Sari direct la conținut

Franța se confruntă cu un risc de violențe ca urmare a alegerilor anticipate, avertizează ministrul de interne

HotNews.ro
Franța se confruntă cu un risc de violențe ca urmare a alegerilor anticipate, avertizează ministrul de interne
Măsuri de securitate în Franța Foto: Gabrielle CEZARD / Sipa Press / Profimedia

Franța ar putea înregistra tulburări civile și violențe care au legătură cu alegerile, a declarat luni ministrul de interne Gerald Darmanin, în timp ce campania intră în ultima săptămână înainte de primul tur de scrutin, relatează Reuters.

„Este posibil să existe tensiuni extrem de puternice”, a declarat Darmanin pentru postul de radio RTL, adăugând că autoritățile se pregătesc pentru o situație „extrem de inflamabilă”, votul având loc cu mai puțin de o lună înainte de Jocurile Olimpice Paris 2024.

„Poporul spune ‘nu’ parizienilor, elitelor cu diplomele lor”, a declarat Darmanin pentru radio RTL.

Președintele Emmanuel Macron, care a șocat națiunea cu decizia de a dizolva Adunarea Națională la începutul acestei luni, nu se află pe buletinul de vot, dar pentru mulți alegători, alegerile sunt percepute ca un referendum privind soarta unui președinte văzut odată ca fiind capabil să depășească diviziunile politice, dar ale cărui cote de aprobare s-au prăbușit după mai multe crize politice.

„Am încredere în voi”, le-a spus Macron alegătorilor într-o „scrisoare către francezi” publicată duminică, în care a încercat să prezinte tabăra sa, aflată în urmă în sondaje în spatele extremei drepte și a unei alianțe de stânga nou formate, ca fiind ultima speranță pentru stabilitate, adăugând: „Nu sunt orb: Sunt conștient de boala democratică”.

Macron a reiterat, de asemenea, că va rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului său, în 2027, indiferent de rezultatul alegerilor.

Sondajele sugerează că Adunarea Națională, partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, va ieși învingător în urma scrutinului anticipat al cărui prim tur este stabilit pe 30 iunie.

Marine Le Pen a declarat că demisia lui Macron ar putea fi singura soluție pentru a evita o criză politică de amploare în parlament, în următorii trei ani rămași din mandatul președintelui.

Macron a luat prin surprindere țara prin dizolvarea parlamentului după ce extrema-dreaptă a zdrobit partidul său centrist în alegerile pentru Parlamentul European, desfășurate anterior în cursul acestei începutul acestei luni.

„Puteți avea încredere în mine că voi acționa până în mai 2027 în calitate de președinte al vostru, protector în orice moment al republicii noastre, al valorilor noastre, cu respect față de pluralism și față de alegerile dumneavoastră, în serviciul dumneavoastră și al națiunii”, a mai declarat Macron în scrisoare.

El a insistat că următorul scrutin, care are al doilea tur programat pe 7 iulie, nu reprezintă „nici alegeri prezidențiale, nici o formă de vot de încredere în președintele republicii”, ci un răspuns la „o singură întrebare: cine ar trebui să guverneze Franța?”.

Sondajele de opinie sugerează că RN va obține cel mai bun scor din istorie în aceste alegeri legislative anticipate, ceea ce i-ar putea oferi o șansă de a deveni prim-ministru, cel mai probabil, tânărului șef al acestui partid, Jordan Bardella.

INTERVIURILE HotNews.ro