Franta, in pragul falimentului?
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a apreciat ca sectorul francez al finantelor publice traverseaza „o perioada dificila”, mentionand ca Franta trebuie sa-si respecte angajamentele luate fata de partenerii europeni, informeaza site-ul EUObserver.com.
„In 2007, potrivit statisticilor Comisiei Europene, Franta va fi tara cu cele mai mari cheltuieli in sectorul finantelor publice comparativ cu produsul intern brut (PIB), nu doar din zona euro, ci in comparatie cu toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene”, a declarat Trichet pentru Radio Europe 1 in cadrul zilei de duminica.
Pe langa acest lucru, „dezvoltarea finantelor publice din Franta a fost in medie semnificativ mai grava decat in alte tari europene”, a adaugat acesta.
Comentariile sale au venit ca raspuns la scurt timp dupa ce prim-ministrul Frantei, Francois Fillon, a declarat vineri ca tara sa este in pragul falimentului. „Sunt seful unei tari care este in pozitie de faliment (…) de 15 ani se afla intr-un deficit cronic (…) nu a existat un buget echilibrat in 25 de ani”, a declarat prim-ministrul francez.
BCE nu e ca Fed
Paris va prezenta in aceasta saptamana bugetul pentru 2008 cu un deficit de 41,5 miliarde de euro, potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph. Daca va continua sa creasca, tara va incalca una din regulile zonei euro care afirma ca deficitul bugetar anual al unei tari nu poate trece de 3% din PIB.
Comentariile lui Trichet au venit, de asemenea, si ca o replica pentru presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a criticat in mod repetat Banca Centrala Europeana pentru mai multe masuri luate de aceasta institutie, principalul motiv fiind decizia de a nu reduce rata dobanzii de referinta.
Ultimul sau atac a venit joia trecuta. Vorbind in cadrul unei emisiuni la o televiziune nationala, Sarkozy a comparat BCE cu Rezerva Federala americana (Fed) spunand: „Cand Fed reduce ratele, lucrurile merg bine. Cand noi nu le reducem pe ale noastre, ne prabusim”.
Presedintele francez a criticat banca centrala pentru ca nu a oprit aprecierea euro, care a atins un record fata de dolar de 1,41 euro saptamana trecuta, lucru ce a facut ca exporturile zonei euro sa fie mai scumpe.
Opiniile lui Sarkozy, care are tendinta de a compara Franta si in general UE cu SUA si a facut ca media franceza sa-l numeasca „Sarko Americanul”, au atras furia celorlalte tari membre.