Sari direct la conținut

Fratia Musulmana – cel mai vechi si cel mai mare grup politic islamic din lume

HotNews.ro
Simbolul Fratiei Musulmane, Foto: Wikipedia
Simbolul Fratiei Musulmane, Foto: Wikipedia

Fratia Musulmana, denumita in limba araba al-Ikhwan al-Muslimun, este la ora actuala cea mai veche si cea mai mare organizatie politica islamista din lume. Cu cel putin 100.000 de membri activi in Egipt, gruparea a lansat in ultima perioada o serie de declaratii care au creat panica in cancelariile Occidentale. Fratia a cerut reinceperea razboiului cu Israelul si anularea conditiilor tratatului de pace dintre Egipt si Statul Evreu.

Organizatia a fost fondata in anul 1928, de un profesor islamic sufist pe nume Hassan al-Banna. Inca de la fondare, Fratia s-a opus folosirii violentei pentru a-si atinge obiectivele politice. Scopul declarat al organizatiei este promovarea Coranului si a Sunnah “ca punct de referinta pentru ordonarea vietii personale, familiale si de stat pentru musulmani”. Spre deosebire de miscarile care promoveaza jihad-ul, Fratia Musulmana este o organizatie conservatoare, dar non-violenta. In perioada recenta, grupul a dus mai multe campanii mediatice pe internet anti-Al Quaeda si a fost atacata in mod public de mai multi clerici musulmani radicali pentru atitudini “neislamice”.

Dupa fondarea miscarii, aceasta s-a extins la nivelul intregului Orient Mijlociu, nu doar in Egipt, si s-a remarcat prin numarul mare de moschei si scoli publice pe care le-a fondat si finantat. In anii ’40, grupul a infiintat o aripa politica parlamentara, care avea ca scop declarat opozitia fata de influenta britanica. Guvernul egiptean a dizolvat organizatia pentru prima data in 1948, pentru “atingeri aduse intereselor britanice si israeliene”, iar Fratia a fost acuzata printre altele si de asasinarea prim-ministrului Mahmoud al-Nuqrashi.

al-Banna a denuntat asasinatul, dar a fost la randul sau asasinat in plina strada de un ucigas necunoscut, dar despre care se crede ca ar fi facut parte din serviciile secrete ale vremii. Fratia a participat in mod activ la sustinerea loviturii de stat militare din 1952, iar presedintele Anwar Sadat a fost pentru o vreme omul de legatura intre armata si organizatie. Pe de alta parte, grupul islamic a fost acuzat de o tentativa de asasinat la adresa presedintelui Gamal Abdul Nasser in 1954 si mii de membri au fost arestati si inchisi in inchisori.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Fratia Musulmana a avut legaturi cu Germania Nazista, pentru care a executat mai multe actiuni de sabotaj impotriva unor obiective britanice din Orientul Mijlociu.

Confruntarile repetate cu autoritatile egiptene au dus in timp la radicalizarea miscarii, mai ales sub influenta scrierilor lui Sayyid Qutb, care a promovat jihadul si ale carui mesaje au reprezentat o sursa de inspiratie pentru multe grupuri teroriste, inclusiv Al Quaeda, conform BBC.

In anii ’80, Fratia Musulmana a incercat sa revina in lumea politicii, promovand membri in postura de candidati independenti pentru alegeri. In anul 2005, organizatia a reusit sa obtina aproximativ 20% din locurile din parlament, pe care le-a pierdut insa in 2008. Acest succes a determinat intensificarea represiunii impotriva grupului, sute de persoane fiind arestate si torturate de catre politia subordonata presedintelui Mubarak.

Reprimarea Fratiei si a altor organizatii politice de opozitie a fost unul dintre elementele care au dus la declansarea protestelor din Egipt. La ora actuala, Fratia Musulmana este vazuta in Occident drept o potentiala problema: in cazul in care ar ajunge la putere, situatia din Orientul Mijlociu are potentialul de a fi grav destabilizata de un nou potential razboi cu Israelul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro