Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Einstein, Darwin, Isaac Newton si Mihai Viteazu au primit de la elevi americani cruci á la Cimitirul Vesel din Sapanta

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Albert Einstein, Charles Darwin, Amelia Earhart, Isaac Newton si Emily Dickinson au, de la inceputul anului, cruci in genul celor de la Cimitirul Vesel din Sapanta. Cei mai buni 16 elevi din anii terminali ai liceelor din Fishersville, Virginia (SUA), au creat miniaturile in cadrul unui seminar de trei saptamani tinut de una din profesoarele lor de matematica. Daniela Sava este o romanca emigrata in 2003, care a ales sa le prezinte elevilor sai, la sfarsitul primului semestru din anul scolar, aspecte din viata si cultura romanilor, in cadrul unui seminar pe care l-a intitulat „Understanding Diversity – Romanian Seminar”.

He was the man you’d say

everyone still loves him to this day.

Even when he flashes the camera with his tongue,

they were still in deep love.

Albert Eistein – fizician

Tinerii au invatat despre traditiile de iarna, despre fetele de la Capalna si Cimitirul Vesel din Sapanta, despre istoria dacilor, despre vinete si mamaliga, despre martisor si despre Gaudeamus.

Una dintre notele pe care le vor primi este pentru realizarea unor cruci inspirate din cele ale Cimitirului Vesel din Sapanta.

David Kelly worked at no deli,

Although he enjoyed to fill his belly.

No one knows how he died,

They do believe it was suicide.

David Kelly – expert in arme biologice

„Au fost liberi sa aleaga persoana favorite si au ales Einstein, Darvin, Elen Keller, David Thoreau, Mihai Viteazul, Amelia Earhart, Isaac Newton si Emily Dickinson. Eu le-am oferit crucile din lemn, gata trasate si taiate, bucatile pentru mormant (placa dreptunghiulara) si bucatile mici pentru ¬acoperis¬. In cadrul unui proiect de trei zile elevii au completat si finalizat restul: s-au documentat in legatura cu persoana aleasa, au vopsit, au decorat crucea si au lipit ansamblul”, a povestit Daniela Sava.

I spent my time under a tree

pondering a falling apple –

How can it be?

my mind ready to grapple –

What could it be?

I believe I’ll call it gravity.

Isaac Newton – om de stiinta

Ea spune ca elevii au fost luati prin suprindere de traditiile pestrite ale romanilor, ca le-au starnit curiozitatea si ca, desi putin reticenti la inceput, s-au bucurat pana la urma de toate. „Dupa prezentarea dansului de la Capalna, fetele s-au plimbat prin scoala imbracate ca cele de la Capalna, fredonand melodia.

I came to start a revolution

About the truth of evolution

And prove that it is the solution

To the mistery of creation.

Charles Darwin – naturalist

Au aflat cum se face maioneza si salata de vinete si ce gust are painea romaneasca, clatitele cu gem si mamaliga cu slanina si branza. Si-au facut martisoare, dar nu au fost deloc incantati de traditia alegerii unei Babe, de frica sa nu-si aleaga vreo zi rece si ploioasa.”

La acest seminar am invatat ca viata se extinde dincolo de exmisfera vestica. Exista in lume culturi intregi care depasesc capacitatea mea de intelegere. In Romania, oamenii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae, lucru facut mai rar in America. Dansurile si muzica sunt diferite fata de America, cu nai si dansuri care imita animalele in Ajun de An Nou, fiind o parte importanta a culturii romanesti. Si istoria a diferita, fie ea de pe vremea lui Vlad Tepes sau a epocii comuniste sau a revolutiei de la finalul secolului 20! Dar trebuie sa recunoastem ca exista si asemanari – ambele tari sunt majoritar crestine, ambele au acces la aceeasi muzica si limbile sunt mai asemanatoare decat s-ar crede. Deci, ce-am invatat? Am invatat ca exista o intreaga lume in Romania care practica obiceiuri unice in timp ce are, totusi, multe asemanari cu lumea mea.

Noah R.

Daniela Sava este din Baia Mare si a emigrat in SUA prin Programul FACES. Este acum profesoara de matematica la Shenandoah Valley Governor¬s School, Fishersville, Virginia, si preda AP (advanced placement) Statistica si Precalculus. Cand s-a mutat in Virginia, a descoperit ca la intrarile rutire in localitate se aflau placute care anuntau infratirea orasului cu Viseul de Sus (Maramures). Placutele au disparut dupa o vreme, desi relatiile de colaborare intre cele localitati exista in continuare, dar profesoara din Baia Mare nu s-a lasat pana nu a obtinut o intalnire cu primarul din Staunton, care i-a promis ca le va instala din nou.

Scoala in care activeaza Daniela Sava este intr-un schimb cultural cu Colegiul National Mihai Viteazu din Bucuresti. Un grup de elevi romani a fost deja in octombrie in Virginia, iar colegii lor americani se vor afla in Maramures in perioada Sarbatorilor de Pasti, insotiti de Daniela Sava.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro