Frederic Oudea, seful Societe generale: Lichiditatea si creditul vor deveni tot mai rare si mai scumpe
- Redactia Hotnews
“Instabilitatea economica din Europa de Est nu ne ingrijoreaza. Fiecare tara are o situatie diferita de a celeilalte. Ungaria nu e Rusia”, marturiseste intr-un interviu publicat de Le Monde, presedintele Societe Generale,Frédéric Oudéa (45 de ani). “Lumea bancara va fi, pentru multi ani de acum incolo, angajata in transformari profunde. Lichiditatea va deveni mai rara si mai scumpa”, crede seful SocGen, care opereaza in Romania a doua banca din sistem- BRD GSG, scrie Dan Popa pe blogul lui.
“E gresit sa gandim ca bancile se finanteaza foarte ieftin pe termen scurt, plasand aceste resurse la un pret mult mai ridicat pe termen lung. Reglementatorii ne obliga sa mobilizam resurse pe termen lung, care sunt mult mai scumpe”, mai arata Oudea.
Intram intr-o perioada a unei discipline financiare riguroase. Sectorul bancar va iesi din aceste reforme mai intarit, nu si mai rentabil. Rentabilitatea fondurilor proprii se va situa in jurul a 14-15%, departe de 20% sau 30%, cat era in deceniul trecut, dar aproape de nivelul de rentabilitate din alte sectoare economice.
Nu poti modifica regulile jocului pentru banci fara ca asta sa afecteze economia, fara sa afecteze pana la urma capacitatea bancilor de a finanta companiile si consumatorii individuali. Psuprataxarea bancilor nu rezolva problema riscului sistemic. Criza a demonstrat ca si bancile mici pot fi la fel de periculoase ca si cele mari, unde diversificarea riscului e mai buna. Europa are interesul de a nu isi fragiliza propriile banci. Are nevoie de un sector bancar competitiv si care sa sprijine infiintarea de locuri de munca.
Pe termen scurt, creditarea nu se va inrautati. Dar trebuie sa ne asteptam ca pe termen mediu creditul sa devina mai rar si mai scump. Economia europeana ar putea urma modelul american.
Taxele despre care se vorbeste ca vor fi aplicate bancilor au in spate un interes politic, nu si legitimitate. Bancile franceze nu au costat in timpul crizei niciun euro pe contribuabilii nostri. Sa taxezi bancile inseamna sa taxezi creditul. Pentru noi taxa ar insemna intre 60 si 70 milioane de euro.
Problemele din Irlanda nu ne-au surprins. Cresterea lor a fost bazata pe o bula imobiliara, iar acum Guvernul trebuie sa trateze intr-o maniera energica indatorarea publica si pe cea privata.
In privinta remuneratiei mele, am renuntat la anumite clauze ale contractului de munca. La pensie voi trai din economii si atat. “
Oudea, care imi place pentru ca e printre putinii bancheri modesti, a stat de vorba in cadrul unui video-chat si cu cititorii Le Parisien mi se pare, in vara trecuta. La noi, presedintii bancilor rar raspund unor asemenea demersuri.
Discutiile au fost lungi si interesante. Reiau mai jos un scurt rezumat al interviului..
“…De ce nu reducem dobanzile in acelasi ritm ca Banca Centrala Europeana? Ma bucur ca ma intrebati asta, pentru ca pot explica mai bine in ce consta meseria de bancher. Cand dai un imprumut pe 5 ani sau pe 15 ani nu poti sa atragi resursele de finantare pe termen scurt, pe trei luni de pilda. Asta a facut Northern Rock si a falimentat. Noi, cand dam un imprumut pe 15 ani nu apelam la resursele BCE, care sunt pe termen scurt…
Azi, toate bancile sunt criticate, ca si cand ar fi responsabile pentru criza. E drept, bancile au o parte din responsabilitate. Dar e o diferenta uriasa intre imaginea noastra si realitatea din teren.
..Exista o lege care spune ca in cazul companiilor ajutate de stat, remuneratia sefilor nu va include actiuni gratuite sau stock-options, ceea se intampla si in cazul meu. Salariul meu este acelasi ca si in perioada in care eram director general: 850 000 € pe an.
…Meseria de bancher inseamna sa gestionezi riscurile. In timp de criza, aceste riscuri au tendinta naturala de a se inmulti. In toate bancile franceze, aceste riscuri sunt cumunicate in mod transparent- nu avem nimic de ascuns. Nu stiu insa ce va aduce viitorul, trebuie sa ne pastram prudenta. Am putea asista la noi deprecieri ale activelor, asta depinde de conjunctura si de piata.
O banca este infiintata pentru a da credite.Desigur, nu in orice conditii. La noi, creditele pentru companii au crescut mai mult decat cele pentru persoane fizice. Dar daca o companie are probleme structurale, ce putem sa facem? Gasim eventual o solutie de trezorerie pentru a o ajuta, ii prelungim maturitatea creditului …
Modelele bazate exclusiv pe consum sau imobiliar, adica pe indatorare fara economisire nu au nicio sansa. E dificil sa conduci azi o banca…”, spunea in vara trecuta Oudea
Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.