontul Fagaras in 8 iulie 2011″, spun ornitologii de la SOR.
Despre restul pasarilor monitorizate si disparute, ornitologii nu detin date.
Ultimul transmitator satelitar a fost montat de ornitologi la jumatatea lunii iulie, in zona localitatii Berivoi din situl Natura 2000 Piemontul Fagaras. „Pasarea capturata se afla in al patrulea an de viata si are greutatea de 1,515 kg. Pentru montarea ultimului transmitator a fost nevoie de mai multe iesiri in teren, in zone de la poalele Muntilor Fagaras. Pasarea a fost capturata cu ajutorul unei plase speciale (ornitologice) care impiedica ranirea exemplarelor prinse. O data capturat exemplarul de acvila, a fost montat micul aparat de numai 42 grame pe spatele pasarii, ca un ghiozdan. Pasarea a primit si inele de recunoastere pe picioare, a fost masurata, i s-a verificat starea de sanatate si imediat dupa aceea a fost eliberata”, povestesc repezentantii SOR.
Proiectul de monitorizare a acvilelor tipatoare mici a fost demarat in 2010 de Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu alaturi de Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Societatea Ornitologica Romana. Acestase deruleaza pe o perioada de 4 ani (2010-2013) si beneficieaza de o finantare de circa doua milioane de euro venita prin programul LIFE + al Comisiei Europene. Scopul proiectului de monitorizare este de a gasi solutii pentru conservarea acestei specii, aflate in pericol de disparitie.
„Informatiile culese de la transmitatoarele satelitare sunt extrem de importante pentru conservarea acestei specii aflata in declin pe intreaga arie de distributie, din nordul Europei pana in Turcia. Populatia mondiala de acvila tipatoare mica este estimata la 20.000 de perechi, Romania oferind speciei una dintre cele mai importante zone de cuibarit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata la 2000 – 2300 de perechi, aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie mondiala. Cele mai multe perechi cuibaritoare de acvila tipatoare mica se gasesc in Transilvania, in vestul Romaniei si pe pantele estice ale Carpatilor”, se arata intr-un comunicat al SOR..
In baza datelor primite de la transmitatoarele satelitare, specialistii au elaborat masuri de conservare pentru specie cuprinse in Ghidul de Management al Habitatului specific Acvilei Tipatoare Mici si Planul National de Actiune pentru Specie. Masurile propuse in aceste documente pot fi folosite de administratorii si custozii de situri Natura 2000 in care apare specia, in elaborarea Planurilor de Management pentru aceste arii protejate. Pentru o protectie eficienta a acvilei tipatoare mici pe termen lung este important ca masurile cuprinse in aceste documente sa fie luate in considerare de politicile si practicile de gestiune a terenurilor agricole si silvice unde este prezenta acvila tipatoare mica.