Franța: „Derapaj” al cheltuielilor preşedintelui Macron în 2023, în special din cauza deplasărilor
- Redactia Hotnews
Bugetul preşedinţiei franceze „a derapat” în 2023 de o manieră inedită, în principal din cauza cheltuielilor legate de deplasări, informează Observatorul de etică publică.
Pentru anul în curs, acest buget „votat la nivelul de 114,4 milioane de euro” ar putea atinge „între 123 şi 127 de milioane”, subliniază într-o notă fostul deputat socialist René Dosiere, preşedintele observatorului şi specialist în nivelul de trai al statului, relatează vineri AFP, citată de Agerpres.
El a deplâns explicaţiile „încă parţiale şi uneori confuze” ale Palatului Elysee, în acest document transmis AFP.
Dezvăluind o creştere situată „între 12% şi 15%” în raport cu anul precedent, René Dosiere subliniază că „cele care au explodat sunt cheltuielile de deplasare”, la 23 de milioane în locul celor 16 milioane prevăzute, potrivit estimărilor oficiale furnizate în cadrul proiectului de cheltuieli pentru 2024.
Bugetul Palatului Elysee „rămâne modest” în ansamblul cheltuielilor publice, însă „derapajele din anul 2023” sunt cu toate acestea surprinzătoare, „nemaivăzute până acum de când există bugetul prezidenţial”, subliniază René Dosiere. În timp ce „reorganizarea serviciilor puse în aplicare de Emmanuel Macron avea drept finalitate o funcţionare mai eficientă şi economică”, adaugă el.
„Foarte intensa activitate prezidenţială”
„Va trebui să se aştepte” următorul raport al Curţii de Conturi „pentru a avea câteva explicaţii”, scrie preşedintele Observatorului de etică publică, ce reuneşte cercetători şi parlamentari „într-un cadru transpartinic”.
Într-un document anexat proiectului de buget pentru 2024, se precizează că un ansamblu de măsuri menite să ţine în frâu cheltuielile preşedinţiei ar trebui să permită reducerea costurilor la sfârşitul anului de la 127,4 milioane de euro la 122,9 milioane de euro.
Acelaşi document evocă „elementele inflaţioniste conjuncturale” care au avut impact asupra cheltuielilor Palatului Elysee, printre care „creşterea cheltuielilor inevitabile precum preţul la energie”, „efectele într-un an întreg ale măsurilor salariale 2022” sau „foarte intensa activitate prezidenţială”.