Sari direct la conținut

Frenezia microcentralelor ameninta fauna si flora din Muntii Carpati – WWF

HotNews.ro

La zece ani de la semnarea unei conventii pentru protejarea Carpatilor, miile de proiecte de centrale hidroelectrice ameninta fauna si flora acestor munti din sud-estul Europei, avertizeaza luni Fondul Mondial pentru Natura (WWF), citat de AFP.

„Constructia planificata a mii de hidrocentrale de-a lungul muntilor Carpati constituie o amenintare imediata pentru sute de torente si rauri”, precum si pentru fauna si flora, sustine ONG-ul specializat in apararea mediului, intr-un comunicat.

„Riscul este deosebit de ridicat in Ucraina si Romania”, a afirmat directorul de comunicare al WWF pentru programul Dunare-Carpati, Konstantin Ivanov.

In Romania, peste 430 de microcentrale hidro sunt in curs de proiectare sau de constructie, dintre care peste un sfert in sau in apropierea zonelor protejate, denunta WWF.

Aceasta frenezie, incuraja de abundenta de certificate verzi, a suscitat numeroase polemici.

La finele lui 2011, imaginile escavatoarelor care sapau in paturile torentelor intr-o zona protejata Natura 2000 din muntii Fagaras au starnit scandal.

De atunci, aproximativ 50 de microcentrale au „invadat” acest loc „determinand distrugerea torentelor si a speciilor”, spune Ivanov.

Proiectele de infrastructura de transport constituie de asemenea o amenintare importanta pentru Carpati, adauga WWF.

„Aceasta fragmentare a habitatului este ingrijoratoare pentru viitorul ursilor si al marilor carnivori”, argumenteaza ONG-ul.

In Romania, un proiect de autostrada intre Deva si Lugoj (nord-vest) risca sa „taie coridoare cruciale pentru deplasarea ursilor”, potrivit WWF.

Sapte tari – Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Romania, Serbia si Slovacia – au semnat in urma cu zece ani o conventie pentru protejarea Carpatilor, un masiv montan care adaposteste printre cele mai importante populatii de ursi, lupi si rasi din Europa.

Aceasta conventie a permis totusi sa dinamizeze cooperarea, inregistrandu-se cateva progrese in gestiunea durabila a padurilor, noteaza WWF.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro