FOTOGALERIE Fosta fabrică de bere Grivița din București, restaurată și transformată în clădire de locuințe
Fosta fabrica de bere Grivița din București va fi restaurată și transformată în clădire de locuințe, anunță Hanner Group, dezvoltatorul proiectului. Proiectul se desfășoară pe o suprafață de peste un hectar și include restaurarea celor trei clădiri monument din care era compusă fabrica (Mălțăria, Orzăria, Casa Luther) și construirea a două imobile noi. Ansamblul va cuprinde peste 6. 000 mp de spații co-working și shared office space, 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, restaurante, brutărie, berărie cu producție in-situ și restaurant, cocktail bar, cafenele, spații comerciale, spații de evenimente, peisagistică și parcări. Potrivit dezvoltatorilor, proiectul a primit autorizația de construire, lucrările au început și se estimează că vor fi finalizate în 2020.
Mălțăria va fi convertită în 31 de lofturi unicat, păstrând toate elementele originale ale clădirii. Lofturile din Fosta Fabrică reprezintă o premieră pentru piața locală, fiind prima conversie de acest gen din România, potrivit dezvoltatorilor. În Orzărie și în Casa Luther vor fi amenajate spații co-working, shared office space, brutărie, berărie cu producție in-situ și restaurant, cocktail bar.
Bucata rămasă din fosta clădire administrativă va fi integrată într-o clădire nouă, cu parter și două etaje, care va adăposti birouri. La 30 de metri distanță față de clădirile monument istoric va fi edificat un bloc de apartamente cu înălțimea maximă de 12 etaje spre stradă, în zona dinspre fosta fabrică de bere având 6 etaje.
Arhitectura proiectului este semnată de biroul Tecon, arh. Bogdan Babici, iar structurile sunt gândite de profesorul Paul Ioan. Valoarea proiectului se ridică la peste 30 milioane de euro.
Construcția fostei fabrici de bere Luther a fost începută în 1869. Fabrica era furnizor al Casei Regale, iar în 1900 la Expoziția Universală de la Paris, cea mai importantă manifestare internațională a vremii, aduce României medalia de aur pentru cea mai bună bere. Imediat după primirea distincției publicația Gazeta Săteanului consemna: “A trebuit ca escelenta bere produsă la marea fabrică de bere a doamnei Sofia Luther să concureze în străinătate cu cele mai renumite produse din toate locurile și să dobândească medalia de aur la aceste expozițiuni, pentru ca această bere să-și poată ocupa locul ce pe drept i se cuvine. Numai după ce ne-au deschis streinii ochii ne-am convins…”.
Fabrica a fost una dintre primele dezvoltări de mixed-use din Europa și una dintre primele fabrici construite pe structură metalică din Europa. Includea centrele logistice și de producție, clădiri rezidențiale pentru angajații fabricii, berării, terase, spatii de evenimente, teren de tenis, o piață centrală cu obelisc și casa fondatorului. Orzăria și Mălțăria au fost construite în stil art-deco cu ingineri din afara țării.
FOTOGALERIE Simulare cum va arăta fosta fabrică de bere după reconversie Foto:
Hanner Group