Sari direct la conținut

Franța și Spania critică plafonul prea ridicat al prețului gazelor naturale: „E o glumă”

HotNews.ro
Unitate de stocare și transfer de gaze, Foto: DreamsTime / Viktord50
Unitate de stocare și transfer de gaze, Foto: DreamsTime / Viktord50

Franța și Spania au criticat propunerea Comisiei Europene de plafonare a prețului de vânzare cu ridicata a gazelor naturale, care a fost stabilită la un nivel atât de ridicat încât criticii s-au întrebat dacă va fi folosită vreodată, potrivit Al Jazeera.

Executivul UE a prezentat marți un „plafon de siguranță” pentru gaz de 275 de euro (aproximativ 286 de dolari) pe megawatt/oră, în contextul în care blocul comunitar se confruntă cu prețurile ridicate ale energiei, stimulate de războiul din Ucraina purtat de Moscova și de reducerile de aprovizionare.

Dar condițiile au însemnat că plafonul va intra în vigoare doar atunci când prețurile gazelor din UE vor depăși acest prag timp de două săptămâni consecutive, calculat pe baza achizițiilor în avans prin intermediul principalului indicator de referință al prețurilor la gaze din cadrul blocului, TTF (Title Transfer Facility).

De asemenea, plafonul era condiționat de faptul ca prețul TTF pentru gazul natural lichefiat – o formă de gaz ușor de transportat care poate fi expediat în întreaga lume – depășea 58 de euro (aproximativ 60 de dolari) timp de 10 zile în aceeași perioadă de două săptămâni.

Ministrul spaniol al tranziției ecologice, Teresa Ribera, a calificat propunerea Comisiei drept o „glumă”, afirmând că aceasta ar provoca creșteri mai accentuate ale prețurilor și ar împiedica eforturile de a domoli inflația ridicată.

Ministerul francez al tranziției energetice a criticat o schemă insuficientă care „nu răspunde realității pieței”.

Dacă va fi adoptat, plafonul va intra în vigoare în ianuarie și a fost stabilit după luni de dispute între țările UE.

Acesta se aplică în paralel cu un plan al statelor membre de a reduce în mod voluntar consumul de gaze naturale cu 15% în timpul iernii. foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro