FT: Cele cinci zile de carnagiu diplomatic ale lui Trump
Nu știm nimic despre lucrurile cu privire la care vor fi convenit Donald Trump și Vladimir Putin în cursul discuției lor private de două ore. Însă laudele pe care Trump i le-a adus în public fostului agent KGB sunt suficient de uimitoare. Președintele Americii a încheiat conferința de presă comună – cea mai mare etalare de servilism pe care un președinte american a făcut-o vreodată față de un omolog rus – cam tot așa cum s-a comportat și pe parcursul ei, strigând „vânătoare de vrăjitoare totală” la ieșirea din sală. Acelea au fost ultimele lui cuvinte. A început și a terminat cu politica internă în minte, potrivit Financial Times, citat de Rador.
Întrebat dacă și Rusia are vreo vină pentru declinul relației bilaterale, Trump a răspuns: „Cred că investigația [lui Robert Mueller] este un dezastru pentru țara noastră.” El nu a pomenit deloc de anexarea Crimeii de către Rusia, de otrăvirea unor cetățeni britanici pe teritoriul britanic sau de faptul că propriul șef al serviciilor secrete al lui Trump tocmai a comparat atacurile cibernetice rusești cu situația din ajunul atentatelor de la 11 septembrie 2001.
Michael Hayden, fost director al CIA, a declarat că gemetele de la CIA, Departamentul de Stat și FBI trebuie să fi fost audibile. „Zgomotele de la Langley, Foggy Bottom și Clădirea Hoover trebuie să fi fost similare cu cele dintr-un bar din Londra atunci când a marcat Croația”, a declarat Hayden. „Consecințele sunt incalculabile.” Alții n-au fost atât de blânzi. John Brennan, un alt fost director al CIA, a scris pe Twitter că evoluția lui Trump a fost „total trădătoare”.
Deși șansele ca Trump să fie destituit rămân reduse, el a aruncat Occidentul într-o criză existențială. Nu mai devreme de miercuri a ajuns la Bruxelles pentru conferința NATO. De atunci, el și-a tăiat o cale de carnagiu diplomatic prin cele mai apropiate relații ale Americii. El a acuzat-o pe Angela Merkel, conducătoarea Germaniei, că este „captiva” Rusiei. A calificat Europa drept un „dușman” principal al SUA. A subminat-o pe Theresa May, premierul britanic, în cursul unei vizite de lucru în Regat. Însă pe conducătorul autocrat al Rusiei nu l-a copleșit decât cu laude. Putin a fost unicul conducător care a scăpat de orice critică din partea dlui Trump, inclusiv de comentarii negative despre politica sa internă. Rezultatul excursiei de cinci zile a lui Trump este un NATO în fierbere și un autentic „reset” în relațiile SUA-Rusia – toate în favoarea lui Putin.
Ce se va întâmpla acum? Cea dintâi preocupare este starea de pregătire a NATO. Principiul esențial al alianței este acela că un atac împotriva unui membru constituie un atac împotriva tuturor membrilor. Articolul 5 al tratatului NATO este conceput spre a acționa ca un factor de descurajare a potențialilor adversari. Ce i-a spus Trump în privat omologului său rus nu putem decât să speculăm. Dar sunt șanse mari ca Putin să se simtă încurajat de evenimentele ultimei săptămâni. Ce șanse ar fi ca Trump să sară în ajutorul unei țări baltice dacă Putin și-ar lansa unul dintre războaiele sale hibride? Ce șanse sunt ca dl Putin să-și intensifice atacurile cibernetice contra unor democrații precum Germania și Regatul Unit și, desigur, SUA? Trump a lăsat în urma sa un NATO care se întreabă dacă mai are sau nu un partener transatlantic. El îi oferă Rusiei echivalentul unei porți [de fotbal] goale.
Cea de-a doua preocupare este longevitatea investigației dlui Mueller. Cele mai multe răspunsuri date de Trump la întrebările directe privind interferența Rusiei în alegerile americane au fost plângeri despre criticile interne – de la Partidul Democrat până la ancheta Mueller și presă.
Întrebat dacă are mai multă încredere în asigurările lui Putin decât în cuvântul lui Dan Coats, propriul lui director al serviciilor secrete și fost congresmen republican, Trump s-a eschivat de la răspuns. Însă el a precizat că a primit asigurări foarte ferme de la Putin. A afirmat de asemenea că Putin a venit cu o „idee foarte interesantă” privind o colaborare SUA-Rusia pentru investigarea interferenței la alegeri. Cu greu s-ar putea exagera ironia propunerii lui Putin.
La fel de dificil e să poți compara cu ceva un președinte american care se îndoiește de informările propriilor servicii de informații în timp ce stă alături de conducătorul principalului adversar geopolitic al Americii. Viitorul alianței occidentale se află acum într-un grav dubiu. Trump s-a asigurat de acest lucru.
Articol de Edward Luce, Financial Times (preluare Rador)