FOTOGALERIE Exemplul Skansen – De ce Suedia se mandreste cu cel mai cunoscut muzeu al satului
Muzeul satului trebuie sa fie un loc mort si plin de casute inchise? NU!, raspund hotarat suedezii si ii puteti crede pe cuvant, fiindca pe o insula din Stockholm exista de mai bine de un secol cel mai cunoscut muzeu al civilizatiei rurale. Skansen se numeste, iar cuvantul a ajuns sa semnifice in multe limbi ale pamantului „muzeu in aer liber”. Intra in articol pentru a citi cum dau nordicii viata unor casute relativ modeste, cum au recreat cu migala peisaje satesti si cum au reusit sa le faca atractive.
- Click pe fotografii pentru a le mari
Interior
Foto: Hotnews
Skansen a ajuns sa insemne in mai multe limbi, inclusiv engleza, maghiara si poloneza, „muzeu in aer liber”, iar asta spune multe despre cat de influent a fost si este locul care poarta numele Skansen, un muzeu in aer liber de pe insula Djurgarden, in capitala Suediei.Cum e sa-l vizitezi? E surprinzator ca la un celebru muzeu al satului sa dai imediat dupa intrare de o scara rulanta lunga si rapida si apoi de panouri luminoase ce te duc cu gandul mai degraba la metrou, nu la un loc rustic. Ei bine, e doar o impresie, la Skansem modernitatea „pudreaza” vechiul intr-un mod superb pentru, a-i da o si mai mare savoare.
Pe panourile luminoase scrie la ce ora sunt hranite animalele, fiindca Skansen are si gradina zoologica in care stau confortabil mai ales specii nordice in ingradituri pline de verdeata.
Sticlaria
Foto: Hotnews
Dupa intrare, traversand mai multe terase ajungi la atelierul de sticlarie unde studentii iti demonstreaza cum se sufla sticla si poti vedea de aproape obiectele create. E cald, focul fornaie ba infundat, ba mai exaltat si clar te simti teleportat intr-un atelier de acum cateva secole cand sticla era mult mai rara si enorm de scumpa. O jumatate de ora mai tarziu ajungi pe o strada de secol 18 recreata integral, iar „vedeta” este casa colorata a scotianului Charles Tottie, unul dintre cei mai bogati locuitori ai Stockholm-ului acum 300 de ani. Averea i-a permis lui Totti sa comande lemn din Indiile de Vest si din Cuba, ceva rar pentru acele vremuri grele.
Pe strada e plin de turisti si forfota e indreptatita fiindca ai ce face si ai ce vedea. Exista cladirea unei vechi banci de pe vremea cand aceste banci aveau un rol social, in plus exista si o patiserie pe care e cam greu sa o ocolesti din cauza miresmelor ce ies de acolo.
Strada recreata
Foto: Hotnews
Apoi exista un lac impecabil si gradini in stil vienez cu mici labirinturi verzi si zeci de statui de un alb stralucitor. Apar apoi cabanele din lemn tipic scandinave si de aici a si pornit ideea infiintarii unui astfel de muzeu la final de secol 19, cand Suedia devenea industrializata si cateva minti luminate s-au gandit ca modul traditional de viata trebuie sa fie aratat si urmasilor intr-un cadru organizat.
Biserica scandinava
Foto: Hotnews
Dar nu organizat oricum, ci cu cap, pentru ca orice idee preconceputa – cum ca muzeele satului ar fi plicisitoare – sa dispara. In tarcuri pline de verdeta si copaci sunt tinute animale tipic nordice, precum reni sau elani, insa exista si ursi bruni, in spatele unor geamuri imense si foarte curate. La pasari se gaseste o plasa mare insa, surpiza, bufnita argintie scandinava zboara libera in acelasi spatiu in care pot intra si vizitatorii, astfel ca nimic nu este intre ei si maiestuoasa pasare pe care o poti vedea de la un metru distanta stand ferma, ca un turn de control.
Joaca
Foto: Hotnews
La pranz oricarui om i se face foame, iar pentru asta exista o piata centrala cu zeci de standuri din lemn in stilul celor de la targurile de Craciun. Poti cumpara mancaruri calde, dulciuri, bere si apoi te asezi la terasa si le consumi, chiar si daca ploua torential. Desi in decurs de doar cateva ore la Stockholm poate sa iasa soarele si apoi sa vina ploaia de zece ori, localnicii nu sunt deranjati, copii sunt lasati sa zburde unde vor, sa se tranteasca pe unde le place, iar pe ploaie lumea nu se ascunde nervoasa, ci sta linistita cu mici pelerine. La carucioarele copiilor exista o mica jaluzea protectoare, dar parintii sunt relaxati si isi continua netulburati plimbarea.
Interior superb
Foto: Hotnews
Si ca tot vorbim despre oameni, ei bine acestia dau viata casutelor. Desi clar cele de la Muzeului Satului din Bucuresti sau de la Astra Sibiu sunt mai frumoase la interior, la Skansen in mai toate se gaseste cate o doamna in costum popular care iti poate explica in engleza tot ce vrei despre casa respectiva. Poti afla ca multe case aveau geamuri mici fiindca a fost o vreme cand impozitul era in functie de marimea ferestrelor si la fel poti afla si ca tavanul este atat de jos fiindca se incalzea mult mai repede camera iar oamenii erau mai scunzi ca-n zilele noastre.
In satul lapon sunt colibe conice din lemn, femei in port viu colorat stau langa ele pentru poza, iar inauntru alti „actori muzeali” stau pe blanuri groase langa un foc unde se face mancare. Cu decorul atat de fidel recreat e destul sa inchzi ochii si sa te crezi udeva la nord de cercul polar in localitati „saami” cu nume de poveste precum Kilpisjarvi, Jokkmokk, Sodankyla sau Karesuando…
Lacul
Foto: Hotnews
Suedia este acum una din tarile cu cel mai ridicat nivel de trai si este celebra pentru brand-uri precum Ikea, Volvo, ABBA si SAAB. Acum e o tara prospera, dar lucrurile nu au stat mereu asa mai ales ca in secolul 19 din cauza saraciei, sute de mii de oameni au emigrat in SUA, iar viata era grea. Asta se vede si din cat de simple erau casele atat pe dinafara, cat si pe dinauntru (unde era lumina putina, iar mobilierul era saracacios atunci cand exista macar).
Nu e saracacios insa folclorul, fiindca pe o scena din lemn 20 de oameni dintr-un ansamblu popular danseaza si canta, vizitatorii putand sa-si faca o idee si despre folclor pentru a parasi Skansen cu o imagine completa asupra civilizatiei suedeze.
Interior
Foto: Hotnews
La o alta casuta turistii pot vedea cum se fac lipiile si pot sa si guste gratuit. Evident ca nu te poti ghiftui acolo, insa e suficient ca gusti o bucata fierbinte de paine exact in locul unde a fost facuta si in mirosul innebunitor de placut ce iese din cuptor. E genul acela de imagine care iti ramane mult timp in minte fiindca totul a fost atat de bine recreat incat poti jura ca acea cabanuta e o „masinuta a tinpului” in care poti intra cinci minute, pentru ca apoi sa revii la prezent.
Muzeul e frumos prin simplitate si prin micile imagini frumoase. Leusteanul creste langa un gard, unele acoperisuri au vegetatie pe ele, iar pauni mari ca toate zilele umbla liberi si copii foarte mici ii alearga fara frica.
Folclor suedez
Foto: Hotnews
Intrarea nu este ieftina daca ne gandim la salariile romanesti – 12 euro in unele zile si aproape 20 euro (echivalent in coroane suedeze) in zile cu evenimente speciale. Dar muzeul isi merita clar banii fiinda este captivant si fiecare chiar poate gasi ceva de facut. In plus, e bine gandit, bine organizat si imbina vechiul cu noul intr-un mod superb.