FOTOGALERIE Vezi documente inedite din arhiva Cioran care se liciteaza azi la Paris. Sorin Iliesiu catre MAE: "Opriti licitarea ilegala!"
Sorin Iliesiu, coautor – alaturi de Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa dupa Cioran”, a trimis o scrisoare deschisa ministrului de Externe, Teodor Baconschi, in care ii cere sa opreasca „licitarea ilegala (…) a unor obiecte importante din arhiva Cioran”. Amintim ca astazi, 7 aprilie, casa „Binoche si Giquello” scoate la licitatie scrisori si manuscrise literare si artistice din secolul 20, printre ele aflandu-se o serie de manuscrise si documente personale ale filosofului si scriitorului Emil Cioran. Ministerul Culturii a anuntat ca nu are fonduri pentru a participa la aceasta licitatie, iar Institutul Cultural Roman a precizat ca „nu are printre prerogativele sale achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu”.
- Click pe FOTOGALERIE pentru a vedea documente inedite ale lui Cioran
In apelul sau, Sorin Iliesiu ii solicita ministrului de Externe, Teodor Baconschi, sa faca toate demersurile legale, „direct sau prin intermediul ambasadorului Romaniei in Franta, dl Bogdan Mazuru – pentru a opri vanzarea, partial ilegala, a respectivelor obiecte care apartin patrimoniului cultural al Romaniei”.
„Foarte multe din aceste obiecte urmeaza a fi licitate – aproape sigur – ilegal, intrucat au facut parte din arhiva familiei Cioran pastrata la Sibiu, in propriul apartament, de Aurel Cioran (fratele lui Emil Cioran), decedat in 1997, la 83 de ani. Probele pe care le pot pune la dispozitie in acest sens sunt filmari profesionale color, fotocopii profesionale alb-negru si color, xerocopii alb-negru, toate aceste fiind realizate de mine la Bucuresti in 1994, cand Aurel Cioran mi-a incredintat pentru cateva saptamani cea mai importanta parte a arhivei de familie referitoare la fratele lui, Emil Cioran, pentru a face filmari si fotocopieri necesare realizarii filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa dupa Cioran” realizat de mine si de dl Gabriel Liiceanu„, se arata in scrisoarea deschisa.
Sorin Iliesiu precizeaza ca „atunci cand i-am restituit obiectele de arhiva, l-am intrebat pe Aurel Cioran cui va lasa intreaga arhiva de familie, dupa moartea lui. Mi-a spus ca dorinta lui Emil Cioran, fratele lui, a fost sa o lase Bibliotecii Astra din Sibiu si ca urmeaza sa o doneze sau sa faca un testament in acest sens„.
„Sunt sigur ca Aurel Cioran nu a instrainat aceasta arhiva, cu toate ca in comunicatul Mediafax se arata ca „manuscrisele care vor fi scoase la vanzare joi (n.r.: ADICA AZI), la Paris, apartin familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran”. Asa ceva nu poate fi adevarat!„, continua Iliesiu.
„In concluzie, o mare parte dintre obiectele filmate si fotografiate de mine in 1994 urmeaza a fi licitate – aproape sigur ilegal – astazi. Pana acum eram sigur ca acestea se afla de mult in patrimoniul Bibliotecii Astra din Sibiu. Asadar, impotriva dorintei fratilor Aurel si Emil Cioran, o parte importanta a obiectelor din arhiva de familie Cioran – care ar putea fi licitate astazi la Paris – nu au ajuns la Biblioteca Astra din Sibiu„.
Sorin Iliesiu ataseaza scrisorii deschise „cateva dintre fotocopiile – realizate de mine in 1994 – ale unor obiecte care ar putea fi vandute azi la licitatia din Paris (…): „diploma de bacalaureat datata 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933-1934 cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca” – toate acestea le atasez – sau „manuscrisul intitulat Indreptar patimas, datat 12 martie 1940, evaluat de experti la o suma intre 8.000 si 10.000 de euro”. Subliniez ca Indreptar patimas este ultima carte scrisa de Cioran in romaneste, in anii ’40 si ca in 1994 am xeroxat si am filmat doar 14 pagini din manuscris, din care atasez trei pagini„.
Ministerul Culturii nu are fonduri sa cumpere manuscrisele lui Emil Cioran, scoase la licitatie la Paris
Ministerul Culturii nu are fondurile necesare sa participe la licitatia din 7 aprilie, de la Paris, unde sunt scoase la vanzare manuscrise si documente personale ale filosofului si scriitorului Emil Cioran. „Ministerul Culturii si-ar fi dorit foarte mult sa aiba posibilitatea sa participe la aceasta licitatie, dar din pacate Ministerul Culturii nu are fondurile necesare”, a declarat pentru HotNews.ro Debreczeni Hajnalka, consilier de presa al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Aceasta a precizat ca „nu s-a pus in discutie folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului”.
Institutul Cultural Roman nu poate participa la licitatia de la Paris
Reprezentantii Institutului Cultural Roman au declarat pentru HotNews.ro ca ICR nu poate participa la aceasta licitatie. „Conform Legii sale de organizare si functionare, Legea 356/ 2003, Institutul Cultural Roman nu are printre prerogativele sale achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu. Drept urmare, in bugetul pe anul 2011 nu au putut fi prevazute sume destinate unor astfel de achizitii”, sustine Institutul.
„Conform Legii 182/2000, responsabilitatea de a proteja patrimoniul cultural mobil, inclusiv achizitionarea de manuscrise si documente precum cele apartinand lui Emil Cioran, revine Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor”.