Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Povestea parcului cu dinozauri de langa Cetatea Rasnov: cum a primit fonduri europene de cateva milioane de euro un proiect de agrement care s-a lovit de reticenta bancilor

HotNews.ro
Dinozauri Rasnov 10, Foto: Dino Park
Dinozauri Rasnov 10, Foto: Dino Park

Povestea parcului cu dinozauri de langa Cetatea Rasnov a inceput in urma cu cativa ani, cand unul dintre actionarii firmei care realizeaza proiectul a fost cu copiii in vizita la un parc cu dinozauri din Germania. Proiectul similar din Romania a obtinut finantare europeana, iar lucrarile de construire au inceput toamna trecuta, primii dinozauri fiind adusi in parc zilele trecute. Proprietarii intentioneaza sa inaugureze parcul pe 4 aprilie 2015 si se estimeaza ca va atrage in primii doi ani 200.000 – 220.000 de vizitatori. Investitia se va amortiza in 5-6 ani, iar dupa aceasta perioada se estimeaza un profit anual de peste 600.000 de euro.

Dezvoltatorul parcului este o firma mica, HCR SRL, cu doar zece angajati in acest moment, numarul acestora urmand sa creasca dupa deschiderea parcului. Ideea de a realiza un asemenea parc le-a venit investitorilor dupa o vizita in Germania cu copiii la un parc cu dinozauri.

„Ideea ne-a venit, fiindca aici in zona vin foarte multi turisti, sunt foarte multe spatii de cazare, dar partea asta de agrement este foarte mica. In afara de perioada de iarna cand se schiaza, nu este aproape nimic. Mai este cate un strand, cate un adventure parc, dar sunt de capacitate mai mica. Calatorind cu copiii nostrii prin alte tari am vazut in Germania un parc de distractii cu dinozauri, foarte bine facut, si intrand in vorba cu cei de acolo am vazut ca ei sunt autorizati din punct de vedere stiintific, lucreaza cu universitatile, sunt ca un muzeu in aer liber. Si atunci ne-a venit ideea sa facem si noi unul”, a povestit pentru HotNews.ro managerul proiectului si unul dintre actionarii firmei care dezvolta parcul, Adrian Apostu.

Un pas foarte important in proiect a fost alegerea locatiei unde urma sa fie amplasat parcul, cele 1,4 hectare pe care se realizeaza investitia fiind concesionate de la Primaria Rasnov.

„Ideea cu fondurile europene ne-a venit fiindca noi am fost implicati si in alte proiecte cu fonduri europene. In plus, am dat de niste consultanti foarte buni de la Camera de Industrie si Comert din Brasov care ne-au spus ca s-a deschis o axa de finantare pentru proiecte de agrement si ne-am gandit in ce masura va fi eligibil. De exemplu, unele proiecte cu spatii de cazare nu au fost eligibile. Am incercat sa ne pliem pe ce se cerea la fondurile europene si sa scriem un proiect care sa fie eligibil, ceea ce a si fost pana la urma. Valoarea totala a proiectului este de aproape 4 milioane de euro, din care 70% sunt finantare si restul cofinantarea noastra. Partea noastra noi ne-am asigurat-o singuri, insa este si partea de TVA pentru tot proiectul, suma neeligibila, pentru care a fost nevoie sa luam imprumut de la banca. Foarte greu am gasit intelegere la banca, sa ne dea bani pentru proiect. Din pacate nu exista incredere si nu exista un produs care sa finanteze TVA-ul. Se ia ca si un credit pentru orice altceva si atunci el trebuie garantat 100% – 150%, garantii personale, garantii ale firmei”, povesteste Adrian Apostu.

Lucrarile de construire a parcului au inceput toamna trecuta, au fost sistate pe perioada iernii, s-au reluat in primavara si se vor finaliza in decembrie, iar reprezentantii firmei care dezvolta parcul spun ca acesta va fi inaugurat pe 4 aprilie 2015. In total vor fi 45 grupuri de dinozauri, cel mai mare avand o inaltime de 22 metri. Primii 14 dinozauri au ajuns deja si au fost instalati. Urmeaza sa vina o noua transa peste doua saptamani.

„Parcul este 150 metri de cetatea Rasnov, in padurea de sub cetate, foarte frumoasa, pitoreasca. Va avea o cladire de intrare de 1.200 mp in care va fi magazin de suveniruri, toalete, spatii de joaca pentru copii indoor, cinematograf 7 D, birouri. Din aceasta cladire se iese si se intra intr-un loc de joaca pentru copii outdoor si dupa care se pleaca pe o alee care trece prin toata padurea si pe marginea careia sunt dinozaurii in marime naturala in diverse ipostaze. Unii zburatori, catarati in arbori, altii de apa, pe marginea lacului, fiindca avem si un lac acolo, altii care sunt pradatori ii pandesc pe ierbivori. Deci sunt tot felul de scene din viata dinozaurilor, dupa ultimele descoperiri stiintifice, si totul cu panouri explicative. Fiecare specie va avea un panou explicativ in mai multe limbi care explica totul despre scena respectiva. Mai avem un dinozaur care se misca, sperie, clantane din dinti. Peste cladirea de intrare va fi amplasat un dinozaur foarte mare, care se va vedea din toata zona fiindca trece peste padure”, mai spune Adrian Apostu.

Pentru desemnarea constructorului s-a facut licitatie, iar exponatele vin din Germania, de unde este asigurat si suportul tehnic.

Dezvoltatorii spun ca investitia se va amortiza in 5-6 ani si se estimeaza ca vor veni circa 200.000 – 220.000 de vizitatori pe an. „Depinde mult de ce va insemna parcul acesta si cat de bine vom sti noi sa il conducem. Este posibil sa isi scoata banii si mai repede daca vin cati turisti am estimat noi ca vor veni. Profitul este undeva sub un milion de euro pe an. In primii 2 ani este un aflux foarte mare de vizitatori, dupa care scade cu 25% si se stabilizeaza”, spune managerul proiectului. Acesta spune ca deja curiosii vin sa vada parcul peste gard.

Pentru a creste numarul de vizitatori, dezvoltatorii doresc sa faca parteneriate cu scolile si facultatile de profil. „Noi vom avea un statut de muzeu in aer liber. Suntem certificati pentru orice fir de par din capul dinozaurilor de institutii academice straine, prin partenerii nostri din Germania. Si atunci sigur ca vom vrea sa facem parteneriate si cu scolile si cu facultatile de specialitate fiindca ei vor veni la noi si vor vedea exemplare in marime reala”, spune Adrian Apostu.

In acest moment, in intreaga lume sunt sub zece parcuri cu dinozauri de asemenea marime. Proiecte asemanatoare sunt acum in lucru in Serbia, Portugalia si Hollywood. „Si o firma din Ungaria a vrut sa faca un astfel de parc, dar nu au primit licenta. Cele care sunt deja construite sunt un mare magnet. Este unul construit in sudul Austriei si acesta atrage foarte multi vizitatori si din Ungaria, si atunci detinatorul licentei nu a vrut sa dea o licenta si in Ungaria, ca sa le ia clientii. In Serbia se mai face unul, tot cu exponate de la partenerii nostri din Ungaria. Ei mai fac unul in Portugalia si la Hollywood. Ei se pare ca sunt cei mai tari din lume pe partea asta. Sunt sub 10 parcuri de dimensiunea asta in lume”, a incheiat povestea managerul proiectului.

FOTOGALERIE Cum arata in acest moment parcul cu dinozauri:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro